Kezdőoldal » Ünnepek » Pünkösd » Volt már idén ez a Pünkösd cucc?

Volt már idén ez a Pünkösd cucc?

Figyelt kérdés

Nem tudom mi ez, mert nem vagyok vallásos, csak mindig látom hogy Pünkösd így, meg Pünkösd úgy

Miről szól egyáltalán? Mikor szokott lenni?

Miért van ekkora jelentősége?

#magyar #Pünkösd #ünnep #naptár #Pimp my Pünkösd #GrungeGoethe
2021. máj. 18. 01:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
17%

En sem tudom. Itt most mindenki nagyon meno, mert jujj hat micsoda fontos unnepek ezek, aki nem tudja az proli.

Nem tudom mikor van pontosan husvet, aprilisban valamikor talan? Kit erdekel, nem tartjuk.

Karacsony nekem 24-26-ig tart. Lehet hogy amugy nem, de az is kit erdekel? Csak a hangulat miatt tartjuk, nem vagyunk tisztaban a pontos vallasi definiciojaval, kialakulasaval.

Na most ez a punkosd dolog megint itt. Fogalmam sincs mire jo. Megint valami keresztenysegbol kialakult unnepnap. Semmit nem jelent nekem. Nem kell tudnom mikor van. Pontosabban a szabadnapokat ertekelem beloluk, ha van. 🙂

Es miert tartozna az altalanos muveltseghez? Jesszus. Nem tudtam hogy ebben merjük, hogy ki a muvelt es ki nem.

Oke, ki lehet guglizni. Minek? Ettol a kerdestol sem erdekel jobban, hogy tudjam mikor milyen unnep van pontosan.

2021. máj. 18. 11:20
 12/17 anonim ***** válasza:
96%
#11: én sem arról beszéltem, hogy tudni kell mindennek a pontos jelentését, de legalább azt tudjuk már basszus, hogy elővesszük a naptárat, és ránézünk, mi, mikor van, és ne kérdezzünk ilyen fogyatékosságot, hogy volt-e már idén pünkösd, mint aki amúgy nem is ezen a világon él.
2021. máj. 18. 11:23
 13/17 anonim ***** válasza:
67%
Ha neked Jézus születése (karácsony), kereszthalála (húsvét) és a szentlélek kiáradása csak cucc, akkor nem mindegy neked?
2021. máj. 18. 11:23
 14/17 anonim ***** válasza:
10%

12.

Nyilván. :) Én is be tudom írni googleba, nem is azt mondtam.

De eltelik 2 hét és már nem tudom mikor volt, mindig meg kell nézni. És akkor mi van? Ennyire xarja le sztem az átlagember ezeket a dolgokat, megnézi és el is felejti.

2021. máj. 18. 11:41
 15/17 anonim ***** válasza:
82%

#14: na jó, de a válaszolóknak nem esik le, hogy ez az egész kérdés csak egy provokatív szarság? :D Ki az az idióta, aki előbb kiírja, hogy volt-e már pünkösd, mint hogy tájékozódjon róla? Nyilván csak arról szól, hogy őt idegesítik ezek az ünnepek, meg így legalább megtudtuk, hogy leszarja.

Mindenesetre én jelentettem a kérdést.

2021. máj. 18. 11:44
 16/17 anonim ***** válasza:
84%
Kérdező, nincs bevezetve hozzátok a google? Vgy fizetős lett? :-D
2021. máj. 18. 11:52
 17/17 anonim ***** válasza:
59%

Én ezzel nem dicsekednék... Ez az alapműveltség része. Nem tiszta a karácsony sem, ugyanis nem dec. 24.-25., hanem dec. 25.-26. Dec. 24. szenteste, ami még nem karácsony, sőt még szenteste délelőttje az adventhez tartozik. Az pedig, hogy nem vagy hívő (de az írásodból szerintem te nem nem hívő, hanem sokkal inkább vallásellenes lehetsz), nem magyarázza azt, hogy miért nem tudsz semmit arról a vallásról, ami annak az országnak a kultúráját formálja az államalapítás óta, amiben éppen élsz. Kicsit gáznak érzem, hogy azt kell magyaráznom, amit én már oviskoromban is kívülről fújtam (ebből is látszik, hogy az új NAT-ból bizony sok új tananyag indokolt). Egyébként ezek nem csak keresztény ünnepek (amúgy érdekesség, hogy nem csak keresztény ünnepek vannak ilyen időtájt, például zsidó, muszlim és pogány ünnepek is vannak ekkortájt), hanem kulturálisan magyar ünnepek is.

Röviden:

Karácsony: Jézus megszületésének ünnepe. Dec. 25. és az azt követő 8 nap, ami csak az azt követő napra rövidült az idők során (dec. 26.).

Húsvét: Jézus feltámadásának az ünnepe. A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap és az azt követő 8 nap, ami itt is mára már csak az azt követő hétfőre rövidült.

Pünkösd: A Szentlélek Földre szállásának és kiáradásának az ünnepe. Húsvét után a 7. vasárnap és az azt követő hétfő.

Idén ezen a héten vasárnap és jövő hét hétfőn lesz. (Május 23.-24.)

Mármint mekkora jelentősége? Mindig is nagy jelentősége volt, mivel ez a harmadik legnagyobb ünnep a kultúránkban és a keresztény vallásban is. Miért ilyen jelentős a karácsony??

2021. máj. 21. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!