Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Régen még az volt a gáz, ha...

Régen még az volt a gáz, ha valaki fogyasztói/kirakat karácsonyt ünnepelt, ma meg az, ha valaki a családdal, szeretetben, eredeti szellemben üli meg?

Figyelt kérdés

Én interneten többször érveltem amellett, hogy a karácsonynak egy bensőséges, meghitt, szeretetteljes ünnepnek kellene lennie, aminek nem az ajándékokról, a pénzköltésről, a drága ajándékokról, a költekezésről, a kidobott kajákról, a családi álszenteskedésről, a mindenhol ott vigyorgó Télapóról, a tolongó plázákról, a reklámokról, a nyálasabbnál nyálasabb giccsekről és hasonlókról kellene szólnia, hanem sokkal inkább a szeretetről, a békéről, a családdal töltött minőségi időről (ezalatt nem a veszekedést értem), a családi meghittségről, a hívőknél meg persze Jézusról (aki a szeretetről tanított, és ha ma élne valószínűleg elszomorodna, hogy mennyi gyűlölet megy az ő nevében még a közéletben is). Azt is kritizáltam, hogy sok helyen már ősszel karácsonyi hangulat van, dec. 24-én pedig kb. mindennek vége (kb. mint a nyugatmajmoló kistigris országokban, ahol az egész tényleg olyasmi, mint nálunk a halloween, meg a Valentin-nap), kb. az egész bő egy hónappal előrébb van hozva és ki van nyújtva, mint a rétestészta. Valahol már szeptemberben megy a karácsonyozás, rövid megszakítás októberre (halloween), majd folytatódik a cucc. Szintén kifogásoltam a karácsonyi álszenteskedést, a kötelező jópofizást, meg a képmutatást, ami ömlik a közösségi médiából. Nem utolsó sorban kritikával illettem azokat a krisztonácikat és turbómagyarokat, akik a hanukai képek alatt mocskos zsidóztak a szeretet ünnepén. Átment nekik is a lényeg, ha karácsony napján felkeresik az ilyen oldalakat, hogy szitkozódhassanak.

Erre olyan mértékű gyűlöletet kaptam válaszként, jelszóval: hogy merészelem én megmondani, hogy miről szól a karácsony. Mások meg kioktattak, hogy már bocs, de nekik a karácsonyról az ajándékok jutnak eszükbe, pénz meg jó ha van, nem is értik, hogy hogy vetődhetnek fel bennem ilyen jellegű gondolatok. Tényleg itthon vagyok, drága Hazám... Megint mások kijelentették, hogy kiváló alkalom arra, hogy egy kis izgalmat hozzunk az életünkbe, meglepjük magunkat, meg amúgy is szokás, eszük ágába nincs belsőségesebben ünnepelni.

Nekem anno még azt tanították, hogy a karácsonynak a szeretetről kellene szólnia és próbálták kiverni a fejemből, hogy az ajándékok ünnepe lenne. Ma meg már mások próbálják kiverni az emberek fejéből a nem fogyasztói jelentést? Érdekes, hogy ezen az oldalon is alapvetően ilyen válaszokat olvastam, a szeretet, meg szóba sem kerültl. Fel sem merül senkinek a fejében, hogy mondjuk olyanoknak adjon valamit, akik tényleg rászorulnak, ahelyett, hogy a sokadig hulla felesleges konyhai gépet vagy technológiai eszközt vennék maguknak vagy a családjuknak... Az sem merült fel senkiben, hogy mondjuk olyan dolgot adjanak a családnak, ami nem romlandó, hanem valami olyasvalamit, ami a legértékesebb: időt, amit soha nem kapnak vissza, ellenben örökké megmarad mindenkiben. Sokak számára nincs is jelentése a karácsonynak, csak egyszerűen egy jó alkalom zabálni, meg a pénzt, a giccset, meg a szabadságot ünnepelni, plusz a családot elviselni.

Komolyan, már ez lenne a szégyen?

jan. 3. 23:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igazad van. Én is undorodom attól, hogy mivé züllött manapság a karácsony.
tegnapelőtt 01:18
 2/7 anonim ***** válasza:
23%
nem tudom, miért lenne az én problémám, hogy neked olyan szr ünneped van, hogy csak másokénak a fikázásával tudod megnyugtatni magad. nem érdekel ki mit csinál az év BÁRMELYIK napján, az, ahogy én meg a családom éljük az életünket, tökéletesen megfelel nekünk, a többiek életmódja és/vagy véleménye meg nem tartozik ránk/érdekel minket.
tegnapelőtt 13:23
 3/7 anonim ***** válasza:
2.: Pedig jól felhívja a figyelmet arra a jelenségre, miszerint Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepéből egy fogyasztási dömpinget, giccsparádét és betegre zabálást, ivást csinált a mai társadalom. Ez a karácsony megcsúfolása.
tegnapelőtt 14:39
 4/7 anonim ***** válasza:
28%

jó, igen, értem, mindjárt idegyűlik az összes valláskárosult bőgni XD ez nem változtat a tényen, hogy az ép emberek nem egymást bszogatják folyton, hanem élik az életüket, arról meg nem én tehtek, hogy szellemi visszamaradottságotok a szektáskodásban nyilvánul meg.

a legjobb ebben az egész, minden évben eljátszott hisztiben amúgy az, hogy amikor készítettem a karácsonyi programomat, 200-300 éves naplókban és levelekben is ugyanezt a besavanyodott, irigykedő hisztit találtam XD tényleg mi lenne ha magatokkal törődnétek, sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lennétek.

tegnapelőtt 18:07
 5/7 A kérdező kommentje:

#2.

Kevesem nem másokat "fikázok", hanem jelenségeket. :-) A jelenségek mögött pedig emberek állnak, akiket ha egy kicsit elgondolkodtatok azzal, hogy a szokásaikat "fikázom" (a te szavaddal élve), akkor talán már elértem a célom.

És nagyon szomorúnak tartom, hogy hírességek közül egyetlen egy hívta fel erre a figyelmet: https://www.youtube.com/watch?v=RVGtI_atY8U

Hatalmas tisztelet neki négy évvel később is! :-)

Engem pedig továbbra is zavar az, hogy sokak mennyire eltorzították az egészet!

Nekem nem volt sz@r ünnepem. Nagyon sajnálom, ha te a kérdésben kritizáltak közé tartozol, nekik tényleg sz@r ünnepük volt.

tegnapelőtt 19:36
 6/7 A kérdező kommentje:

#4.

Álláspontod szerint szektásság, szellemi visszamaradottság és valláskárosultság, ha valakinek hányingere van attól, hogy mivé lett a karácsony, ezt szóvá is teszi és az eredeti szellemben ünnepel. Gratulálok! Ha ilyeneket irkálsz, akkor hármunk közül nem nekem, nem a válaszolónak, hanem neked van irdatlan mennyiségű frusztrációd, amit ebben tudsz levezetni. Egyébként nem tartozom semmilyen "szektához" (fogadjunk, hogy a szó jelentésével sem vagy tisztában, csak szitokszóként használod). Buddhista keresztényként tudnám talán legjobban leírni magam. Kimondottan kritizáltam azokat a jókeresztény nácikat, akik keresztényi szeretetből, meg a szeretet ünnepének nevében gyűlölködtek egyet. Ahogy kritizálom azokat is, akik álszenteskednek, képtelenek legalább ilyenkor egyenesen viselkedni.

Készítetted a karácsonyi programodat és ehhez 200-300 éves (magyarul 1700-as évekből származó) naplókat és leveleket használtál. Lassan történész is leszek, illetve történelmet és nyelvészetet is tanulok, de még én sem filológuskodom, hogy aztán az alapján tervezzem meg a karácsonyi programomat. XD Mondjuk szakmai ártalom, hogy gyakran teszek mondjuk almát, pattogatott kukoricát, meg ehető díszeket is a fára, mint régen. Marha vicces egyébként: 300 éve még nem igazán volt kapitalizmus a "Magyar Királyság és a csatolt területek" területén (hogy szakszóval éljek), fogyasztói társadalom - ami a kapitalizmus egyik folyománya - pedig még később alakult ki. Ebből adódóan ajándék őrület sem igazán létezhetett. A legtöbb hagyományos, normális karácsonyi dekoráció eleve nem túl régi, de magyar területeken csak még később jelent meg. A giccsparádé még sokkal később fejlemény és a modern világ terméke. Az értékvesztett társadalom és az értéktelen ünnep szintén nem épp egy túl régi dolog, aminek az egyik fő forrása a feudalizmusról a kapitalizmusra való átmenet a II. ipari forradalom ideje alatt, amikor is a jobbágyok kényszerből otthagyták a falvakat, hogy a városokba települjenek, ezáltal elvesztettek mindent, ami korábban értéket adott nekik. Szóval vagy találj ki jobb mesét, vagy meglehetősen jól félreértettél valamit.

Te nem vagy túl boldog és kiegyensúlyozott, ha erre van szükséged.

A fenének sem kell az ilyen karácsony! Mire lennék irigy? Mindenem megvan, nem véletlen, hogy nem is kértem komoly ajándékot.

tegnapelőtt 20:07
 7/7 anonim ***** válasza:
Kerdezo, egyetertek veled. En valahogy az aranykozeputat kepviselem az egeszben. En pl veszek ajandekokat meg magamat is meglepem de nekem is tobbrol szol az egesz mint hogy odadobom valakinek a konyhagepet meg jol bezabalok olyanoknal akiket fel sem kereswk az ev tobbi napjan. Alapbol csak olyanokkal karacsonyozok akikkel szeretek. En a tiktotkol vagyok rosszul, hogy egyesek mar december 26-an leszedik a karacsonyi dekort es johet a Valentin-nap. Latod, valakinek ennyit jelent az egesz. Csak az ilyen minek kolt a karacsonyra?
tegnap 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!