Én azt tartom, hogy hazánkban a legtisztább, s talán az egyetlen ünnep a Mikulás nap. Egyetértsz ezzel az állítással?
Sziasztok!
Első körben azzal kezdeném, hogy nem tévesztettem kategóriát az alább leírtak miatt....
Én azt látom, hogy mára elkorcsosult minden ünnep, kivéve talán a dec. 6-át.
A karácsony már réges rég nem abban a pompában és szeretetben tetszeleg mint amiben elvileg kéne. A húsvétot elszúrták a mai fiatalok; a lányok a nyavajgással, hogy a frissen mosott hajukra kölni/parfüm kerül, a fiúk az anyagiasságuk miatt. Ennek az lett az eredménye, hogy a legtöbb család menekül el ünnep, s azzá avanzsálódott az egész, hogy a család egy napot eltölt. Régen (akár csak 15éve) jó volt nézni a sok elegáns férfiút locsoló körúton, ma meg - majd mindenki slampos...
A szülinap és a névnap csak szűk körű ünnep....
Az állami ünnepekről meg ne is beszéljünk, hiszen minden ünnepnapot a politikai célú beszédek teszik ki, ami mattolja az eredeti gondolatokat....
Elvesztünk - így látom... Egyetlen ünnep maradt, a Mikulás... Amikor is valódi tisztaságról beszélünk, a kisgyerekekről, akik nem politizálnak, akik még nem kérnek 50 ezer Forintot, hanem örülnek a kisuvickolt cipellőjükbe kapott narancsnak, szaloncukornak... Ez maradt erkölcsileg a legtisztább ünnep....
Ezt is csak a kicsiknek köszönhetjük szerintem, hogy ők még tudnak álmodni...
Ti hogy látjátok ezt?
Üdv
köszönöm az eddigi válaszokat....
többen utaltak arra, hogy konentráljak a saját ünneplési módommal, azonban pont az a foglalkozásom (végzettségem, hivatásom, kinek mi...), hogy ne csak magammal foglalkozzam. S sajnos az, ha tömegesen ez van, az korrelál más nem túl pozitív dolgokkal...
S a hagyományok nem-elüzletesiesedése azért néhány évnyi emlékeim szerint egészen más világot hozott... s nem hiszem, h véletlen bukott be sok áruhitel....
Az azért valóban megfontolandó, hogy ott a halloween... Az is igaz, habár nem ősünnep, de lehet, h pont erre tovább.... új hagyományokat kell teremteni, mert tömeges szinten a mostaniak annulálódtak... S szomorúan olvastam, h már a picik is iPodot meg mit tudom én, miket kérnek. Ez sajnos valóban nevelési dolog... De akkor kérdem én, akkor miért így nevelik/-jük a kicsiket? Komolyan azt szeretnénk, ha mindig ezekhez az anyagias elvekhez szokjon hozzá??? (eszerint is jó kategóriába írtam)
A vádaskodást meg visszautasítom, amit egyik válaszadó írt....
Várom a további hozzászólásokat....
Szia.
Én nem igazán értek egyet ezzel. Nálunk nincs kisgyerek a családban régóta,ezért csak az egyik tapasztalatomat írom le. Mikor még gimis voltam,az egyik osztálytársam mesélte,hogy a kisöccse konkrétan így jellemezte a csomagot,amit kapott: Mi ez a sz@r? Merthogy a szüleinek nem tellett márkás csomagra,csak egy szerényebbre. Szóval venni kellett neki másikat. Ez minden,csak nem szép és őszinte...
SZÁMOMRA még mindig a karácsony a legszebb és legtisztább. Azért emeltem ki azt,hogy számomra,mert nagy divat lett az,hogy ilyen-olyan okból kifolyólag utálni kell a karácsonyt. Én úgy vagyok vele,hogy olyan az ünnep,amilyenné mi tesszük. Nekem és a családomnak a szeretetről,meghittségről szól,arról,hogy egymásnak örülünk. Hol érdekel engem,hogy ki mennyit költ és mennyit idegeskedik? Az én ünnepemet ez nem befolyásolja,én ezért nem fogom a karácsonyt utálni.
sajnos pont attól tartok,h mindenkinek csak a saját öünnepe a lényeg, a másé nem számít... hova tünt a közösségtudat és az őszinte tenniakarás?
tudom,nem mindenki foglalkozhat mással, na de ez meg a ló túloldala...
...sajnos
Kedves kérdező.
Úgy érzem,hogy az utolsó kommentedeted nekem szántad. Akkor ha jól értettem,a Te szemedben én egy önző disznó vagyok,mert a szeretteim körében,meghitten töltöm az ünnepet? Igazad lehet,milyen egy szemét vagyok...
nem az a gond,h velük együtt töltöd, hanem az, h azt természetesnek veszed és nagyon sokan, h csak a kis szűk réteg számít...
sajna az igazi közösségi hangulatért már sokkal kevesebben tesznek... ezt hiányolom nagyon...
olykor azzal is lehet örömet okozni, ha egy vad idegen embernek segítesz, annak ellenétre, h senki nem kötelez erre, s nem a saládnak adod csak magad 100%ban
ezt is nagyon hiányolom
Úgy érzem, hogy Neked ebben igazad van. Ha hagyományőrző típus vagy, akkor a családoddal őrizzétek meg szépen. :)
Egyébként, engem is nagyon bánt, hogy ezek a szép hagyományok háttérbe szorultak. Sokan úgy akarnak karácsonyozni, mint Amerikában szokás, mert a gyerekek ezt látták a rajzfilmekben és a szülők (szerintem) nem is próbálják nekik elmagyarázni, hogy nálunk mi a szokás. Tavaly, amikor elmentem a plázába (bár utálok odamenni), hogy megvegyem magamnak a sálat, amit kinéztem. Na, ott láttam meg a Télapót, a combján egy gyerek ült. Ki voltam akadva, hogy ilyesmit csinálnak minálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!