Vadkemingezők, akik függőágyat használtok, éjjel az egér nem mászik be a függőágyba?
60 éve voltam gyermek. A szüleim gyakran kicsaptak a vidéki nagyszüleimhez. Ők erdő mellett laktak, napközben mehettem, amerre láttam, feltéve,ha estére hazataláltam. Megtörtént, hogy nem, de most nem erről akarok beszélni. Hanem arról, hogy milyen elkeserítő látni, amint alig néhány évtized városlakás mennyire elidegeníti a gyereket-felnőttet a természettől.
Holmi egértől, pókoktól, hüllőktől kell félni? Lótuszt! Nem mondom, a malacait féltő vadkoca veszélyes játékszer, de amúgy hazánkban normális keretek között nemigen van veszélyes állat.
13
Falusi vagyok de akkor is félek és undorodom a hüllőktől és nem városiasodtam el.
A kullancs a fűben, a bokrokon és a fákon, különösen a tölgyesekben szeret lenni. De már elfertőződött az egész ország és a városi séta során is felszedi a cica, kutya. A fülbemászó bárhová szeret mászni, ahol szűk és meleg a hely. Moszkitóhálós függőágy valóban létezik. Kb. 8-10.000Ft.
#17 Aham. A fülbemászó belemászik a füledbe, átrágja a dobhártyádat és az agyadba petézik. Na persze. A kullancs meg a nyakadba ugrik a fákról. Ne terjesszünk már butaságokat!
A fülbemászó számára kifejezetten kellemetlen hely lenne a hallójárat. A magyar név valóban félrevezető, azonban valószínűleg csupán egy félrefordításból ered. Németül ohrwurm, azaz fülféreg. Angolul earwig ami eredetileg earwing lehetett, azaz fülszárny. Az állat neve ugyanis a fül alakú szárnyaira utal. Ennyire egyszerű az egész rejtély.
Ami a kullancsot illeti, valóban gyakorlatilag mindenhol ott vannak a természetben, sőt a városokban is. Ha kertes házban laksz, akkor minden bizonnyal az udvarodon is találkozhatsz velük ha nem a fákon hanem a fűben, (esetleg bokrokon) keresed őket, nagyítóval.
Ugyanis a kullancsok a nedves, dús aljnövényzetben érzik jól magukat. Ennek prózai oka, hogy hajlamosak a kiszáradásra ezért a magas páratartalmú árnyékos helyeket keresik. Amikor "áldozatra" várnak, egyszerűen felmásznak a fűszálakra és megvárják még "beléjük botlik" valaki. Ha süti őket a nap, vagy fúj a szél akkor a talajszinthez közelebb húzódnak. 1 méternél magasabbra sosem másznak, többnyire térdmagasság alatt tengetik napjaikat. Legnagyobb eséllyel tehát árnyékos területen, magas fűben számíthatunk rá, hogy megtisztelnek bennünket.
Sajnos jómagam szinte havi rendszerességgel szedek ki kullancsot valamelyik családtagból vagy kutyákból, mivel sokat tartózkodunk természetben. Mielőtt valaki felvetné a dolgot, használok kullancs nyakövet az ebekre. Ha nem tenném akkor nem csak néhány darabot kellene kihalászni belőlük.
Tavasztól őszig rendszeresen bivakolok is, sokszor függőágyban alszok. Ami a lényeg, garantálom neked, hogy függőágyban alvás közben egy darab kullancs nem fog rádmászni. Ha reggel kullancsot találsz magadon akkor 100%, hogy azt lefekvés előtt szedted össze.
Aki esetleg többet szeretne tudni a kullancsokról annak ajánlom figyelmébe az M-érték kiadó gondozásában megjelent "Kullancsok - egy kis szúrás súlyok következményekkel" című könyvet. Ebben minden benne van amit tudni lehet az életvitelükről és az általuk terjesztett betegségekről.
Esetleg a yt-on a Zállatorvos videó sorozata is viszonylag informatív, sőt vicces is. :)
😀 Emberek! Örömmel láttam, hogy beindult az eszmecsere a kérdésem alatt.
#7 Ahova mi megyünk, ott max vizisikló és erdeisikló van. Mindkettővel találkoztam már, meg a gyerekeim is. Nem bántott, mi sem bántottuk.
#8 Szúnyog ott alig van, nem magas az aljnövényzet. Tavaly kb minden hétvégén kint voltunk, kullancs 1 db sem ment se belém, se rám. Kisegeret este a fűben láttunk. Szúnyoghálót viszek azért, biztos ami biztos.
#9 A pókevés valós vagy vélt eshetőségébe már rég belenyugodtam. Otthon a szobában is lenyelhettem már jópárat, és életben maradtam. Ha ez a dolog megtörténhet, akkor már tuti megtörtént velem, és még élek. ☺😇
#11 Medvehíreket igyekszem nyomon követni, arra felé nem szokott lenni, ahová megyünk majd. Fatolvaj tesókkal dolgozom minden nap szoc.szférában. Elboldogulok velük, ha esetleg összefutunk.
#12 Kedves vagyok, barátságos, mellettem lehet melegedni. De azért jobban örülnék, ha nem szeretne velem túlságosan barátkozni.
#13 Én falun nőttem fel, gyerekkoromban csak a saját udvarunkon "vadkempingeztem" egyedül. Nagyon jó érzés a szabad ég alatt aludni. Régóta szerettem volna vadkempingezni járni, ez az álmom megvalósult egy éve a Szerelmem oldalán, de eddig csak sátraztunk. Most kipróbáljuk ezt is. És összekötjük a kellemest a hasznossal, mert horgászunk is. Én a vadkempingezésre őt, ő a horgászásra engem kapatott rá. 🙃
#18 én is szeretem az egereket, tényleg aranyosak. Ha tönkreteszik a pincében a krumplit, kutyakaját, akkor már kevésbé aranyosak. Van pár macskám, nagyon ügyesen egerésznek. Őket nem fogom elvinni magammal vadkempingezni.
#17 Nálunk itthon a gyerek nyakán trambulinozás után láttam meg a kullancsot, amerre járunk horgászni/kempingezni tényleg vsz mázlink van, mert egy db kullancs sem ment ránk, pedig szoktam a környéken is kicsit csatangolni, ha ott vagyunk. Szeretlek bográcsban is főzni, a füst, ha van is pár szúnyog, elűzi őket. Megnéztem a vidit, amit ajánlottál a kullancsokkal kapcsolatban. A hímek a szájszervükkel termékenyítik meg a csajokat??Nem semmi!!😱😱 Köszönöm.
Bivakolás közben hány db egérrel találkoztál már? 😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!