Melyik országban lenne elég az alap megélhetésre ez az összeg?
Elérhető ösztöndíjak
Európán belül tanulmányi: max. 520 euró
Európán belül szakmai gyakorlat: max. 620 euró
Európán kívül: max. 250.000 forint
Ez le van osztva országonként, tehát megkülönböztetnek alacsonyabb és magasabb megélhetési költségű országokat is, de direkt a legmagasabb összegeket tüntettem fel. A kérdésem az, hogy ezekből a havi ösztöndíjakból lehet-e fedezni bármely külföldi országban a megélhetésemet (egyetemista vagyok, nincsenek nagy igényeim, tehát a minimumra gondoljatok) vagy legalább csak egy részét (pl. tudjak szállást fizetni)?
Na most az egészét kellene vagy csak a részét? Nyilván utóbbira elég, hiszen az akármekkora rész lehet.
Az alacsony költségvetésű országokkal járnál anyagilag jól, hiszen azokba is csak 50 euróval adnak kevesebbet, cserébe Macedóniában nem csak annyival olcsóbb a megélhetés Norvégiához képest.
Nézd meg a korábbi évek döntéseit, ennek valahogy hozzáférhető adatnak kell lennie. Abból meglátod, hogy a "max." mégis mennyire max a valóságban országonként. Havi 250-nel jól élhetnél jópár ázsiai és más fejlődő országban, minden költségedet fedezve.
Ennyi pénz legkényelmesebben Indiában elég, viszont ha nem jártál még fejlődő országban, akkor elképzelni sem tudod Magyarországról. Én imádom Indiát, de nagyon nem való mindenkinek.
Hasonló összegből nem halsz éhen Marokkóban és Törökországban sem, ha kerülöd a turistás helyeket. Ukrajna sima, Portugália böjtölős, de megoldható. Szíria most nyilván kuka, továbbra is polgárháborús a helyzet. Ausztrália, USA, Anglia, Japán és kisebb mértékben Tajvan reménytelen, muszáj dolgozni ha csak az ösztöndíjad van mellette. Kínában nagy a szórás, olcsóbb városokban, ha csak azt eszed, amit a helyiek meg nem akarod bejárni az országot, akkor oké, ha mondjuk Sanghajból szeretnél csillagtúrázni egyetem mellett, akkor nagyon kevés.
Ez azért érdekes, mert mindenkitől azt hallom, hogy ez nem pénz kérdése és mindenkinek megvan a lehetősége a kiutazásra, simán kihozták ennyiből vagy akár még maradt is pénzük. Egy ismerősöm pl. Amerikában tanult egy félévet és azt mondta összesen 500 ezer forintot kellett ráfizetnie az ösztöndíj mellett ami szerintem nem sok plusz, egy másik ismerősöm Spanyolországban tanult és a szállását tudta belőle fizetni, egy másik ismerősöm Oroszországban tanult és azt mondta még maradt is pénze az ösztöndíjból, de ugyanezt hallottam például Törökországról is. Miközben meg az ember tisztában van a magyarországi árakkal, hogy itthon mire elég ez az összeg, és azt feltételezné, hogy külföldön semmire sem.
A tanulmányi mobilitás mellett szerintem nem reális, hogy az ember dolgozzon (teljesíteni kell a kinti és az itthoni tárgyakat is, ha nincsen végzettséged, ha nem beszéled a helyi nyelvet stb.). Maximum a szakmai gyakorlatnál lehet pénzt keresni, ha találsz fizetett gyakornoki munkát.
Campus Mundinál a Tempus Közalapítvány oldalán fenn van az összes egyéni pályázatról szóló döntés.
Ott ki tudod matekozni az összeg fényében, hogy melyik országban járnál anyagilag a legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!