Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Külföldről való beutazás...

Külföldről való beutazás során hogyan és milyen vízumot lehet igényelni?

Figyelt kérdés

Van egy barátom, aki a Schengeni határon túl (Oroszországban) él és szeretnénk Magyarországon találkozni.

Próbáltam információkat szerezni és a konzulátuson azt mondták, hogy neki kell az ő országában megkérdezni, hogy mi kell a vízumhoz ott pedig azt mondták, hogy nálunk kell utána kérdezni.

A cél az lenne, hogy hosszabb időt tölthessünk együtt de egy turista vízum esetén olyan dolgokat is ellenőriznek, mint az anyagi helyzete, hotel fogalálsa stb. de mivel nálam töltené az idejét én vállalnék anyagi felelősséget is érte ezért biztos vagyok benne, hogy nem a turista vízumra van szüksége.

Annyit tudok, hogy talán valamiféle meghívó levelet is kell írnom és esetleg az én anyagi helyzetemet ellenőriznék ebben az esetben, amivel nincs is gond de mivel még sosem igényeltünk vízumot ezelőtt meg vagyok lőve az információ hiánnyal. Nem tudom honnan kéne tájékozódni vagy kitől kéne segítséget kérni.

Esetleg tudnátok tanácsot adni? Köszönöm!

júl. 29. 13:09
 1/1 anonim ***** válasza:

El kell, hogy keserítselek: a meghívólevél megszűnt, olyat már nem fogsz tudni intézni.

("Tájékoztatjuk továbbá, hogy a meghívólevél hatósági záradékolása iránti kérelmet, illetve a látogatás célú tartózkodási engedély kérelmet 2023. január 1-től nem lehet benyújtani."

Forrás: oif.gov.hu)

A barátodnak muszáj lesz a saját anyagi fedezetét igazolni valahogy. Ők továbbra sem férnek hozzá az orosz számlájukhoz külföldről? Valóban te tartanád el?

A lakhatását viszont te is igazolhatod gond nélkül, nem kell hotelt foglalni, elég egy nyilatkozat, hogy a saját tulajdonú ingatlanodba ettől eddig/határozatlan időre befogadod.

Egyébként a helyileg illetékes OIF (régi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal) esetleg tud segíteni, hogy mi a teendő, de mivel vízumügyekben a konzulátus dönt, így valóban egyszerűbb lenne a kinti magyar konzulátust keresni a barátodnak (nem szabad hagyni, hogy lerázzanak).

Ha 180 napon belül 90 napnál többet tervez itt tölteni, akkor viszont tartózkodási engedély kell (ehhez egyszeri beutazásra jogosító vízum is jár persze), és akkor tényleg az OIF az illetékes, és ők tudnak segíteni.

júl. 29. 14:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!