Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Ezeknek a szakállas, hosszú...

Ezeknek a szakállas, hosszú sapkás, fejtestű manóknak van valami komolyabb hagyománya?

Figyelt kérdés

Azt leszögezhetjük, hogy az igazi karácsonyhoz, vagyis Jézus születésének ünnepéhez semmi köze. Mégis ilyen manókkal van tele minden így decemberben...

Van valahol "értelmesebbnek mondható" hagyománya? Honnan terjedtek így el?

dec. 9. 09:10
 1/10 anonim ***** válasza:
85%

Valami film miatt, nem jut eszembe a címe.

De en is rosszull vagyok tőlük. Kb. mintha alkoholistak lennenek, csak a nagy dulledo orruk latszik...

dec. 9. 09:54
 2/10 anonim ***** válasza:
89%
Nekem tetszenek, aranyosak. Asszem az északi kultúrakban, pl a norvégoknál van hagyomanyuk. Miért, a Mikulásnak mennyi köze van a születéstörténethez?
dec. 9. 12:11
 3/10 A kérdező kommentje:

1-es, szerintem te a Grincsre gondolsz, de lehet tévedek.

Szerintem az kicsit más, mint ezek a szakállasok.

Nekem tetszenek, mert ja, cukik. De nyilván semmi köze a keresztény karácsonyhoz... Épp ezért igyekszem nem túlzásba vinni a "manózást".

Ja meg épp ezért kezdtem kíváncsi lenni a történetükre....

dec. 9. 14:06
 4/10 anonim ***** válasza:
89%
A germán meg angolszász kukturaban ezek a kis manok az Északi-sarkonnelnek es segitenek a Mikulasnak. Semmi kukonleges nincs benne. Nalunk nem reg kezdtek el elterjedni. En nagyon szeretem ezeket egyebkent.
dec. 9. 14:13
 5/10 anonim ***** válasza:
43%
Aki nem keresztény, annak nem a jézuska, hanem a télapó (nem ugyanaz, mint a mikulás) hozza a karácsonyfát, szerintem ezek ilyen télapók. A nem keresztények nem jézus születését ünneplik karácsonykor, hanem csak a szeretetet és megajándékozzák egymást. A boszorkányok is tartanak ilyenkor ünnepet, de ők se jézus születését ünneplik.
dec. 9. 14:41
 6/10 anonim ***** válasza:
46%

5-ös: a nem-keresztényeknél is Jézuska hozz a karácsonyfát, a Télapó az a Mikulás.

Ennek ellenére nem Jézus születését ünneplik, hanem csak a szeretet ünnepét.

(Márcsak azért sem, mert ennek az ünnepnek semmi köze Jézushoz vagy a kereszténységhez, sokkal régebbi eredetü és a téli Napforduló ünnepe.)

dec. 9. 14:44
 7/10 anonim ***** válasza:
73%

Nem a grincsre gondolok, hanem ezekre az elkesz gnomokra. :D

Azok is valami film utan terjedtek el, 10 éve kb.

Azokkal a manok szerintem is cukik, akiknek van arca, de ezek borzasztóak.

dec. 9. 14:48
 8/10 anonim ***** válasza:
50%

"Nekem tetszenek, mert ja, cukik. De nyilván semmi köze a keresztény karácsonyhoz... Épp ezért igyekszem nem túlzásba vinni a "manózást".

Keresztényként az ég világon semmi gondom a manókkal. Egy kedves téli dekoráció, amúgy szerintem nagyon cukik. Ugyanígy a szarvasnak sincs köze Krisztus születéséhez, a diótörő-figurának sem, sőt még a hópehely-vagy hóember figurának sem. Ezek mind téli dekorációk, ezért már adventkor kikerülnek. Viszont pl. betlehemet nem teszek még ki, csak majd 24-én. És a manó nyilván nem a betlehemhez kerül.

dec. 13. 10:20
 9/10 anonim ***** válasza:
Igazából nem csak karácsonykor vannak manó dekorációk, az utóbbi években eléggé divatba jöttek minden évszakban. Azok, amikre te gondolsz, szerintem nem a télapó segítő manói, inkább erdei manók, és az erdei témájú dekorációkhoz passzolnak. Megvan a tavaszi változatunk is, csak akkor inkább pasztell színűek, esetleg virágos sapkájuk van, az ősziek pedig sárgás, narancsos, barnás színekben vannak inkább, gyakran gomba sapkában. Én keresztény vagyok, de szerintem semmi baj nincs velük, számomra ezek csak évszakhoz köthető dekorációk. A karácsonyfát sosem vallási jelképekkel díszítették, ízléstelen is lenne Jézust pusztán dekorációs elemmé lealacsonyítani, és teleaggatni Jézus figurákkal a karácsonyfát. 20-30 évvel ezelőtt, amikor én gyerek voltam, ugyanúgy évszakhoz köthető vagy semleges díszekkel dekoráltunk. Hópelyhek, gömbök, hóember, gomba, téli házikó, madárka, mézeskalács, szaloncukor - ezek se köthetőek a valláshoz, mégis ilyesmiket tettünk a karácsonyfára. Az egyetlen fő vallásos elem mindig is a karácsonyfa alatti betlehem volt, esetleg pár angyal figura a fán, vagy a csillag motívum (ami a betlehemi csillagra utal) egészítette ezt ki. De a többi dekorációnak ugyanúgy nem volt köze a valláshoz, mint a manóknak.
dec. 13. 21:16
 10/10 anonim ***** válasza:
Uhh nem tudom, de nekem is az alkoholista hajléktalanok jutnak eszembe. Kiver a víz tőle...
dec. 14. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!