A görög nyelv hasonlít a latinhoz?
δεν görög
nec latin
nem magyar
Νομίζετε ότι παρόμοιες;
Simile tu putas?
Szerinted hasonlít?
Hát annyiból hasonlít, hogy a latin azért vett át a görögből, de közel sincs annyi hasonlóság köztük, mint például az olasz meg a spanyol között, szerintem. Írásban meg végképp teljesen más.
De az angol (ami egyébként nagyon sokat vett át a latinból) tényleg jó lehet, azt mindenhol beszélik, Görögországban is tudsz vele boldogulni, az biztos.
Nem, nem hasonlít.
A rómaiak ugyan átvettek néhány szót a görögöktől, hiszen az előkelő patrícius házakban görögül (is) beszéltek, és nagyon sok rabszolga-tanító foglalkozott a gyermekek nevelésével, de a szóvégi -osz -a (-us, -a) képzésén kívül nemigen találni közös vonást. (Most az írásról nem is beszélek, ezt már említették előttem is.)
Természetesen egy csomó tudományos szót és nevet a görögöktől vettek át Rómában, de a szó- és mondatszerkesztés más, a ragozásról nem is beszélve.
És akkor még csak az ógörög nyelvről beszéltem. A mai görögök ezt éppen úgy nem értik meg, mint az olaszok a latint...
Külön nyelvek, de mint indoeurópai nyelvcsaládba tartozó nyelvek, nagyon sok közös proto-indoeurópai szavuk van, ahogyan a perzsának és az óindnek. De ez inkább az ógörögre vonatkozik.
ne(w)osz - novus (szó)
kün- (>küón) - can- (kutya)
halsz - sal (só)
pod (>púsz) - ped (>pes; láb)
nausz - navis (hajó)
kardia - cord- (> cor; szív)
gonu - genu (>térd)
allosz - alius (>más)
A számokról nem is beszélve.
A latintól való nagy különbség a szószerkesztésben az, hogy a latin néhány kivétellel nem alkot névszói összetételeket (helyettük birtokos vagy minőségjelzőt használ), míg a görög igen.
Az ógörög tele van töltelék szóval, nagyon gyakran használnak mondattömörítéseket, még a latinnál is gyakrabban. Viszont egyébként a mondattana és esettana az ógörögnek sokkal jobban hasonlít a latinra, mint bármelyik modern nyelvre. Az újgörögé viszont nem.
De ez csak egy kisebb része a dolognak. Elég más nyelvek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!