Vámszabályok EU-n kívülre történő utazáskor. Mi a teendőm?
A közeljövőben dél-koreai utat tervezek, ugyanakkor még sohasem jártam EU-n kívüli országban, így a vámszabályokról sem tudok sokat. Nagyon szépen megköszönném, ha tudnátok segíteni. (Szerintem amúgy sem Dél-Koreán van a hangsúly, hanem csupán az EU-n kívüli országon, a legáltalánosabb szabályok szerintem nem térnek el túlságosan egymástól.
Sikerült megtalálnom, hogy elvileg 3. országból Magyarországra 430 EUR értékben hozhatok be vámmentesen árut. A kérdéseim a következők:
- ha pl. viszek ki magammal egy laptopot, melynek értéke ezt a határt nyilvánvalóan meghaladja, akkor hazajövetelkor kell-e vámot fizetnem utána? Ha nem, akkor ennek mindenképpen feltétele, hogy még kiutazáskor Kiviteli Nyilatkozatot töltsek ki? Ezt hol lehet megtenni? Ha valaki sok ketyerét visz magával, akkor ez tényleg életszerű, hogy a mobiltól az mp3 lejátszóig mindenre Kiviteli Nyilatkozatot vesz fel, mert összértékük meghaladná a 430 EUR-t?
- ha viszem pl. a laptopot Dél-Koreába, ott nem fogják levámolni? Végülis honnan tudják, hogy vissza is viszem majd magammal?
- ha 3. országban vásárolok valami(ke)t, és (össz)értékük meghaladja a 430 EUR-t, akkor hazajövetelkor attól függetlenül kell vámot fizetnem, hogy személyes használatra lesz(nek), és már használatba is vettem (pl. fényképezőgép)? Ha nem vettem fel még itthon Kiviteli Nyilatkozatot, akkor a határon honnan tudják egyáltalán, hogy azt nem Magyarországról vittem ki, és valójában ott vettem?
- ha kell vámot fizetnem, ennek mekkora a mértéke? Hol lehet ennek utánanézni?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Ha Magyarországról viszel magaddal kütyüket az útra, azért sem a kinti beléptetéskor, sem a hazajövetelkor nem kell fizetni, nyilatkozatot sem kell kitölteni. Ezeket itthon vásároltad, nem kell vámoltatni. Egyébként a hazajövetelkor, ha bárki azt mondja egy magyar klaviatúrájú laptopra, vagy egy használt magyar nyelvű mobilra, hogy fizess vámot, akkor aznap nagy csoda történt:) Mi mindig visszük a laptopot is EU-n kívülre, soha nem volt ebből probléma.
Az írt összeghatár, csak a kint vásárolt termékekre vonatkozik. A behozatallal kapcsolatban én nem szeretnék jósolgatni, mert ugyan a mi behozatalaink kb összeghatáron voltak, soha nem jelentkeztünk, hogy akkor most itt vagyunk vámot fizetni, és lekopogom, eddig soha nem is állítottak meg, de pl. a testvérem az USA-ban vásárolt laptopot és itthon megállították és szépen fizetni is kellett. Hivatalosan ha a behozatal meghaladja a vámmentesen behozható összeghatárt, akkor bizony fizetni kell.. de hangsúlyozom, hogy HIVATALOSAN!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!