Ki volt már karib térségben nyaralni?
Kinek, hogy tetszett és pontosan hol volt?
Mennyibe került maga az ott tartózkodás meg a repülőjegy/szállás?
Ja ha csak úgy beszélgetni szeretnél, én voltam Kubában.
150 font volt a repülőjegy oda, 90 vissza. Szállásunk is volt, de leginkább a tengerben voltunk, már ha épp nem leégtem a napon, mert akkor egy pálmafa alatt.
Rengeteg repülőjegy és szálláskereső oldal van ha érdekel.
Miamiból szoktak indulni marha nagy hajók, amik minden nap kikötnek valamelyik szigeten. Én még nem voltam ilyen hajón, de a luxusságához képest (bárok, előadótermek, stb.) elvileg nem vészes az ára, és néhol korlátlan ételfogyasztás is van. A kikötőkben meg duty free boltok, mint egy reptéren.
Facebookomról linkelek egy képet, hogy lásd, hogy nem egy Mahart zrt-s sétahajóra gondolok :)
A repülőjegy ára Miamiba lehet húzósabb, tehát időben le kell foglalni.
Amennyiben nem hajóval mész...
Kérdés, hogy mire vágysz.
Ha csak egy kis szigetre ahol csend van meg szép tengerpart, akkor:
-Tobago: Elég luxus hely egyébként, sok amerikai hírességnek van ott háza. Meg hát rendkívül szép a természet meg a tengerpart is.
-Dominikai Közösség (NEM Dominikai Köztársaság!): Ország 95%-a természetvédelmi terület
-Montserrat: Egy vulkánból áll az egész sziget :)
-Nevis: Ez is csak egy vulkán meg a környéke, kb. 45 perc körbeautózni. Van egy Four Seasons Hotel (nem tudom van-e más szálloda, de biztosan), egy-két európai minőségű étterem, egy arborétum, aztán annyi. Ami vicces, hogy Nevisen az 5000 lakosból mondjuk 95% fekete, de ott egy boltban összefutottam ott élő magyarokkal. :)
Ha kicsit nyüzsgésre vágysz, meg látnivalókra is, akkor érdemes a Karneválra menni. Legnagyobb Karnevál Trinidadon van, második legnagyobb Saint Lucián. Soca, Calypso, meg ilyen "igazi seggrázós" fekete zenékkel Európában nem igazán találkozol! :)
Sőt nem tudom hogy igaz-e, de állítólag régebbi a trinidadi karnevál, mint a riói.
Trinidad egyébként a környéken nagy szigetnek számít, óriási bulik vannak, és a természet is gyönyörű. A közbiztonság viszont csak a turistanegyedekben jó.
Saint Lucián is van élet. Igazából a lakosságszámhoz képest sokkal nagyobb az élet arrafelé, hogy értsd mire gondolok: Egyszer Szenteste érkeztem meg Saint Luciára, és az emberek nem otthon voltak a családjukkal, hanem az utcán bulizott mindenki mikulássapkában meg feldíszített pálmafák közt. :)
Saint Lucián is gyönyörű a természet, linkelek egy képet a Facebookomról:
Erre a hegyre fel is lehet menni ha sportosak vagytok, de ne számíts arra hogy a sziklákat vagy fagyökereket odébb tették volna a túrázok kedvéért... És a végén olyan meredek, hogy létrán kell mászni. :D
Viszont ilyen a kilátás fentről:
De úgy képzeld el a természetet, hogy ha az erdő közelében vagy (ami Saint Lucián nem nehéz), akkor este marha hangos az erdő zaja. Illetve nagyon sűrű és dús, mivel az év egyik felében minden nap van mondjuk 10x egy marha nagy zápor.
Van még Saint Lucián egy alvó vulkán, amiből forró fekete víz jön ki, ami állítólag nagyon jó gyógyvíz.
A fürdőről nincs képem, de itt jön ki a víz:
Saint Lucián amúgy nincs gond a közbiztonsággal (bár ugyanúgy mint Magyarországon, ott se mászkálj egyedül elhagyatott helyeken éjszaka blablabla). A sziget északi részén gazdag fehérek laknak, de egy szegény fekete faluban se történt még bántódása St. Lucián senkinek se, nagyon jófejek az ottani négerek, főleg a raszták. :)
Azzal jó tisztában lenni, hogy az élelmiszerek jó része import, tehát drága. A helyi élelmiszerek viszont nagyon finomak, és olcsók is. Nagyon népszerűek a gyorséttermek, ahol mondjuk egy adag halat vagy csirkét adnak helyi körettel (amit európaiként úgyse ismersz hogy micsoda). Meg a fehér környékeken persze van indiai étterem, hamburgerező, sőt marha luxus éttermek is, ahova be se engednek, ha papucsban jössz a strandról, és még a feketéket sem szívesen látják (a fekete pincérek :D)... Nagyon gyakori az éttermekben vacsoráknál az élő jazz zene.
A gasztronómia italos részésről:
utca mellől lehet kókudsziót venni, amibe először vágnak egy lyukat és adnak egy szívószálat hogy idd ki a belsejét, utána félbevágják, és a héjából csinálnak egy kis kanálkát, amivel kikanalazhatod a kocsonyás részét.
Alkoholból a rum meg ilyenek népszerű, gondolom angol hagyományt...
Szóval ha az út mellől veszel veszel banánt darabonként egy dollárért, akkor jól átverik a fejedet (mivel a banán nem import), egy helyinek egy óriási fürt kerül egy dollárba! :)
Martinique hasonló Saint Luciához, de egy fokkal fejlettebb (Saint Lucia se fejletlen), mivel Franciaország része. Tehát euróval is fizetnek, meg minden. Csupán azért szeretem jobban Saint Luciát, mivel csak angolul tudok, franciául nem. Bár ha nem vagy perfekt angol, akkor úgysem érted meg a helyi angol dialektusokat... :)
Szerintem Dominikai Köztársaság, Jamaika, meg ilyen szigeteket felejtsd el, mivel rettentő a közbiztonság a turistanegyedeken kívül. Amiket érdemes megnézni azokat leírtam, rossz közbiztonságúak közül egyedül Trinidadot mertem leírni a Karnevál miatt, és mivel ott még mindig nagyobb biztonságban vagy mint mondjuk Jamaikán.
Felkapott hely turistáknak még Antigua meg Barbados. Ott is van tengerpart, a turisták miatt van élet, de nincs sok látványosság, és a természet sem olyan nagy szám. Viszont nem is annyira "eldugott" mint Nevis.
Ja meg a szokások...
-Baloldali közlekedés van, kivéve Martiniqueon!
-A turizmusban dolgozó feketék kinyalják a fenekedet is, a többiek viszont jobban szeretnek bulizni (meg csajozni) mint dolgozni.
-Nagyon bennük van még hogy ők rabszolgák voltak, így ne jöjjenek elő faji témák még véletlenül sem.
-Általában (nekem meg is mondták) hogy nem a "hátizsákos turistákat" várják, hanem a gazdag turistákat, tehát több az 5 csillagos szálloda mint a 3 csillagos. Persze van pár olcsó szálloda is, ne azt mondom...
-Tömegközlekedés vagy nincs, vagy csak papíron van. Taxival érdemes menni, vagy kocsit bérelni. Ha kocsit bérelsz, akkor figyelj a baloldali közlekedésre, illetve hogy a feketék nem mindig gondolnak a KRESzre vezetés közben, csak mennek az orruk után.
-Ha lebetegednél, akkor (már amelyik szigeten van ilyen) magánklinikára menjél. Ott nyugat-európai (nem magyar, tényleg nyugati) színvonal van.
-Kis repülővel (Liat légitársaság) lehet egyik szigetről a másikra menni egyébként. Úgy közlekednek, mint nálunk a buszok: Van két végállomás, és közte sok megálló. Nem mindig megbízható hogy pontos, de hát Wizzairrel se utaztam még sose pontosan, úgyhogy nincs jogom lenézni a Liatot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!