Érdemes aliyázni Izraelbe?
Kedves 7-es!
Én nem voltam zsidó vallású sosem és nem is változtattam meg a vallásom soha.
Később valaki kérdezte, hogy hogy lehetek félig magyar. Hát úgy, hogy édesanyám magyar, apum zsidó. Így lehetek félig ez, félig az.
A héber nyelv miatt nem aggódom, meg tudom tanulni, lehet, hogy már itthon elkezdem, még nem tudom.
Én kérdeztem. Mivel nincs zsidó kisebbség, mint olyan (eltérően pl a cigányoktól vagy a németektől), a zsidó magyar állampolgárnak számít, és a magyar nemzettest része, származásától függetlenül. ettől függetlenül persze lehet zsidó identitása, de ezzel nincs is semmi baj, sőt, üdvözlendő dolog a sokszínűség.
Ha kimegy valaki Izraelbe, akkor már nem a magyar nemzet része, mert új állampolgársága van, az izraeli nemzettest része. persze vannak kettős áp.-ok is, de ebbe most nem megyek bele.
Kedves 12-es!
Így is zsidónak számítok.
Kedves 13-as!
Kettős állampolgár leszek, ami azt illeti, és ugyanúgy része maradok a magyar nemzetnek, mint ahogy eddig is az vagyok.
Amúgy a magyar átirat a wiki szerint:
Kol ód baléváv penímá,
nefes jehudí hómíjá,
úl(e)fa'até mizrah kádímá,
ajin leCijón cófíjá.
Od ló avdá tikváténú,
hatikvá bat snót al`pajim,
lihjót am hofsí bearcénú –
Erec-Cijón (v)J(e)rúsá`lajim.
off: egy izraeli ismerősöm posztolta a fb-on:
ahogy a new york-i biboldó bácsi mondja: mindenkinek boldog új évet! Jobbat, mint amilyen lesz. :D
Na, ezt a magyar átiratot sem láttam még soha, látszik hogy milyen hiányos a műveltségem (pedig Magyarországon születettem, 1991-ben utaztam először Izraelbe és 2006-2008 között többé-kevésbé ott is éltem míg végül Kanadában települtem le). Valószínűleg nem angolból kellett volna héberül tanulni, hát most már ez van :)
Egyébként az átirat több helyen hát legalábbis fura: ha ezt "kádímá" így írjátok át akkor az "ajin" elejéről hol az ékezet? Dettó "avdá". Megnéztem az IPA átírását, tényleg ugyanaz a kiejtés, nem nekem ment el az eszem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!