Nálatok mi a a szokásos "menetrend" karácsonykor?
Karácsony előtt: Anyu, én most megveszek mindent, mi kell még? Már semmi. 24-e: te jó ég, X-éknek elfelejtettünk ajándékot venni, nem ugranál el? És ha már elmész, akkor a boltból még ez meg az, meg amaz kellene. Becsomagolnád az én ajándékaimat is? Az az ablak megint koszos, pedig most mostam meg. Nem lehet szeletelni a bejglit. Hol a csúcsdísz? Menj már arrébb, te nem jól díszíted a fát.
Mindenki összeveszik. :)
Aztán estére felöltözünk, máris mindenki nyugodt és újra szereti a másikat.
A huszonnegyedikei menü nem nagy szám szokott lenni, csak egy gyors vacsora, az a nap nem a nagy főzésekről szól. Inkább 25-én és 26-án van nagy ebéd, az egész rokonság összegyűlik.
December 24-e nálunk az igazi karácsonyi ünnepség, ezért azt írom le. A másik két nap pihenés van leginkább.
Tehát 24-én:
reggel fadíszítés, készülődés. Mindig rendelünk ételt egy közeli étteremből, azért - ha előző nap nem hoztuk el - el kell menni. Emellett persze mi is sütünk/főzünk, de azt ált. előtte nap.
Valakinek dél körül el kell mennie a nagymamámért, addig mi többiek készülődünk tovább.
Általában korán (olyan 3-4 felé) "vacsorázunk", beszélgetünk. Majd jön az ajándékbontás, és még több beszélgetés, egészen estig.
Ja, a menüt elfelejtettem:
Amit étteremből hozunk, az a hal. Nem sokan szeretik a családból, így azt nem csinálunk itthon (nem is nagyon tudunk :D), és ott állítólag nagyon finom.
Ami lenni szokott:
- húsleves/halászló
- rántott húsok, rántott hal
- különféle köretek: hagymás krumpli, krumplipüré
- savanyúságok szoktak még lenni: cékla, kovászos uborka, uborkasaláta, csalamádé...
- sütemények: ez a nagy "attrakció" általában :), többfélét is szoktunk csinálni.
Persze mindenből csak kevés van, mert senki nem eszi végig a menüt, hanem választani lehet. A maradékból nagymamám is szokott elvinni még.
Szoktunk venni töltött káposztát, de az általában a következő napokra marad.
Ezt én már üzenetben leírtam egy nagyon kedves lánynak,csak neki a 23.-át is leírtam,na mindegy. Ha nem gond kimásolom a 24.-ét az üzenetből:)
24.-e: Felkelek,és már jönnek be az illatok a szobámba,ahogy anya főz. Kimegyek reggelizek,közben apa meg a bátyám kint faragják bele a fát a tartóba(ezt az ablakból látom:D). Adok anyának reggeli puszit,majd még pizsiben segítek neki főzőcskézni:D Bemegyek a szobámba, jól felöltözök,és kimegyünk a kutyámmal játszani. Ha kimegyek akkor megpuszilom apáékat(valami hagyomány,hogy reggeli puszit kell adni:D),aztán bejövünk,levetkőzök,ebéd. Ebéd után karácsonyi zene be,és aztán kezdődhet a fadíszítés,közben anya kirohan még a vacsorához(reggel elkezdi mindkettőt(a vacsit is meg az ebédet is)és akkor a vacsora ilyen hétfogásos ínycsiklandozóan finom lesz). Aztán meggyújtja anya a fahéjas gyertyát,ami belengi az egész házat:) Ez után anyáék leülnek filmet nézni,én nem,mert imádok sütni,és megcsinálom a mézeskalácsokat(ezt már évek óta én csinálom),lesütöm a rengeteg sütit,közben be-bekapcsolódok a filmbe. Ha kész van,beviszem anyáéknak valamilyen különleges díszítésben. Ez után megcsinálom a rokonoknak is a mézeskalácsot valamilyen nagyon jól kinéző díszítésszettbe:D. Aztán nézünk még egy filmet,amibe már én is teljesen bekapcsolódok,maaaaaajd mi a bátyámmal felöltözünk,és előremegyünk sétálni,közben a Jézuska(anyáék)a fa alá teszi az ajándékokat. Aztán anyáék is utolérnek minket. Sétálunk egy nagyot,aztán hazaérünk. Bekapcsoljuk a zenét,és mindenki elmegy fürdeni,majd mindenki kirittyenti magát,és leülünk enni. Anya tálal,majd jót eszünk,közben megy a zene. Aztááááán(:PPP) leülünk félkörben a fához,és először én,majd a bátyám,majd anya,majd apa bontja ki az ajándékát:) Mindenki örül,megnézi mit kapott,kipróbálja a dolgait. Aztán az ajándékokat már kibontva letesszük a fa alá,elmegy mindenki átöltözik pizsamában,majd jön az elmaradhatatlan RESZKESSETEK BETÖRŐK!!! Soha nem unjuk meg! Minden karácsonykor meg kell néznünk! Nálunk szinte már nem is karácsony a karácsony Reszkessetek betörők nélkül:) Megnézünk azt,majd egy másik filmet utána. Aztán belőjük ismét a zenét,és azt hallgatjuk,miközben beszélgetünk:) Aztán elfújjuk a gyertyát,lekapcsoljuk a villanyt és eltesszük magunkat holnapra,azaz a holnapi rokonlátogatásra,ahol szintén jókat eszünk,ajándékozunk,és nevetünk:)
IMÁDOM A KARÁCSONYT!
14L
Mivel nekem 2 kistesóm van nagyjából így zajlik nálunk:
23-án éjszaka(!!) behozzuk a fát a házba és akkor díszítjük fel mert a tesóim még azt hiszik h az angyal hozza.
24-én reggel a 2 tesón beront a szobámba, hogy itt van a fa. Természetesen próbálok normálisan viselkedni és velük együtt örülni a fának de valahogy nem megy. Nem is tudom miért:)
Nálunk karácsonykor bolondok háza van, mindenki kiabál és kb úgy van minden amit az első válaszoló leírt:)
Délelőtt megérkezik a nővérem elmegyek vele vásárolni mert természetesen, nem vett szinte senkinek semmit:)
Utána hazajövünk becsomagoljuk azokat amiket vettünk, máris itt a kora este.
Ezután megjön a nagynéném elkezd veszekedni anyukámmal, hogy nincs elég hely a hűtőben stb. Persze a vitába az apukám is bekapcsolódik, így megint áll a bál.
Megjönnek a család többi tagja (és szó szerint az egész familia karácsonykor nálunk van,mert állításuk szerint a mi lakásunk a legnagyobb)
Erre persze mindenki megnyugszik, minket gyerekeket kizárnak a szobából,csenget az angyal bemegyünk, énekelünk, majd kibontjuk az ajándékokat, vacsi, kb ennyi... :)
Nálunk végül is csak a 24-e lényeges. Reggel anya beteszi a fát a szobába. Én felrakom a díszeket, tesóm pedig a végén a szaloncukornál segít, hogy közben tudja enni. Apa közben nem csinál semmit. Nem veszekszünk, de egész nap feszültek a szüleim, mert már ki nem állhatják egymást.
Este anya, tesóm és én elmegyünk a szent misére, majd amikor hazaértünk fogjuk az ajándékokat és megyünk nagyszüleimhez. Ott megesszük az iszonyúan finom vacsorát, ami általában halászlé, hurka, kolbász, valamilyen sült hús, végül a süti. Ez után kibontjuk az ajándékokat, majd beszélgetünk. Később haza jövünk és itthon is kibontjuk az ajándékokat, aztán mindenki megy a szobájába. Nálunk nincs rokonlátogatás meg hasonlók. Hozzánk nem jön senki, mi is csak a nagyszüleimhez megyünk.
Bár a leírásomból nem tűnhet úgy, de már sajnos nem boldog a karácsonyunk, mert nincs meg az igazi szeretet mindenki között :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!