Kezdőoldal » Ünnepek » Mikulás » Én azt tartom, hogy hazánkban...

Én azt tartom, hogy hazánkban a legtisztább, s talán az egyetlen ünnep a Mikulás nap. Egyetértsz ezzel az állítással?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Első körben azzal kezdeném, hogy nem tévesztettem kategóriát az alább leírtak miatt....

Én azt látom, hogy mára elkorcsosult minden ünnep, kivéve talán a dec. 6-át.

A karácsony már réges rég nem abban a pompában és szeretetben tetszeleg mint amiben elvileg kéne. A húsvétot elszúrták a mai fiatalok; a lányok a nyavajgással, hogy a frissen mosott hajukra kölni/parfüm kerül, a fiúk az anyagiasságuk miatt. Ennek az lett az eredménye, hogy a legtöbb család menekül el ünnep, s azzá avanzsálódott az egész, hogy a család egy napot eltölt. Régen (akár csak 15éve) jó volt nézni a sok elegáns férfiút locsoló körúton, ma meg - majd mindenki slampos...

A szülinap és a névnap csak szűk körű ünnep....

Az állami ünnepekről meg ne is beszéljünk, hiszen minden ünnepnapot a politikai célú beszédek teszik ki, ami mattolja az eredeti gondolatokat....

Elvesztünk - így látom... Egyetlen ünnep maradt, a Mikulás... Amikor is valódi tisztaságról beszélünk, a kisgyerekekről, akik nem politizálnak, akik még nem kérnek 50 ezer Forintot, hanem örülnek a kisuvickolt cipellőjükbe kapott narancsnak, szaloncukornak... Ez maradt erkölcsileg a legtisztább ünnep....

Ezt is csak a kicsiknek köszönhetjük szerintem, hogy ők még tudnak álmodni...

Ti hogy látjátok ezt?

Üdv

2012. dec. 5. 09:42
1 2
 11/18 anonim válasza:
34%
Ezzel az irassal azt tukrozod, neked milyen szokott lenni a karacsonyod, stb. Olyanna teszed az unnepeidet amilyenre akarod! Ha zavar hogy minden az ajandekok korul forog (engem is zavar!!) akkor fektessetek nagyobb hangsulyt a csaladra, szeretetre, a szep fenyofara, sutemenyekre. Ajandekkent nem kell nagy plazma tv-t vasarolni a csaladnak. A legjobban mindenki a sajat keszitesu ajandeknak orul. Hat keszits valami hasznalhato szep ajandekot mindenkinek, hidd el sokkal jobb! nalunk a csaladba a gyerekek a szuleiknek es a nagyobb testvereiknek sajat keszitesu ajandekot adnak, a szulok, nagyobb testverek pedig vesznek, sot van mikor csinalnak ajandekot a gyrekeknek. Nem kell akkora nagy ajandek, ahhoz hogy boldog legyen az unneped! ki kell zarni azt ami folyik, amit leirtal, es olyanna tenni a karacsonyodat, amilyennek szeretned, es hidd el, maris ugy fogod gondolni, hogy ez a legszebb unnep. Minden rajtad mulik! Remelem segitettem :) kellemes unnepeket!
2012. dec. 5. 11:16
 12/18 A kérdező kommentje:

köszönöm az eddigi válaszokat....

többen utaltak arra, hogy konentráljak a saját ünneplési módommal, azonban pont az a foglalkozásom (végzettségem, hivatásom, kinek mi...), hogy ne csak magammal foglalkozzam. S sajnos az, ha tömegesen ez van, az korrelál más nem túl pozitív dolgokkal...

S a hagyományok nem-elüzletesiesedése azért néhány évnyi emlékeim szerint egészen más világot hozott... s nem hiszem, h véletlen bukott be sok áruhitel....

Az azért valóban megfontolandó, hogy ott a halloween... Az is igaz, habár nem ősünnep, de lehet, h pont erre tovább.... új hagyományokat kell teremteni, mert tömeges szinten a mostaniak annulálódtak... S szomorúan olvastam, h már a picik is iPodot meg mit tudom én, miket kérnek. Ez sajnos valóban nevelési dolog... De akkor kérdem én, akkor miért így nevelik/-jük a kicsiket? Komolyan azt szeretnénk, ha mindig ezekhez az anyagias elvekhez szokjon hozzá??? (eszerint is jó kategóriába írtam)

A vádaskodást meg visszautasítom, amit egyik válaszadó írt....

Várom a további hozzászólásokat....

2012. dec. 5. 11:38
 13/18 anonim ***** válasza:

Szia.

Én nem igazán értek egyet ezzel. Nálunk nincs kisgyerek a családban régóta,ezért csak az egyik tapasztalatomat írom le. Mikor még gimis voltam,az egyik osztálytársam mesélte,hogy a kisöccse konkrétan így jellemezte a csomagot,amit kapott: Mi ez a sz@r? Merthogy a szüleinek nem tellett márkás csomagra,csak egy szerényebbre. Szóval venni kellett neki másikat. Ez minden,csak nem szép és őszinte...

SZÁMOMRA még mindig a karácsony a legszebb és legtisztább. Azért emeltem ki azt,hogy számomra,mert nagy divat lett az,hogy ilyen-olyan okból kifolyólag utálni kell a karácsonyt. Én úgy vagyok vele,hogy olyan az ünnep,amilyenné mi tesszük. Nekem és a családomnak a szeretetről,meghittségről szól,arról,hogy egymásnak örülünk. Hol érdekel engem,hogy ki mennyit költ és mennyit idegeskedik? Az én ünnepemet ez nem befolyásolja,én ezért nem fogom a karácsonyt utálni.

2012. dec. 5. 12:47
 14/18 A kérdező kommentje:

sajnos pont attól tartok,h mindenkinek csak a saját öünnepe a lényeg, a másé nem számít... hova tünt a közösségtudat és az őszinte tenniakarás?

tudom,nem mindenki foglalkozhat mással, na de ez meg a ló túloldala...

...sajnos

2012. dec. 5. 13:59
 15/18 anonim ***** válasza:
47%
Egyszer csúszott volna ki a számon, hogy mi ez a szr, akkora pofont kaptam volna, hogy jövő karácsonyig kitart. Ez a szülőket minősíti, hogy nem tudnak gyereket nevelni...
2012. dec. 5. 14:40
 16/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező.

Úgy érzem,hogy az utolsó kommentedeted nekem szántad. Akkor ha jól értettem,a Te szemedben én egy önző disznó vagyok,mert a szeretteim körében,meghitten töltöm az ünnepet? Igazad lehet,milyen egy szemét vagyok...

2012. dec. 5. 15:44
 17/18 A kérdező kommentje:

nem az a gond,h velük együtt töltöd, hanem az, h azt természetesnek veszed és nagyon sokan, h csak a kis szűk réteg számít...

sajna az igazi közösségi hangulatért már sokkal kevesebben tesznek... ezt hiányolom nagyon...

olykor azzal is lehet örömet okozni, ha egy vad idegen embernek segítesz, annak ellenétre, h senki nem kötelez erre, s nem a saládnak adod csak magad 100%ban

ezt is nagyon hiányolom

2012. dec. 5. 19:34
 18/18 anonim ***** válasza:

Úgy érzem, hogy Neked ebben igazad van. Ha hagyományőrző típus vagy, akkor a családoddal őrizzétek meg szépen. :)

Egyébként, engem is nagyon bánt, hogy ezek a szép hagyományok háttérbe szorultak. Sokan úgy akarnak karácsonyozni, mint Amerikában szokás, mert a gyerekek ezt látták a rajzfilmekben és a szülők (szerintem) nem is próbálják nekik elmagyarázni, hogy nálunk mi a szokás. Tavaly, amikor elmentem a plázába (bár utálok odamenni), hogy megvegyem magamnak a sálat, amit kinéztem. Na, ott láttam meg a Télapót, a combján egy gyerek ült. Ki voltam akadva, hogy ilyesmit csinálnak minálunk.

2012. dec. 8. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!