Melyik országokat találtátok drágának ?
Magyarországon nem nagyon szoktam megszallni, így ezzel kapcsolatosan nincs viszonyítási alapom.
Az pl. beugrott, hogy Panamavárosban tizenpárezer forintért kaptunk egy lakosztályt egy 4* hotelben egy éjszakára, azon meglepődtem.
Ahol viszont eddigi útjaim során az "életet" találtam drágának (azaz a boltokat is, vagy feltűnt, hogy az éttermek meglehetősen drágán kínáltak még alap ételeket is), az Horvátország és Törökország volt.
De egyik helyen sem a napokban voltam, szóval azóta változhatott.
"Ugye manapság van egy olyan dolog a médiában hogy mindenhol olcsóbb mint Magyarországon"
Nem. Az ominózus The Economist cikk azt állítja, hogy a vizsgált 35 európai városban Budapesten a legdrágábbak az egyszobás albérletek árai a fizetésekhez képest.
Ezt egyes hírportálok újságíróinak sikerült értelmezniük, mások inkább hergelést csináltak belőle, és csak azt az állítást ragadták ki, amit te is megkérdeztél. Csak a szokásos.
Ahol jártam:
Magyarország, Csehország, Szlovákia, Thaiföld.
A szállás Magyarországon volt a legdrágább. A helyi közlekedés szintén.
Az élelmiszerek ára változó, van, ami itt drágább, van, ami Szlovákiában (határ mellett lakom, néha "átmegyek" a hídon.)
Csehország és Szlovákia nagyjából megegyezik.
Thaiföld pedig európai szemmel nagyon is olcsó.
De ha összehasonlítjuk a magyar és thai béreket?
Magyarország: 320,000 Ft, melynek fele elmegy lakbérre
Thaiföld: 160,000 Ft-nak megfelelő Thai baht, melyből 4-6000 Baht (40-60 ezer Ft) egy másfél szobás belvárosi apartman bérleti díja Bangkokban, azaz kb. a munkabér negyede-harmada.
Ahol hosszabb ideig tartózkodtam eddig: Anglia, USA (Minnesota).
Anglia: A vonatjegy, mozijegy, szállás, sokkal drágább, a boltban az árak kb azonosak mint itthon. A fizetésem azonban jobb volt, bár megtakarítani nehezen tudtam. Simán elköltöttem egy nap 100-200 forintnak megfelelő fontot anélkül, hogy ésrevenném.
USA: Angliában csak pár hetet voltam, de amerikában már "pár" hónapot, így itt jobban bele tudok menni a részletekbe. A havi fizum 3000 dollár körül volt havonta. Ebből lement az adó, ami kb 14% volt (kb 420 dollár havonta). Utána lejött a szállás, itt egy szobát béreltem de voltak lakótársaim, ez 800 dollár volt havonta. A kajám az változó volt, a vége felé egyre többet főztem otthon, de nem hiszem, hogy volt hónap ahol többet fizettem volna a kajáért és egyéb otthonra szükséges tárgyankért mint 1000 dollár, de ez a maximum összeg, amikor pl egy héten elköltöttem egy hónapban 100 dollárt csak mozira. Így is több mint 500 dollárom maradt havonta, ami kb 150 ezer forint. A megélhetés drágább volt kint mint itthon, de többet tudtam megtakarítani is.
Svájc :D
Most, hogy itt élek és itteni fizuból utazok külföldre, nem, viszont a kiköltözés alaphangon 1,5 millióval indult - plusz amit a cég még segített a lakásbérlésben.
De amikor hazamegyek Mo-ra megdöbbenek, hogy frankba átszámolva otthon bizony magasabb az élelmiszer ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!