Angliában élőmagyarok válaszát várom!?
Én 14 évesen amikor ballagtam az általános suliban,akkor mentem ki Angliába.Anyám egyik nap csak annyit mondott,hogy oda mennek a nevelőapámmal.Nem akartam menni,mert egy szót sem tudtam angolul(németet tanultam),meg a haverok miatt sem.Már úgy volt,hogy apámhoz megyek,de végül is meggondoltam magam.Amikor kijöttem baromira be voltam sz@rva,hogy egy szót sem értek.Még itt is tanköteles voltam,ezért beírattak egy college-ba ahova már lassan 4 éve járok..Idén érettségizem.(tegnap kaptam meg a másik suliból a levelet,hogy felvettek szakmai képzésre...:) )
Én tényleg egy szót sem tudtam angolul,de már jól boldogulok..A suliban több nemzetiségű osztálytársaim vannak(főleg brazilok,és lengyelek)de jól elvagyok velük..
A nyelvtanulás nem olyan könnyű,mint sokan hiszik.Itt senki nem fordítja le magyarul,hogy mit jelent,és csak angolul kommunikálnak veled..Ha nem érted a szót vagy mondatot azt is angolul írják körül..Nekem nevelőapám segített sokszor..de az tény,hogy itt kint sokkal többet,és jobban megtanulod a nyelvet...Idővel bele lehet jönni,de számít az is,hogy mennyire tudsz nyelvet tanulni..A nevelőapám folyékonyan beszél angolul(le is tette itt kint a nyelvvizsgát) Anyám például kínlódik vele.
Viszont azt tudnod kell,hogy ha a szüleid nem tudnak angolul kommunikálni nem fognak munkát kapni...A munkához nyelvtudás kell.És te diákként ha tanulsz nem biztos,hogy kapsz diák melót,mert ugyanolyan nehéz szerezni mint otthon.
Ne aggodj, meg fogod tanulni a nyelvet, nem lesz gond. En 20 evesen tanultam meg es habar az eleje docogosen ment, viszonylag gyorsan jol tudtam kommunikalni. Igaz melo volt vele rendesen, tehat nem csak ragadt.
De a parom az ellenpelda. O 35 evesen jott ki eloszor es alig tanulta megis masfel eve alatt mar jobb melot tudott vallalni. Es ujabb egy ev mulva mar a szakmajaban is talalt munkat. Persze neki nagyon eros az akcentusa es nem is tokeletes a tudasa, de nala nem lenyeg az akademiai szint.
Könnyen megy a nyelvtanulás annak aki fogékony rá..Nem mindenki tanulja meg pár hónap alatt.Mint ahogy én sem tudtam.Egyszerűen hiába élek Angliában,hiába járok angol tanfolyamra,ahol csak angolok tanítanak,nem fog az agyam.nekem is azt mondták az önkormányzatnál amikor a fiamat beírattam,hogy nem kell aggódnom,a gyerekek hamar ráéreznek a nyelvre..Ők illeszkednek be a legjobban..Ez igaz is.A fiam egy szót sem tudott,de ma már elég jól kommunikál..De az nem igaz,hogy 3 hónap alatt majdnem tökéletesen fogsz beszélni,enyhe akcentussal!!A fiam most fog érettségizni itt kint,és sokat tanul,mert jelen pillanatban elakadt a jövőbeni folyamatos jövő igétől...például...
Szóval inkább azt mondanám,hogy rövidebb idő alatt többet fogsz tudni,mint otthon...de ne várd 3 hónap alatt mert ez nem igaz.A férjem folyékonyan beszéli a nyelvet.Az Oxfordi egyetemen le is tette a felsőfokú nyelv vizsgáját,de még ő sem beszél helyi akcentussal..
Nem írtad anyukádnak mi a szakmája,de tévedésben vagy ha azt hiszed,hogy rögtön fog állást találni..Hacsak nem otthon egy ügynökségen keresztül jönnek ki,vagy nincs egy rokon,ismerős aki beviszi..
Nem olyan könnyű elhelyezkedni..itt is van válág,és itt is sok angol keres munkát magának..
Ha apukád volt kint 5 hónapot akkor neki tudnia kell,hogy nehéz egyből családostul kijönni..Hiszen ti nem mehettek egy szobába(maximum párban lehet,de 3-an egy szobában már nem engedik) Így lakást vagy kis házat kell bérelnetek..De addig nem tudtok bérelni amíg nincs állása a szülőknek..Mivel nem lesz meg a 3 hónap munkaviszony majd keresni kell valakit aki referenciát vállal értettek..(ez csak akkor van ha lakást bérelsz) Tudom,mert mi végig csináltuk,de annyival volt könnyebb,hogy a férjem már 8 hónapja kint dolgozott amikor kijöttünk utána...Szóval a lakás bérlés olyan mint a 22-es csapdája..Ha nincs munka,nincs lakás.Ha nincs bejelentett lakcím-nincs munka...
Ma sokkal nehezebb minden mint régebben...Ma már egy takarítási munkáért is elvárják,hogy tudj valamennyire kommunikálni...
És még valamit..Ha ennyire szép és jó minden ahogy írod,akkor miért csak tervezitek? Akkor apád miért nem jött már ki előkészíteni a terepet???Ha jól tud angolul,akkor előbb neki kéne kijönnie,és munkát találnia,majd egy lakást szereznie,hogy ti is tudjátok követni...Ha anyud tuti biztos kap állást akkor miért nem próbálkozik???
Nyugi kedves kerdezo... habar az "utolso" nem jol fejtette ki, amit mondani akart, nem lehetetlen, hogy x eltotltott ido utan mar ti is hasonloan fogtok reagalni egy "kiszeretnekmennistb" kerdesre.
Sajnos tenyleg nagyon sokan jonnek ide eszetlenul, nem vegiggondolva dolgokat es aztan jon a pofara eses es mindenki mas hibaztatasa, na meg a bezzegezes, ami megmondom oszinten a legtobb itt elo magyart tenyleg duhiti. Szoval en megertem hova akart kilukadni.
Remeljuk anyudek tenyleg pontosan tudjak, hogy mi, hol merre mettol meddig es a tovabbiakben sok sikert es legfokepp kitartast nektek. Szivbol kivanom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!