Elegge osszetett kerdes, lent reszletesen leirom. Tudnatok segiteni?
Ahhoz, hogy kimenj Amerikába, először is kell egy ESTA igénylés, amiben megadják az engedélyt az országba való beutazásra. Kell a rokonoktól majd egy meghívó levél (vagy "befogadó nyilatkozat"), hogy náluk szállsz meg és ellátnak, kell mindkét szülőtől angol nyelvű ÍRÁSBELI engedély/nyilatkozat, hogy elengedtek és nem utolsó sorban egy ODA-VISSZA repülőjegy, amivel biztosítottnak látják, hogy kifelé is el fogod hagyni az országot.
Még valamit tudnod kell: ha mindezek megvannak, még akkor is megtagadhatják a beutazást,akár kint az amerikai repülőtéren is, különböző indokokra hivatkozva - de reméljük, Neked nem fogják.
Ha közel laktok az osztrák határhoz akkor teljesen felesleges Budapestről indulni. Most májusban voltunk New Yorkban Austrian Airlines-al Bécsből, átszállás nélkül oda-vissza 97 ezer forint per koponya. Igaz, nem a JFK-re ment, hanem Newarkba, de ehhez teljesen felesleges ragaszkodni, bárhová eljutsz akár a LaGuardiára, akár a JFK-re, akár Newarkba érkezel. Ha téged ott fogadnak, akkor nyilván azért mondják JFK-t, mert vendéglátóidnak az van közelebb, az kényelmesebb. De ha te fizeted és fontos az ár, akkor magyarázd el nekik, hogy neked nem mindegy, hogy 100 ezer, vagy 160 ezer a repjegy. A Norwegian még olcsóbban repül, de ott biztos át kell szállni, meg igazán csak akkor olcsó, ha nem veszel kaját, italt a gépen. Ha 1-2 hónappal előbb veszed a jegyed, akkor simán kifoghatsz egy olcsóbb közvetlen járatot Bécsből. Az árra figyelj, a nyugati megyékből teljesen felesleges Ferihegyre jönni. Használd pl. a Skyscanner oldalt repjegy keresésre. Vehetsz jegyet direkt a légitársaságtól, vagy közvetítőn keresztül. Ha csak nincs jelentős árkülönbség a közvetítő (dealer) és a légitársaság ajánlata között, maradj a légitársaságnál, mert nem mindegyik közvetítő megbízható, náluk sokkal nehezebb utólag reklamálni. Eleve jól meg kell gondolni mindent, mert az olcsó jegykategóriában szinte semmit sem módosíthatsz utólag. Tehát ha kiderül, hogy mégsem pénteken tudnál menni, buktad a jegyed. A laptopodat minden további nélkül tudod használni. Szerintem neked semmilyen külön "szolgáltatást" nem kell megvenned a korod miatt, de az előttem szóló által említett papírokkal rendelkezned kell. Kiskorú önálló utazásában nem vagyok naprakész, mindenképp kérdezd meg a légitársaság ügyfélszolgálatán mi a helyzet, mielőtt jegyet veszel. Angol nyelvtudás nagyon hasznos tud lenni, de még a német is, ha olyan társasággal mész.
Mindenekelőtt azonban az ESTA-val kezdj addig ne vegyél jegyet, amíg az nincs meg. Most újítottam meg én is, két évig jó és nem volt 15 dollár. Csak a hivatalos oldalon csináljátok, mert vannak közvetítői oldalak akik 40-50 dollárt kérnek teljesen feleslegesen.
Elméletileg az amcsi reptéren is visszafordíthatnak az ESTA ellenére is, de ennek nagyon kicsi az esélye. Remélhetőleg akikhez mész azok legálisan tartózkodnak az USA-ban és akkor nem lesz baj. Az elmúlt két évben én közel hússzor jártam az USA-ban és Kanadában, soha nem volt semmi gondom, azon kívül, hogy néha untam magam sorbanállás közben. Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!