Los Angeles: Milyen nehéz átjutni a Border Control ellenőrzésen? Mit kérdezhet tőled egy Boarder-Officer? Nem gyanús nekik, hogy mindenki turista vízummal érkezik? Csak sejtik, hogy munkát is keresünk vagy megpróbálunk keresni?
Értem. Szóvak mindegy ( az Ő részükről), hogy, hány ezer lapul a zsebedben vagy a számládon, akkor is a max. amit kaphatsz az egy ESTA-ás 6 hónap, nagyjából ennyi, ugye?
Szóval olyan, mint pl. régebbi időkben volt, hogy bepecsételtek egy 10 éves vízumot nincs?
Ezért vezették be a 6 hónapost?
Ugy latom kicsit zavarban vagy, ami az utazast illeti.
A vizum, mint olyan mar nem kotelezo. Igen, volt regen, 10 eves vizumot pecseteltek az utleveledbe, amiert eloszor sorba kellett allni a kovetsegen. Ha az megvolt, akkor utazhattal az USAba, de hogy meddig maradhattal, azt a bevandorlasi tiszt a repteren dontotte el. En csak 6 honapot kaptam (90-es evekben), a baratom (kulon utazott) 1 evet, mert oltony/nyakkendo es azt mondta uzleti utra jon.
Azota ez megszunt es szinte mindenki ESTAval utazik, amiert nem kell sorba allni, nagyon konnyen megadjak es online $14.
Amikor az ESTAval megerkezel, akkor kapsz 90 napot, hogy itt legyel az USAban, utana tiplizni kell, mert ha tultartozkodsz, akkor kitiltanak.
Meg ma is lehet vizumot kerni (tanulo, ferj/feleseg, munka stb) de a turistaknak ESTAt kell intezni. Ha "turistaskodni" akarsz akkor ESTAra lesz szukseged, nem vizumra.
Úgy latom kicsit zavarban vagy, ami az utazást illeti.
Szia,
Igen jól látod, valóban zavarban vagyok "vízum ügyében.
Ahogy egy fórumtársunk írta a kérdését:
2012-ben 6 hónapot töltöttem az USA-ban turista vízummal rokonlátogatás). Bordó útlevéllel (e. Ujjlenyomattal) + vízum, ami 2022-ig érvényes. Kell-e nekem az Amerikai Nagykövetségtől valamilyen engedély, hogy idén is kint tölthessek néhány hónapot?
Ebből én arra következtettem, hogy van lehetőség például: 10 éves időtartamra szóló vízumot is igényelni a követségtől.
De ahogy te írtad: Ha "turistáskodni" akarsz akkor ESTA -ra lesz szükséged, nem vízumra.
Az ESTA pedig ”ha jól értelmezem” akkor minden esetben ” csak 90 napra, napig ” érvényes.
Ha ez, illetve mielőtt ez lejár, akkor, ahogy te is írtad: utána tiplizni kell, mert ha túltartózkodsz, akkor kitiltanak.
Vagyis akkor ”very simple”: Mindenki eldöntheti, hogy vállalja –ezt a kockázatot 3 hónap után azzal, hogy maradnak, vagy nem vállalják.
Tehát akkor, ha ”elment” ez az idő, akkor nem csak feketén fogsz dolgozni, de egyben tartózkodni is.
Ez így nagyjából igaz, ugye?
Köszi Szépen!
Az ESTA pedig ”ha jól értelmezem” akkor minden esetben ” csak 90 napra, napig ” érvényes. - az ESTA ket evig ervenyes (ha az utlevel is ervenyes) es arra jogosit fel, hogy az USAba utazz. Belepest nem garantal, csak utazhatsz. Belepest a bevandorlasi tiszt fog neked engedelyezni, es az ESTAval utazoknak altalaban 90 napos tartozkodast pecsetelnek az utlevelbe. Nem hallottam meg olyat, hogy vki ESTAval jott es tobbet kapott mint 90 nap.
Mindenki eldöntheti, hogy vállalja –ezt a kockázatot 3 hónap után azzal, hogy maradnak, vagy nem vállalják.
Tehát akkor, ha ”elment” ez az idő, akkor nem csak feketén fogsz dolgozni, de egyben tartózkodni is. Igen, ez igy van. Tovabbra is vannak (en is ismerek szemelyesen) emberkek, akik kijonnek ESTAval es maradnak, kockaztatva ezzel azt, hogy ide tobbet az USAba vissza nem johetnek ha lebuknak vagy elhagyjak az orszagot. Olyanrol is hallottam, aki hazassagra lepett vkivel es megkapta a zoldet es nem szamitott, hogy az ESTAja mar le volt jarva majdnem egy eve.
Illegalisan dolgozni/tartozkodik nem leanyalom, de nem te lennel az elso aki ilyesmit csinal es meg igy is nagyon sokaknak megeri.
Az ESTA egy opció, afféle gyorsított vízum, amivel a követséget tehermentesítik a kérelmek elbírálásának terhe alól. Ez a módszer csak 9o nap tartózkodást tesz lehetővé. Ennél hosszabb időt is lehet az USAban legálisan tölteni turistaként, de ahhoz hagyományos módon vízumot kell igényelni, követségre menni, interjú a konzuli tisztviselővel, ahol elő kell adni, hogy miért nem elég a 9o nap, stb. Az hülyeség, hogy régen lehetett 1-2 éves vízumot kapni, ma meg nem.
itt van több info: [link]
"Azota ez megszunt es szinte mindenki ESTAval utazik"
Nem szűnt meg, és csak az utazik ESTAval, akinek elég a 9o nap.
Ha túltartózkodás idején házasodsz össze egy amerikaival, akkor azért természetesen kapsz zöldkártyát, de álítólag van valamekkora büntetés, és olyat is hallottam, hogy el kell hagyni az országot, amíg megkapod a zöldkártyát. De ennek pontosabban utána kell nézni.
Ha túltartózkodás idején házasodsz össze egy amerikaival, akkor azért természetesen kapsz zöldkártyát, de álítólag van valamekkora büntetés, és olyat is hallottam, hogy el kell hagyni az országot, amíg megkapod a zöldkártyát. De ennek pontosabban utána kell nézni. - most kapott igy az egyik ismi zoldet, nem volt buntetes.
Ugyvedet is a napokban kerdeztek, semmi akadalya - mondta o, es nem beszelt semmi buntirol meg orszag elhagyasrol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!