Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Most akkor lehet mosni Karácso...

Most akkor lehet mosni Karácsony és Újèv között vagy nem?

Figyelt kérdés
A babona miatt kérdezem
dec. 27. 09:11
 1/9 anonim ***** válasza:
84%
A babona csak újév napján tiltja a mosást, azaz elsején.
dec. 27. 09:27
 2/9 A kérdező kommentje:

1 # igen én is úgy tudtam, de most azt olvastam hogy Karácsonykor se lehet illetve Karácsony és Újév között sem.. mostmár nem tudom minek higgyek..

Illetve 24-én levittem a szemetet akkor most mennyi ideig nem lesz szerencsém? Mert erre sincs válasz csak annyi, hogy aki leviszi a szemetet az a szerencséjét is kiviszi

dec. 27. 10:20
 3/9 anonim válasza:
87%
Lehet.
dec. 27. 11:31
 4/9 anonim ***** válasza:
54%

Jól is néznénk ki, ha egy hétig ne lehetne mosni.

Az ünnepnapok általában dologtiltó napoknak számítottak (de 24-én csak este kezdődött az ünnep, mint 25-e, karácsony előestéje).

A két ünnep között tettek rendbe az udvarban mindent, hogy felkészülten várják az újabb dologtiltó napú jan 1-et.

Szilveszter napjára vonatkozik a mosás (illetve pontosabban a száradó ruha kötélre való kiteregetésének) tiltása is.

dec. 27. 11:40
 5/9 A kérdező kommentje:
4 # köszönöm! Akkor az még belefért ha dec 24-én délbe vittem le a szemetet?
dec. 27. 12:10
 6/9 anonim ***** válasza:
92%
Hát én mostam 25én, a gyerek összehányta az ágyneműt, szép is lett volna ha azóta is itt állna. A szemetet is kivittem 24én, ne már itt rohadjon a hal maradéka. Én is hallottam hogy ezeket nem lehet, de így jártam.
dec. 27. 14:50
 7/9 anonim ***** válasza:
Kit érdekel? Mosok, amikor szükséges... :D
dec. 28. 18:54
 8/9 A kérdező kommentje:
7 # jó persze egyértelmű, de ezek a babonàk igazak, érdemes odafigyelni.. mondok egy példàt. Állítólag babot se szabad enni két ünnep közt mert kipattog az ember.. mamàm kipróbálta és tényleg… ha máskor ette sose volt gond
dec. 28. 19:35
 9/9 anonim ***** válasza:

Babona szempontjából csak újév napján tilos bármiféle munkát végezni, mert akkor egész évben keservesen és folyamatosan dolgozni fogsz, ha még erre az egy napra sem tudsz szünetet tartani. Legalábbis a régi öregek népi hiedelme így tartotta. De ha az egyházi szabályokat nézzük, az sem volt megengedőbb, szóval nem járt a régieknek "túl nagy áldozattal" tartózkodni a házkörüli dolgoktól, mivel ott is ünnep négy szempontból január 1. (polgári év első napja, karácsony nyolcadik napja, Jézus körülmetélése, meg Mária, Isten anyja - ha jól tudom).

Ha a népszokásokat, népi hiedelmeket stb. nézzük, akkor láthatjuk, hogy szigorú értelemben munkatilalom csak újévkor, valamint azt megelőzően karácsony első napján volt, bár néhol karácsony második napján, valamint szilvesztekor sem dolgoztak "a biztos, ami biztos" reményében. Legközelebb munkatilalmas nap vízkeresztkor volt. Szóval két ünnep között lehetett.

Viszont a régi emberek nagyon babonásak voltak. Ha például újévkor túlcsordult már a kuka, akkor sem vitték ki, hogy nehogy kidobják a szemetet. Vagy ha csak baromfi volt otthon, akkor inkább nem ettek semmit, csak kenyeret, meg vizet, hogy nehogy elkaparja a szerencséjüket.

jan. 3. 01:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!