Milyen az élet USÁban? Mi a vonzó benne? Olyanokat kérdezek akik ott élnek.
A havi jovedelmem 40%-at koltom lakhatasra (alberlet, gaz-villany-internet-telefon-stb). Kozlekedes (autobiztositas, benzin) kb. 6-8% azert valtozo, mert nem minden honapban vezetek ugyanannyit. Kaja, tisztitoszerek, wcpapir, sampon stb (mindaz, amit mondjuk te a tescoban vagy az auchanban veszel meg), kb 10%. Ruha, cipo, es mindaz, amit nem veszel minden honapban kb 10%. Egeszsegbiztositas es co-payment kb 8%, es NINCS halapenz, SOHA.
A maradek 20+% felretevodik.
Egy orai munkaberembol ketszer tudok enni egy kinaiban, vagy haromszor egy mekiben komplett ebedet vagy vacsorat.
Egy orai munkaberembol 12-13 liter benzint tudok venni a legdragabb kutnal Kaliforniaban. (De Texas-Arizona es a sales tax nelkuli allamokban akar a duplajat is)
Hitelem nincs, a kreditkartyat minden honapban kifizetem 0-ra, igy havi kb 40-60 dollart kapok vissza. Tavalyi evben $597 "kerestem" csak ezzel.
Rendszeresen reszt veszek kerdoives kutatasokban, ezzel tavaly $240 volt a bevetelem (pl. CVS, Walmart, Surveymonkey, stb. Egy-egy kerdoiv 5-15, neha 30 dollar)
Most nem jut hirtelen tobb az eszembe.
#4 vagyok, lemaradt, hogy azert vonzo itt elni,
- mert Magyarorszaghoz kepest ez egy masik, elheto bolygo,
- mert kiszamithato a jovom, nincsenek visszamenoleges torvenymodositasok, - ha valamelyik hivatallal kell beszelnem, akkor nem kezelnek ugy, mintha
tobbszorosen elitelt sorozatgyilkos + homoszexualis bunozo lennek,
- ha pedig valamiben sikert erek el, akkor azt elismerik, mindenki velem
orul, es nem lehuzzak vagy ellopjak,
- ha .....es van meg kismillio egyeb ok.
Nekem is tetszik a customer service Amerikaban. Nem minden boltban rohannak oda hozzad az eladok de ha segitseget kersz akkor nem bunkoznak veled.
Magyarorszagon 5-6 evet dolgoztam de ez ido alatt annyit ertem csak el, hogy tudtam venni egy haszanlt autot. Szuleimmel laktam, alberletre nem volt penzem.
Amerikaban 2 ev munka utan kaptam lakashitelt es vettunk a felesegemmel hazat, van 2 autonk es van sporolt penzunk, akar vehetnenk meg egy par eves autot kp-ra belole.
A munkam itt is ugyan az mint Magyarorszagon volt. Nem vagyunk gazdagok de kenyelmesen elunk, szamlaink mindig ki vannak fizetve es 1 autohitel van csak meg a lakashitel de az autot 2 even belul kifizetjuk.
Itt siman megengedhetjuk azt hogy etterembe egyunk 1 heten egyszer, kevesebb mint 2 oras berembol megkajalunk ketten egy normalis etteremben. Magyarorszagon tobb mint fel napi berem lenne csak eleg. Az etterem itt alig dragabb mint Magyarorszagon.
Gyakorlatilag ami jelentosen dragabb az a szolgaltatasok(pl hivsz klima szerelot, vizszerelot), biztositasok, lakhatas. A kozuzemi szamlaink 100 dollarbol megvannak, pedig megy a klima egesz nap. A telefon, internet, tv itt dragabb, viz, villany, csatornadij szerintem nem veszes.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!