Budapesten mindenhol föld alatt megy a metró? Vagy van olyan rész ahol nem?
Figyelt kérdés
2009. nov. 26. 23:32
11/15 anonim válasza:
Nem tudom,a kérdező miért kérdezte ezt,de én tuti hogy mikor hétfőn visszamegyek Bp-re,elmegyek a piros metróval oda,hogy kijöjjek az alagútból:D Szerintem marha nagy élmény lesz :D A pestieknek bizti nem élmény,de nekem azlesz:D
12/15 anonim válasza:
Igazából ez csak itthon tűnik olyan furcsa dolognak, hogy a felszínre kijön a metó, mert a magyar fejbe az van "beleégve", hogy a metró föld alatt megy. De pl Bécsben a hálózat kb fele a felszínen, egy része pedig az utcaszint felett viadukton halad. Az U6-nak a rengeteg állomása közül mindössze néhány van a föld alatt. Ugyanígy Párizsban is a körmetró két fele (a 2-es és a 6-os) jórészt viadukton halad, igaz itt a többi metróvonal nagyrészt a föld alatt halad. Emellett még egy csomó példa van világ szerte, de gondolom ennyi is elég.
13/15 anonim válasza:
Igen,már én is láttam ilyet képen,hogy beírom a képkeresőbe vmi idegen nyelven,h metró,aztán nem is földalatti dolgokat hoz ki oO Először fura volt,dehát... De az szerintem mondjuk nem is "igazi" metró :)) Mármint ami a többségében föld felett megy.
14/15 A kérdező kommentje:
Az én fejemben is a metró egy ilyen földalatti dolog volt amíg ki nem mentem külföldre, ahol átvágtattam metróval a hídon meg minden... tökre meglepődtem mit keres ez a föld fölött:D
2009. nov. 27. 21:44
15/15 anonim válasza:
A metró szó maga a Londoni Metropolitan Railway Company névből ered, ami ugye városi vasút vállalat. A metró tehát egy városi vasút. Igazából hivatalosan minden városi vasútvonal, aminek nincs szintbeli kereszteződése metrónak tekinthető. Tehát ha építesz egy villamost, ami viadukton megy, akkor is hívhatod metrónak:) Nagyon híres példa a chicagoi metró:
Itt van a kevésbé ismert manilai metró egyik vonala:
Isztambul:
Szöul:
Tokyo:
Helsinki:
Koppenhága:
A már említett Párizs:
Madrid:
Moszkva:
Bécs:
Kiev:
Krivoy Rog-i "metróvillamos" (villamos szintbeli kereszteződés nélkül, részben földalatti pályával):
Oslo:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!