Németországbol kell karantén?
2-es: " (És nem "kellesz", mert az nem helyes.)"
Ez tévedés, a "kellesz" tökéletesen helyes, csak tájnyelv, illetve régisés szóhasználat, szóval ebbe tényleg fölöslegesem kötöttél bele.
Attól, hogy valaki nem "pestiül" beszél, még nem lesz helytelen!
A teherfuvarozókra semmilyen belépési korlátozás nem vonatkozik. Akinek nincsenek a betegségre utaló tünetei, annak nem kell karanténba vonulnia (81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet alapján).
Ha magánszemélyként utazik, akkor bármely országból érkezik, 14 napos rendőrség által ellenőrzött házi karantén vár rá. Ha a határon a betegség tüneteit észlelik, akkor azonnal hatósági karanténba szállítják.
Akkor is, ha nem tudsz róla, ez a keleti országrészekben használatos tájnyelvben elöforduló forma, ami tökéletesen helyesen használható.
Javaslom a következő cikk elolvasását, csak hogy belásd, tényleg helyes tájnyelvi szóformaol van szó:
Attól még, hogy cikket írnak a parasztok beszédstílusáról, ronda és nevetséges marad.
De használd csak, engem nem zavar, ha téged kiröhögnek.
Szabolcsi vagy?
Nincs olyan hogy kellesz. Mikor szabolcsi kollegáktól ezt hallottam azt hittem hónapokig, hogy ezt viccből mondják így.
Kell simán. Miért "kelleszenne" hozzá lesz? 😂😂
Nem vagyok szabolcsi, nyírségi emberektöl hallottam.
Egyébként ez eredetileg régies alak, ami arrafelé megmaradt és attól, hogy nem megszokott mindenfelé, még nem rossz és föleg nem parasztos (ahoyg a bunkóskodó válaszoló írta)
Egyébként sok tájszó van, ami nem mindenfelé használatos és attól még nincs vele semmi gond, ha nem mindenki ismeri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!