Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Nem szürreális ez egy kicsit?

Nem szürreális ez egy kicsit?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag már szeptemberben megkezdődik a boltoknál a karácsonyra való készülődés, három hónappal az ünnep előtt.

Lázasan készülődik szinte majdnem mindenki, októberben már szól a Last Christmas.

Erre maga a karácsony szinte fénysebességgel elmúlik. Szinte néhány pislantás az egész.

24.-e Szenteste, annak nagyon meghitt hangulata van, 25.-ének szintén jó hangulata van, de 26.-án már semmilyen karácsonyi hangulatom nincs.

Gyakorlatilag ezért a 2 napért mindenki meg van őrülve hónapok óta. Pedig milyen gyorsan elmúlik!

Kicsit furának érzem ezt az egészet.

Nagy felhajtás ezért a 2-3 napért.

Másnál is így van?

dec. 27. 11:17
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nalunk mar 25-en sincs igazan hangulata. Regebben mikor eltnapam novere meg nagyanyam akkor mentunk karacsonyi ebedre. Este viszont mindig otthon voltunk/maradtunk.
dec. 27. 11:46
 2/7 anonim ***** válasza:
83%
Nagyon szeretem a karácsonyt megelőző időszakot, belül egyre inkább készülök, várom. Nálam inkább november elején, közepén kezdődik. Addig gyönyörködök az őszben, szeretem azt az évszakot. De amikor kezdődik a hidegebb, komorabb idő, akkor átváltok karácsonyi hangulatra. Aztán ugyanaz van, mint nálad, és szinte csalódottság fog el 25-én/26-án. De akkor se cserélném le, maradjon a várakozás, majd egy hangulatos 24., és aztán 25-től meg már a tavaszt várom.
dec. 27. 18:53
 3/7 anonim ***** válasza:
76%
Az a gond h manapsag legalabbis felnőttként nincs idonk igazan megelni a karacsonyt. Rohanunk vasarolni, cegnel is evzaras van, takaritani, fozni, mosni kell. En mindig 22-en erzem h uristen nincs semmire se ido mar, de meg le kellene rohanni az adventi vasarokba is stb stb aztan el is mulik. Plane h nalunk 24-e a kiabalasokrol szol.
dec. 27. 20:02
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően - az esetek többségében a legtöbb embernél (persze tisztelet a kivételnek!) - az emberek a saját lustaságuknak köszönhetően generálják maguknak a karácsonyi stresszt. Rengetegen az utolsó pillanatban kapkodnak (ezt főleg akkor tapasztaltam meg, amikor kereskedelemben dolgoztam) akarnak megcsinálni mindent, beleértve az ajándékvásárlást, főzést, nagybevásárlást, karácsonyfadíszítést...stb. Soha nem értettem például azt, hogy a karácsonyi halászlének való halat miért az utolsó két napon 23-án és 24-én akarják megvenni?? Meg lehet azt venni előbb is, és le lehet fagyasztani, aztán később elő lehet venni és megfőzni. Ugyanolyan jó halászlé lesz belőle! De nem... 24-én képes sort állni, aztán hőbörög, ha elfogy a hal, mert amúgy egész évben cseszik halat enni (és venni), de karácsonykor minden második hülye halat akar enni. De ez csak egy példa volt.

Ha az emberek kicsit előre gondolkodnának, akkor tudatosan megszerveznék a dolgokat, akkor nem lenne kapkodás, nem lenne stressz. Másik dolog, nagyon sokan nem maguknak akarnak karácsonyozni, karácsonykor megfelelni, hanem a trendnek és az általános elvárásoknak. Például szíve szerint nem akarna karácsonyfát állítani, de azért állít mert nehogy már megszólják ez miatt, de ha már állít, akkor az legyen igazi fenyő, akkor már legyen ez is, legyen az is. Nem szeretne rokonhoz átmenni (főleg ha a tetejében nem is kedveli annyira), de azért elmegy, mert "muszáj" (mivel muszáj, ilyenkor jön az erőltetett műmosoly), ha már elmegy, akkor ugye illik vinni ajándékot is.....stb. Nem kellene amúgy ez a műmosoly sem, ha a karácsonyi időszakon kívül IS vennék a fáradságot és kommunikálnának egymással. A rokon/család/barátlátogatós dolgokat is le kellene kommunikálni megfelelően és akkor nincsen kényszer és műmosoly. Ha pedig az illető vár vendéget, akkor ugye főzni kell, takarítani kell gyorsan (mert ugye retekben úszik a lakás sokaknál), ez pedig idő és energia. A megfelelési kényszerek is tovább generálják - egymásra épülve - a további stresszt. Mindenki a "kirakatnak" akar megfelelni. Mindenki szétstresszeli magát, hogy "tökéletes" legyen a karácsonya, aztán közben valódi őszinte karácsonyi hangulat a béka tompora alatt van. Ezért van az, hogy sokan nem MEGélik, hanem TÚLélik a karácsonyt.

Két dolgot lehet tenni:

1. Szépen előre gondolkodva, tudatosan megtervezni és megszervezni mindent, és ha kell, akkor kompromisszumot kell kötni és le kell mondani egy-két dologról.

2. Nem kötelező karácsonyt ünnepelni. Nem kell karácsonyfa, díszek/dekorációk, mindenféle dínom-dánom kaja, ajándékok ....stb.

dec. 29. 17:59
 5/7 anonim ***** válasza:

"2. Nem kötelező karácsonyt ünnepelni. Nem kell karácsonyfa, díszek/dekorációk, mindenféle dínom-dánom kaja, ajándékok ....stb."

Pontosan így teszek én is. Nem is vagyok stresszes, a karácsonyi hangulatra pedig eleve magasról teszek.

dec. 29. 20:12
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Manapság a legtöbb embernél a karácsony a zabálásról, punnyadásról, túlköltekezésről és a pózerkedésről szól.
dec. 30. 11:20
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Mi nem a fogyasztói karácsonyt ünnepeljük, hanem a valóbban a hitről, reményről, örömről, szeretetről szóló ünnepet (ahogy az adventi koszorú gyertyái is mondják), amire adventben kezdünk el készülni, plusz a karácsony-újév-vízkereszt időszakának nagy részében a család itthon van, szóval kb. szilveszterig kitart a karácsony szellemisége, hangulata, de a díszek még tovább fennmaradnak, szóval az ünnepi légkör fennmarad, emiatt nincs is stressz, a varázs sem múlik el már novemberben, nincs Facebook, ahogy lázas költekezés sem. Probléma megoldva.
jan. 3. 04:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!