Hogy tudok eljutni Oroszországba?
2-es azóta, mióta az elsőnek nagyobb a lexikális tudása, mint a tiéd :)
(keress rá a mondás eredetére)
Transzszibériai (nem tudom jól írtam-e) vasútvonal.
Attól függ, hová mész, milyen céllal, mennyi csomaggal, mennyi idő alatt akarsz odaérni stb. Ezer és egy módja van.
A rómaik korukat felülmúlva alakították ki a hihetetlen hosszúságú úthálózatukat. A mondás is innen ered: "Minden út Rómába vezet" - Róma volt a birodalom központja, így az úthálózat központja is.
Meg mindig nem ertem hogy jon ez Oroszorszaghoz, bar lehet, hogy en vagyok tul hulye hozza....
5-ös ... amit írtál az a neten terjedő tévedés ... "Omnes viae Romam ducunt." - Minden út Rómába vezet - ehhez semmi köze az úthálózatnak, ugyanis a mondás eredetileg arra utal, hogy a pápa kegyét és támogatását kell elnyerni ha egy (világi) uralkodó el szeretne érni valamit :)
köznapi értelemben pedig arra használjuk, hogy a célhoz bármilyen úton/módon elérhetsz, az első erre utalt :)
"Meg mindig nem ertem hogy jon ez Oroszorszaghoz, bar lehet, hogy en vagyok tul hulye hozza...."
És igazad van!!
A kérdezőnek:
Magyar: Minden út Rómába vezet.
Latin: Omnes viae Romam ducunt.
Jelentése: 1. Bármelyik eljárást választjuk is, ugyanaz az eredmény, tehát ugyanazt a célt többféle módon is elérhetjük. 2. A jelentéktelennek látszó ügyek szálai is a vezető személyiségének (vagy hivatalok) kezében futnak össze.
Eredete: A Római utak összetettségére és a Milliarium Aureum megközelíthetőségére utalhatott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!