Ha egy olyan helyre költözöl, ahová azelőtt egész évben nyaralni vágytál, meg tudod unni, mikor ott élsz?
Jelenleg Németországban élünk 6 éve, ha nem is unjuk, mert a környezet gyönyörű, de 6 hónapig hideg tél van és már elegünk van.
Nagyon szép az Alpok, viszont mi mindig is pálmafás, meleg, tengerparti helyen érezzük jól magunkat, oda járunk nyaralni.
Most felvetődött az ötlet, h Dél Európában élni, mert egész évben a nyaralás idejét várjuk, akkor miért ne inkább ott éljünk?
Viszont a bérek kevesebbek, ezért is okoz fejtörést...
Én most azt gondolom, h nem tudnám megunni, mert nek3m az mindenem és talán a szürke hétköznapok kicsit szinesebbek, a problémák pedig talán könnyebbek lennének.
Kérem, csak az válaszoljon, aki volt már ilyen helyzetben, okoskodástés otthonról okosmondásra nem vagyok kíváncsi. Köszönöm.
20-as, Neked meg mi bajod van? Ezt írtam a mondatodra:
"Az év egyik felét ott töltöm, a másik felét meg Bp.-en"
Ne haragudj, de az egyáltalán nem ugyanaz, mintha egész évben ott laknál, dolgoznál és csak akkor mehetnél haza, ha van 2 hét szabadságod."
Semmivel nem személyeskedtem, nem sértegettelek, mindössze azt írtam, hogy az nem ugyanaz, mert ha itt is, ott is lakik az ember, szabadon jöhet-mehet, akkor nem alakul ki oly mértékben a honvágya sem, mintha egész évben ott "kellene" laknia. Utána írtam egy példát is.
Örülök, hogy így látatlanban, ismeretlenül vagdalkozol és tudod, hogy én albérletben lakom (:D ) és a fotelből megmondó vagyok. Csak sajnos mellélőttél :-)
Szerintem van jó, és rossz oldala is.
Saját tapasztalat.
Én egy trópusi szigeten lakom 6 éve; ami Franciaország része, és egy turistaparadicsom.
Egész évben meleg van (na jó, a hegyekben július-augusztusban, ami itt tél, azért előfordulnak a mìnuszok, és az is igaz, hogyha hozzászoktál a trópusi meleghez, akkor 18 fokban már csizmában/pulcsiban kuckózol az irodában, és eszed ágában sincs kimozdulni.)
Pozitìv oldal : többnyire jó idő van, nincs tél/hó/fagy, nincs szükség téli ruhákra. Rengeteg dolgot lehet kinn csinálni, természeti sportokat (nekem pl nagy szenvedélyem a lovaglás amit itt is tudok szerencsére rendszeresen űzni) - rafting; kanyoning, kajakozás, sznorkelezés, búvárkodás, bálnales...
Hétvégén szuper dolog pl elugrani a tengerpartra, napozni, mártózni a lagúnában, majd hazaérve lezuhanyozni, és úgy érezni magad mint amikor a nyaraláson rendbeteszed magad estére egy egész napos napozás után...
Amikor pl megbeszélésen vagy és utána a kolleganőddel kiültök rozéfröccsözni a tengerparti étterembe vagy a homokba péntek délután.
Amikor a munkakörödbe tartozik a részvétel egy hivatalos fogadáson ahol a koktélt egy katamaránra szervezik és nézitek a naplementét egy pohár pezsgővel a kézben...
Ezek valóban pozitívumok.
Viszont itt se minden fenékig tejfel, mégpedig :
- kis sziget; tehát minden kicsi, ha valaki hozzászokott a városi életformához (én előtte Budapesten és Párizsban éltem) akkor ezután meglehetősen unalmasnak tűnik egy 150 ezres kisváros élete. Pláne, hogy az itteni életforma nagyon más : korán kelnek, korán indul az élet, de este korán is fekszenek. Éjszakai élet van, de kb csak csütörtöktől, vasárnaptól szerdáig este 6 után szinte minden halott; még a fővárosban is.
- a trópusi párás meleg megviseli a szervezetet, kb 3-4 hete krónikus fáradtsággal küzdünk (a kollegám pl most alszik az irodában). Simán sziesztázok 2-3 órákat hétvégén délutánonként, és ugyanúgy dőlök este az ágyba. Emellett a lakás / ház penészedik, a ruhák szintén, mert 3-4 nap nem elég, hogy megszáradjanak, és a levegő is nedves.
- ha ciklon van, akkor hozzá kell szokni, hogy nincs áram, ivóvíz, stb (mondjuk dolgozni se kell menni azért...)
- rengeteg a dugó, mivel mindenki autóval jár mindenhova. Tömegközlekedés inkább nincs, mint van, 14 km-re lakom a munkahelyemtől, 1 óra 15 perc általában az út. Ha baleset van, vagy lezárják az utat az eső miatt (hogy ne legyen kőomlás) nem ritka a több órás menetidő sem (3-4 óra)...
- minden iszonyú drága, az árak 62%-al vannak a párizsi vagy a franciaországi árak felett. Az egy hetes bevásárlás ami Franciaországban átlagban 130 euro körül van (átlagos dolgok, alapélelmiszerek, tisztítószerek, stb) az itt inkább 240-280 euro. Igaz, én közigazgatásban dolgozom, a mi béreink magasabbak, de a magánszférában nem mindig követik a fizetések az árakat. A munkanélküliség nagy, francia nyelvtudás nélkül kb nulla az esélye, hogy az ember találjon bármit is.
- a thaiföldről leírt kommunitarizmus (mert azért rasszizmusnak nem mondanám) itt is jelen van. Amíg turista valaki, addig persze kedvesek, de ha már itt élsz és dolgozol (pláne a közigazgatásban) akkor máris páran (nem mindenki!!!) úgy tekintenek rád; hogy idejössz és elveszed a munkájukat. Nekem ebben is szerencsém van mert a közvetlen kollegáim abszolúte befogadóak, de ez nem mindenhol van így. Itt sokszor érzi azt az ember, hogy nem nézik jó szemmel, ha mi itt nagyobb szerepet vállalunk valamiben.
- messze vagyunk mindentől, ha haza szeretnénk menni, az jelentős pénz, és minimum 15 órás repülőút.
Mindent összevetve, talán jobb itt élni, mert én sem szeretem a telet.
De azért itt is vannak negatívumok elég rendesen, és nekem is volt több olyan időszakom, hogy na akkor én most csomagolok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!