Kezdőoldal » Utazás » Észak-Amerika » Lépésről,Lépésre elmagyarázná...

Lépésről,Lépésre elmagyarázná valaki, hogy működik egy newyorki 1hetes "városnézés"?

Figyelt kérdés

Én mint laikus, aki sose utazott repülővel az alábbi tudja, Nulladik lépés, vizum igénylése online, utána útlevél kiváltása(ott kell valami speciális útlevél vagy ez egységes?)

utána bookingon egyszerüen lefoglalom a szállást, és a google repjegyen a repülőjegyet.

Ha ez megvan felutazom Pestre a reptérhez, oda megyek a bejárathoz, van nálam utazótáska/bőrönd, ezeket hova adom le?(átszállás miatt kell ezzel foglalkoznom majd?), illetve, ha odaértem a newyorkba akkor a csomagok azonnal ott lesznek vagy várni kell órákat ? Ha felvettem a csomagot mivel érdemes a szállásra menni? Taxi vagy metró/vonat stb?

tegnap 12:07
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Internetet, hogy tudom majd megoldani? 1hétre.
tegnap 15:43
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
E-sim a legegyszerűbb, pl. Airalo, Mobimatter
tegnap 16:02
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Tudsz angolul?

Az USA-ba repülésnél ne lepődj meg, ha több ellenőrzéssel találkozol. A jegyed mondjuk Budapest-New York, párizsi (vagy akármilyen) átszállással, de tegyük fel akkor Air France-szal mész, végig ez a légitarsaság felel érted, az elejétől. Na most hiába van ESTA-d $21-ért, a végső döntést, hogy valóban beléphetsz-e az országba, a CBP officer fogja meghozni, akihez majd oda kell menned a sorállás után. Ha meg tudod mondani neki, hogy turizmus céljából jöttél, ha azt is megmondod pontosan, hogy meddig maradsz és van is retúr jegyed, valamint azt is meg tudod mondani, hogy hol van szállásfoglalasod, van költőpénzed tartózkodásod idejére elég, akkor szinte kizárt, hogy probléma legyen. Azt akarják kiszűrni, hogy van-e esély arra, hogy illegálisan munkát vállalsz és majd nem hagyod el az országot. (ESTA-val 90 napig maradhatsz, de bármilyen munkavégzés tilos)

Na most az a helyzet, hogy ha valamiért nem engednek be, akkor az első gépre fölraknak visszafelé, a légitársaság köteles a saját költségén kivinni az USA-ból. Ez nekik nagy kockázat, ezért akarják kiszűrni a nyilvánvaló hibákat, már az induló állomáson Budapesten, hogy ha valami bibi van az ESTÁddal, akkor az már rögtön a gépreszállás előtt kiderüljön. Gond van az ESTÁ-val, pl. nem is igényeltél, otthon felejtetted, már a pesti gépre sem engednek fel. Az is mögötte van, hogy ha egy légitársaság túl sokszor hibázik, tehát túl sokszor kell visszautasítani az általa hozott utasokat, súlyos pénzbüntetések után ki is tilthatják őket az amerikai légtérből.

Na ezért kell mindenképp odamenni a check-in pulthoz már Ferihegyen. Meg a checked-in baggage feladása miatt.

Párizsban, vagy ahol átszállsz, mert ez attól függ, hogy melyik társasággal mész, a feladott csomagoddal már nem kell foglalkoznod, átviszik ők. (Itt megjegyezném, hogy érdemes olyan járatot választani, ahol több mint 1 óra van az átszállásra, mert velem Amszterdamban már többször előfordult, hogy short connectionnél nem tudták átvinni a cuccost a két járat között, aztán csak a másnapi géppel hozták utánam)

Viszont lesz még egy útlevélellenőrzés az átszállás helyén is, mert végül is ott lépsz ki Schengenből, ez egy utolsó szűrő. Nem minden reptéren egyforma komolyságú, de mindegy, at kell esni rajta. Párizsban amikor átmész leszállás után az egyik terminálból a másikba, (van amelyikbe shuttle bus visz, van anelyikbe gyalogolsz) a végén a jobb oldali sorba állj, amelyik fölött az EU-s zaszlót látod, mert annak a végén automata kapu van. Gondolom gyerek nem lesz veled, mert nekik másik sor kell.

Ha átmentél, megtaláltad a kapud, még mindig kérhetik a papírjaid, kerdezhetik minek mész és van-e ESTÁd.

Semmiképp se csinálj semmit addig, amíg

1.Nincs a kezedben az útleveled. Anélkül ESTÁd sincs

2.Nincs meg az érvényes ESTÁd.

Ezek után foglalj repülőjaratot, keress szállást.

Az ESTA igényléskor amikor kérdezi, hogy hol fogsz lakni, írj be a bookingról egy szimpatikus szállodát, nem kell, hogy valóban oda szóljon a tényleges foglalásod amikor majd mész. Nehogy ezen fölakadjál. Én be szoktam írni, de nem feltétlen szükséges.

Egyébként Bécsből vannak közvetlen járatok is NYC-be, nézd meg, még lehet olcsóbb is. Van járat Newarkba és JFK-re is. A newarki járatok lehetnek olcsóbbak is mint a JFK-re menők.

Természetesen valamennyit várni kell amíg hozzák a csomagokat, de ki lehet bírni. Ha JFK-re érkezel, és nem vagy 3 másik emberrel fejenként két bőrönddel, akkor nem éri meg taxizni, tervezd meg az utadat előre tömegközlekedéssel a szállásodig. Ha Newark, akkor nem tudom, mi még itthonról megrendelünk ilyen shuttle szolgaltatást, megmondjuk előre melyik járattal jövünk, mi a szállodánk cime és egy 8-10 fős kisbusz a szálloda ajtóban tesz le és onnan is visz vissza majd a reptérre. Newarkból még nem jöttem be tömegközlekedéssel, úgyhogy azt nem tudom. De JFK-ről reptéri vonat aztán metro. Elég sokszor van, hogy karbantartás miatt le vannak zárva szakaszok és csak ott jössz rá, ezért sok időt spórolsz meg, ha előre felkészülsz, megnézed a friss helyi közlekedési infókat.

tegnap 23:13
 14/14 A kérdező kommentje:
Persze, ennyire tudok angolul,hogy eltudjam ezeket mondani.
ma 04:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!