Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Hogyan megy pontosan a névadás...

Hogyan megy pontosan a névadás Izlandon?

Figyelt kérdés

Nem tudom jó helyre tettem-e a kérdést..

Írni szeretnék egy könyvet, 2 Izlandi lányról szólna akik Ausztráliába mennek egyetemre.

Már sokat olvastam Izlandról, de pár dolgot azért megkérdeznék hogy nehogy hülyeséget írjak.

Szóval, úgy tudom, az izlandiak nagyon hagyományőrzők a nevekkel kapcsolatban, nincs családnév, a vezetéknév szerepét az apa keresztneve tölti be. Vagyis az apa keresztnevéhez hozzáteszik az s birtokos ragot, illetve a dóttir (lány), vagy a son (fiú) toldalékot.

Ma ha egy külföldi megkapja az állampolgárságot megtarthatja a nevét, de régen meg kellett változtatnia a szokások szerint.

Vagyis, ha két külföldi, aki Izlandon él, és lesz egy gyerekük, akkor neki már az izlandi hagyomány szerint kell nevet adnia mindenképp?

És ha mondjuk egy izlandi külföldön házasodik meg, akkor sem fogja felvenni a férje nevét? :)

köszi előre is!

2013. júl. 30. 19:22
 1/5 anonim ***** válasza:
2013. júl. 30. 19:50
 2/5 rémuralom ***** válasza:
Hogy Izlandon belül pontosan hogy működik, arra ilyen részletesen nem tudok neked válaszolni (bár sanszos, hogy ha a született izlandiak nem térhetnek el a hagyományoktól, akkor a bevándorlók sem). De az szinte biztos, hogy ha egy izlandi külföldre költözik, akkor többé-kevésbé alkalmazkodni fog a helyi névhasználati szokásokhoz. Miként a legtöbb magyar is automatikusan megfordítja a nevét, amikor külföldinek bemutatkozik, úgy valószínűleg az izlandiak sem szeretnek azzal bajlódni, hogy elmagyarázzák idegeneknek, hogy miért nem ugyanaz a gyerekek családneve, mint az apjuké.
2013. júl. 30. 19:53
 3/5 A kérdező kommentje:
köszi a gyors válaszokat, sokat segített :)
2013. júl. 30. 20:00
 4/5 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom most már a bevándorlóknak nem kell ilyen módon nevet adni a gyereknek. De ha könyvet írsz akkor én ajánlom, hogy valamilyen dottír legyen a nevük, mert ez a törvény szerintem annyira nem régi (tahát ha mondjuk 19 évesek akkor ugye bukta, hiába van most máshogy már a törvény :) )
2013. júl. 30. 22:33
 5/5 anonim ***** válasza:

"nincs családnév, a vezetéknév szerepét az apa keresztneve tölti be"

Ez annyira nem ritka dolog, sok más országban is hasonlóan csinálják.

2013. júl. 31. 02:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!