A hálózsák a szabadban télen is megvédene?
Hálózsákokat jobb helyeken hőfokokkal ellátva, avagy beosztva lehet venni annak megfelelően, hogy milyen időjárásban szeretné valaki használni. Nyilván nem mindegy, hogy 60 fokban fogsz a sivatagban aludni benne, avagy minusz 40-ben a monteveresten.
Tudtommal egy ilyen fagyasztó sátorozás alkalmával is teljesen beöltözve (speciális hőtartó ruhában) alszanak, nem tudom. Én nagyon fázós vagyok, biztos nem kísérleteznék ilyenekkel, ott fagynék halálra.
Mostanában szívesen olvasgatok mások kísérleteiről is ebben a témában, így kerültem ide. Gondolom Te már túl vagy talán második, hálózsákban töltött teleden is, szal nem leszek túl aktuális...
Van egy rakás emberféleség amely kifejezetten keresi a kihűlési helyzeteket: pl a bushcraftosok, alpinisták mindenféle faja, vándorlelkű egyedek, a természet nagy rajongói.
Havon aludni (vö: 2. Magyar Hads. visszaemlékezések) jó dolog. A hó tiszta. Semmi kullancs, rovarfelhő, kóbor romák, sündisznók. Rég bevett dolog a hálózsákra második réteget venni, ha nem elég extém a hőmérséklet tartománya, tehát nem -3C komfortos a zsák, amiben gyári adat szerint -20-ig még jól elvagy, havon.
Bivakzsák. Ezer éves hegymászófelszerelés. A legjobb a membrános (Gore-Tex, Hy Vent, Climactive stb fantázianevű) anyag felül, alul meg valami tök vízálló és strapabíró, általában Cordura anyag. Ha ezt készen veszed, kifizetted egy nagyon jó sátor árát+ közepes hálózsákét. Az extrém hálózsákkal szintén és erre még kellene azért valami átázás-koszolódás ellen (tehát egy jó bivakzsák...)
Ezért polifoamra, vagy önfelfújós derékaljra terített jó (5C komfort körüli) hálózyák+ráhúzott szakadt nyári hálózsák a megoldás. Esetleg 7-10e-s nem lélegzős bivakzsák. Amibe belefülledsz kicsit reggelig...
Egyujjas irhakesztyűben alszunk, lábunkon szintén hasonló kell legyen.
Amúgy jó, ha az első kísérletet valaki más éberen, hőmérőt lesve figyeli (mondjuk a saját kertetekben), mert egy jó hipotermiás álom is benne van a pakliban.
Amiért jobb a sátor, v félsátor alakú bivakzsák, az nálam a hideg levegő kitartó tüdőzésének problémája. Néha még hűvös tavaszi reggelen is (mindig nyitott ablaknál alszom) zsizsegni kezdenek az orrmanduláim, hát még télen. Én ezért félmegoldásként kis dómot tákolok a fejem fölé-köré, amiben úgy-ahogy jár a levegő és a co2 is eltávozhat nagyjából, de nem a mínuszok áramlanak a gáztömlőimben.
Eső ilyenkor ugye nincs, de a hó jól belephet, ha úgy adódik ezzel is számolni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!