Ha hoznának egy olyan rendszert hogy az USA-ba bárhonnan ki lehet települni és ott maradni élni, mikorra vesztené el a varázsát?
Édesem, az USA több mint 200 millió polgárának számodra elképzelhetetlen életszinvonalat teremtett meg.
Ezt teszi a szabadság, a demokrácia, a szabad piac és a polgári jólét.
Az emberek valóban oda igyekeznek.
Ez sosem fogja elvesziteni a varázsát.
Szinte azonnal.
Még így is, elvileg szigorú kontroll mellett is rengeteg bajuk akad a bevándorlással. Ha ez hirtelen korlátlanná válna, hát...
Igen, Amerika a lehetőségek hazája. Csak ennek az éremnek van egy másik oldala is ám, amit sokan elfelejtenek: az állam nem tesz meg érted szinte semmit (legalábbis európai szemmel nézve). Nincs állami egészségbiztosítási rendszer, a munkavállalói jogok nagyjából ismeretlen fogalom, és nyugdíj tekintetében is leginkább magadra és a saját megtakarításaidra számíthatsz. És elég nagy politikai befolyása van azoknak az érdekcsoportoknak, akik mindent elkövetnek, hogy ezek a dolgok ne javuljanak, vagy még rosszabbak legyenek az átlagember számára (és így a cégeknek és a gazdag tulajdonosaiknak nyilván jobbak).
De ezeket igazából mindenki tudhatja, akit kicsit is érdekel az amerikai élet vagy politika. Tudom, hogy ezt a "ott sincs kolbászból a kerítés" dumát leginkább a totál kivándorlásellenes magyar hazafiak szokták nyomni (amely csoportba én nem tartozok bele, ha végzek az egyetemen én is lelépek), de az USA-ra tényleg igaz. Pontosabban lehet ott is jól élni, de sokkal több munka és nagyobb szerencse kell hozzá, mint az EU-n belül.
Az átlag amerikai életszínvonala pedig távolról sem elképzelhetetlen. Eleget istenítik ők saját magukat, nincs rá szükségük hogy mi is segítsünk ebben.
Az USA már nem az az ország, ami a filmekben volt. Főleg már 2023 végére nem az.
7 millióan sétáltak be eddig minden papír és ellenőrzés nélkül pl.
"az állam nem tesz meg érted szinte semmit...
Nincs állami egészségbiztosítási rendszer...
a munkavállalói jogok nagyjából ismeretlen fogalom...
és nyugdíj tekintetében is leginkább magadra és a saját megtakarításaidra számíthatsz."
Vagyis pont olyan, mintha itthon maradnál Magyarországon.
:)
"Vagyis pont olyan, mintha itthon maradnál Magyarországon.
:)"
Oké ez igaz, csak a magyar állam még azt is hazudja, hogy megteszi értünk ezeket a dolgokat. Azt akartam mondani, hogy ha már költözésre szánja az ember magát, akkor jobban jár, ha olyan országokban gondolkodik, ahol léteznek valamire való állami szolgáltatások. (Németország, Ausztria, Hollandia, UK, Írország, stb...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!