Milyen szavakat, mondatokat érdemes megtanulni, kigyűjteni egy egyhetes bulgáriai nyaralás előtt?
Kalauz úr, kérem ne dobjon ki a száguldó vonatból, van jegyem, csak nem tudom melyik zsebembe raktam: Moljá ne se penderitsze vlaka, upotreba kupith bileti za vlaka szi na, proszto nye znam imam egyin v doba szi.
Kérem vigye odébb azt a szőrös lábát, öt percen belül már másodszor dörgölődzött nekem: Molja otnyeme koszmati kraka, v ramkitye na pet minuti btori pity me dokoszvanyeto.
Ott vagyunk már??? Sztyignahme li vesze?
Miért megyünk megint ilyen lassan? Zasto szme tolkava bavno otnovo?
Úgy érzem, ezt a hegyet már másodszor kerüljük meg! Imam csusztvoto cse tazi planyinya ze btorij pity za da sze izbegnye.
Soha többé nem ülök vonatra! - Nikogá povecse nyámá dá szednye vlak.
---------------------------------
Egyébként a bolgárok mindent meg fognak érteni, amit komolyan el szeretnél mondani nekik. Mutogass, légy kreatív. Próbálj nemzetközi szavakat használni, keress olyat, aki beszél olyan nyelvet, amit te is.
De a legfontosabb, légy tisztában a cirill betűkkel, legalább a helységneveket ismerd, az utcákban tudj tájékozódni, legyen fogalmad arról, mit is árul az adott árus.
Bulgária nagyon klassz hely, ne aggódj, menj el és élvezd!!!! :)
Eszembe jutott még egy nagyon hasznos mondat:
Nyima bileti ili abonamenti karti, tam molja me nyakazse! - Ez hevenyészett magyar fordításban annyit tesz, Sem jegyem, sem bérletem nincsen, kérem büntessen meg!
XD Vicces volt ezeket olvasni, mert inkább oroszul írtátok őket, mintsem bolgárul! :')
Pl. olyanokat:
Ne govorja na bulgarszki ezik.-Nem beszélek bolgárul.
Dobör den!-Jó napot!
Zapovjadajte, paszportöt mi.-Tessék, az útlevelem.
Kade e toaletnata?-Merre van a WC? (Hát nem tudom, ez mennyire hasznos... :D)
Koga ste sztignem tam?-Mikor érkezünk meg?
Kolko e császöt?-Mennyi az idő?
Meg az ilyen nagyon nagyon alap dolgok:
Blagodarja!-Köszönöm!
Zapovjadajte!-Tessék! (de nem mint kérdés)
Molja?- Tessék? (mint kérdés)
Izvinete me! Vagy Izvinjavajte!- Bocsánat! (Inkább a mádodik formát használd, mert az első, az hivatalosabb)
Remélem tudtam segíteni! :) Kellemes utat, ha mész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!