A spanyolok olyanok, mint a latin-amerikaiak? illetve van olyan hangulata., mint Latin-Amerikának?
Szerintem annyira nem mint sokan gondolják. Eleve már nem mindegy, hogy Latin-Amerika melyik részéhez hasonlítod. Inkább úgy fogalmaznék hogy egyes latin-amerikai országok azok amelyek hasonlítanak Spanyolországhoz, mások kevésbé.
Argentína és Uruguay pl nagyon hasonlít kultúrális értelemben Spanyolországra. De ennek elsősorban az az oka, hogy ez a kettő a legeurópaisabb latin-amerikai ország (mentalitásban is pl egyáltalán nem az a sztereotipikus laza és bulizós latin-amerikaiak hanem sokkal csendesebbek és visszafogottabak). De más európai országhoz pl. Olaszországhoz is sok szempontból hasonlítanak. Nem meglepő mert Argentína kb 60%-a olasz bevándorlók leszármazottaiból áll és ez az ő spanyol nyelvjárásukra is hatással volt, nagyon "olaszos" akcentussal beszélik a spanyol nyelvet. Dél-Brazíliának is van egy hasonló európaias feelingje (bár tudom, ott portugálul beszélnek és nem spanyolul).
Ellenben azok a latin-amerikai országok ahol az őslakos indián kultúra jobban fennmaradt, mint pl. Peru, Bolívia egyáltalán nem hasonlít Spanyolországra kifejezetten. Ezekben jelentős indián lakosság él mai napig és a kecsua nyelv is hivatalos a spanyol mellett.
Mexikóhoz kicsit hasonlít csak szerintem. Pl építészetben igen. De szerintem ennyiben ki is merül. A gasztronómiája a két országnak már teljesen eltér. Meg a sztereotipikus mentalitás sem ugyanaz szerintem.
Egyébként a #2-es válasza a félsivatagokról meg a kaktuszokról egy amerikai sztereotípia amivel lefestik egész Latin-Amerikát miközben zömében ez főleg csak Mexikóra igaz. (mivel az amerikaiakhoz Mexikó van közel) Ennél sokkal sokszínűbb Latin-Amerika egésze. Dél-Chile és Dél-Argentína éghajlata pl sokkal jobban hasonlít Észak-Európáéhoz, tehát hűvös és borongós, na ott biztos nem fogsz kaktuszokat látni:D
Arról nem is beszélve hogy Spanyolországban sem csak kaktuszokat látsz mindenhol, az Atlanti-óceáni része (Galicia, Asztúria, Baszkföld) óceáni éghajlat és úgy néz ki kb mint Írország, hasonlóan zöld.
Tehát összességében, a legjobban Argentínához, Uruguayhoz meg talán Chiléhez hasonlít, a többihez mérsékelten vagy pedig egyáltalán nem. Szerintem egy olaszhoz, dél-franciához (mondjuk aki Nizza környékéről származik), portugálhoz kulturálisan sokkal jobban hasonlít egy spanyol mint pl egy mexikóihoz, a nyelvet leszámítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!