Ti miket szoktatok sütni főzni karácsonykor?
Tudom még kicsit messze van a karácsony, de kíváncsi vagyok .
Nálunk szenteste töltött húst szoktunk csinálni, ami ilyen szűzpecsenyébe töltött darálthús. Kisebbeknek rántotthús, akik nem szeretik , sültkrumpli, rizs, krumplisaláta stb.
Másnap általában vendégségbe megyünk ahol halászlé szokott lenni.
Karácsonykor mi süteményt mézeskalácsot, kókuszgolyót, és nem jut eszembe a harmadik süti neve, de krémes piskótás és a tetejére kell egy kör alakú babapiskóta.
Kíváncsi vagyok hogy ti miket szoktatok karácsonykor sütni és főzni .
Sütemények: 4-féle beigli, stollen, mézeskalács, gerbeaud bouche de noel szokott lenni, illetve füstölt sajtos rudak, parmezános kekszek.
Tavaly egy toszkán, vörösboros-kacsaás tagliatelle volt 24-én, utána libás töltött káposzta a további napokra, nem darált, hanem pástétomszerű húsból, nagyon delikát étel.
Előtte egészben töltött liba, kakukkfüves póréval, kétféle töltelékkel és édesburgonyachipssel, áfonyamártással körítve.
Azt megelőző évben hargitai szarvasgulyás volt, előtt vajhal valamilyen módon,a tövábbi évekre nem emlékszem.
Ami nálunk ilyenkor nincsen: krumpli, rántott dolgok vagy húsféle rizzsel.
A családi vacsora szentestén anyósnál mindig rántott dolgok, rizs, saláta.
Sütinek mézeskalácsot viszek, házi szaloncukrot és általában pogácsát is, hogy legyen valami sós is. Azt hiszem, idén viszem azt a habos-mákos-almás sütit is, amiben az alma kivételével szinte egyáltalán nincs szénhidrát, finom, dekoratív :).
Itthonra nincs terv, aznap eldöntjük és megfőzzük, megsütjük. Bizonyára tojás lesz és zöldség, mint mindig, erősen tojásos édességgel (lehet, hogy ki kéne élnem régi vágyamat és 12 vagy inkább 24 tojássárgájából jégkrémet készítenem. szinte csak abból áll és nagyon szeretem) s szerintem valamilyen zöldségleves is lesz :)
S lesz velünk 2 anyóstól kapott finom bejgli. Jókat fogunk enni, az tuti.
Köszönöm a válaszokat.
Aki akar írhat még. ☺
Bejgli (diós, mákos), mézeskalács, linzer (baracklekváros, nutellás) és kókuszgolyó: ezek nálunk az "alap" (melyet szinte minden karácsonykor elkészítettünk) karácsonyi sütik.
Tavaly (2018) 24-én reggel palacsintát reggeliztünk, ebédre egyszerű húsleves volt zöldséggel, töltelékkel, vacsorára gesztenyével-aszalt szilvával töltött csirke párolt sárgarépával és kelbimbóval, hercegnő burgonyával és almaszósszal.
25-én reggel bejglit ettünk, ebédre töltött káposztát plusz a szentesti maradékot.
26-án ebédre rántott húst, halat ettünk rizzsel tartármártással- na ez már nem volt annyira karácsonyi jellegű étel :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!