Ideiglenes vagy állandó lakcím? Van különbség magyarként Németországban?
Elvileg EU-n belül csak egy állandó lakcímed lehet, te döntöd el, melyik legyen az.
Ha házasok vagytok, akkor családi biztosítás van, viszont csak abban az országban lehetsz biztosítva, ahol életvitelszerűen élsz. (Nem akarok beleszólni, hogy hol szülj, de ha engem kérdeznek, én kint szültem, és nagyon jók a tapasztalataim, pedig nem volt egyszerű szülésem.)
A lakcím szabályozása az EU-ban tagállamonként eltérő. Magyarországon sincs állandó meg ideiglenes lakcím, Németországban pláne nem. Magyarországon lakóhely és tartózkodási hely van. Németországban Hauptwohnsitz és több Nebenwohnsitz is lehet, és ezeknek semmi közük a magyar lakcímhez.
Ideiglenes külföldi tartózkodást Magyarországon nem kell bejelenteni, tehát megmaradhat a lakcímed. Azt te döntöd el, hogy neked mi számít ideiglenesnek. A végleges külföldi letelepedés bejelentésekor szűnik meg a magyar lakcím.
A magyar biztosításod úgy maradhat meg, ha valamilyen jogviszony áll mögötte, például munkaviszonyban vagy. Ami nehezen elképzelhető, ha Németországban élsz (esetleg a GYES időtartama alatt működik). Vigyázat, amíg magyar biztosításod van, addig nem lehet német, mert az EU-ban csak legfeljebb egy helyen lehetsz biztosított. Ez azt is jelenti, hogy a magyar biztosításoddal Németországban bizonyos ellátásoktól elesel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!