Akik olyan helyre születtek, ahol mínusz 40 akár 50 fok
van pl. Szibéria, azt hogy bírják az emberek?
11/36 A kérdező kommentje:
Hát igen azt tudom, hogy régen keményebb telek voltak. 7-es nem vagy semmi, 5 fokra kelni tényleg nagyon rossz lehetett, örülök hogy már nem vagy ilyen helyzetben. 9-es, én is sokmindenre rájöttem, mert olvasgattam neten, hogy hogy érdemes felöltözni a hidegben, és azt írták, hogy nem szabad pamutot viselni, és pl nézegettem vastag pulcsik anyagát, egyikben sincs pamut, mindegyik gyapjú, viszkóz, poliészter stb.
Felöltöznek rendesen meg nem ilyen hisztisek. Te ne fagynál meg -3 fokban három perc alatt náluk viszont mindennapos sztori hogy valakinek lerobban a kocdija városon kívül-40 fokban és halálra fagy.
2022. dec. 19. 04:23
13/36 anonim válasza:
Javaslom az Élet a fagypont alatt sorozatot.
2022. dec. 19. 06:47
Minusz 30-40 fokban senki nem flangál hosszasan odakinn. 10-15 perc max függetlenül a hozzászokástól. Az arc és az orr egyes részeinek megfagyása teljesen normális ilyen hőmérsékleten.
Vannak szibériai webkamerák, ahol jól látható, hogy mennyire nem mozog kinn senki ilyen időben.
Itthon amiről tudok és részt vettem benne, az minusz 30 fok volt.
2022. dec. 19. 08:32
@8 Tendenciózusan -10 alatti nappali csúcs hetekig Magyarországon sosem volt. Egyszer sem. Szeretem ezeket a hagymázas régenazembermégembervót nosztalgiákat, amelyekre ott a tonnányi meteorológiai adat, amivel simán cáfolhatóak. Ha tudsz linkelni egy olyan 15 napos periódust, amikor fixen ilyen hideg volt a magyar meteorológia történetében, akkor mea culpázom egy jót.
2022. dec. 19. 08:37
Nem tudom milyen hosszú ideig volt ennyi, de amire én emlékszem az minusz 30 fok. Ha megmondod, hol kell megnézni, akkor kikeresem:)
2022. dec. 19. 08:50
Ha megnézed a KSH adatsorát, akkor 1985 és 89 között nem ritka a -20 alatti minimum. Ahol én voltam az pont nincs rajta, de 1987 hideg telén -27 fok volt a minimum Szegeden. Ezekkel az adatsorokkal az a baj, hogy nem mutatnak tendenciát és nem mutatja az ország összes helyét.
2022. dec. 19. 08:54
[link]
Itt például lehet böngészni.
2022. dec. 19. 08:56
Itt a metodika problémája. Hol méred, milyen időtávban stb. Tényleg nem tűnik innen annyira vészesnek, de nagy eltérések lehetnek ettől függetlenül.
Olvasd el ezt (ez is Magyarország):
[link]
Vagy ez, ami az utolsó 24 órát mutatja (-20 fok alatt nem küld adatokat):
[link]
2022. dec. 19. 09:16
#13: meg van az a másik Spektrum sorozat, a legveszélyesebb eljutás az iskolába v. vmi hasonló címmel...
Na megvan!
[link]
[link]
Az egyik epizód pont a Jakutföldről szól. Mínusz 50 alatt már nem mennek a gyerekek iskolába, de addig simán! És úgy, hogy az iskolabuszhoz sokszor km-eket gyalogolnak.... Legalább 5 réteg sapkát, kesztyűt viselnek a gyerekek, kabátból is többet... Vagy 10 percig tart, amíg az anyuka felöltözteti őket.
Közben találtam videót is.
[link]
2022. dec. 19. 09:48
Kapcsolódó kérdések: