Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Hogy tegyem egy kicsit szebbé...

Hogy tegyem egy kicsit szebbé a gyermekeim karácsonyát?

Figyelt kérdés

2 gyermekem van, egy 10 éves kisfiú és egy 7 éves kislány. Az apukájuk egy éve hagyott el minket, kiment Londonba. Gyerektartást nem fizet, most kezdjük majd behajtani rajta, de kitalálta hogy nem tőle vannak.

Már felfogják hogy nem az ajándékokról szól a karácsony, hanem a szeretetről és hogy együtt legyünk de látom a szemükben hogy csalódottak.

A szüleim már nem élnek, gyerek rokonok nincsenek, én próbálok nekik otthon kézműveskedni ahogy engedi az időm kis apróságokkal.

Szeretném ha még tudnék nekik készülni pár dologgal. Kedves anyukák, apukák tudtok ötleteket adni hogy az ilyen korú gyermekeitek minek örülnek a legjobban? Bármilyen ötletet szívesen fogadok, szeretek kreatívkodni.

dec. 3. 11:55
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
59%
9 és addig ki vigyáz rájuk? Nagyszülő sincs képben.
dec. 3. 20:05
 12/18 anonim ***** válasza:
82%
Nézz körül Marketplace-en - pár ezerért lehet már kapni tök jó társasokat ;)
dec. 3. 21:23
 13/18 anonim ***** válasza:
82%
A pepcoban lehet kapni társasokat nagyon olcsón nézz körül ott.
dec. 4. 11:10
 14/18 anonim ***** válasza:
17%
Kerdezo, 1 eve ment ki a foszer Londonba? Brexit! Ha legalisan van itt kint, mit csinal, mivel is foglalkozik? ;-)
dec. 4. 14:07
 15/18 anonim ***** válasza:
Ha szeretnek kezmuveskedni, keress ra a kretafilcre. Rajzolhatnak az ablakokra, ha besotetedik, bentrol nagyon jol néz ki
dec. 7. 21:23
 16/18 anonim ***** válasza:
50%
Nehogy valaki küldjön neki pénzt, kamu szaga van ennek a sztorinak.
dec. 7. 22:09
 17/18 anonim ***** válasza:

Ha társast szeretnének az jó hír, azt nagyon könnyű házilag is készíteni, csak kartonpapír és színes ceruza kell, meg pár apróság, amit a házban is fellelhetsz. Én az unokaöcsémnek készítettem többször is, volt, hogy meglepetésnek, volt, hogy együtt rajzoltuk meg. Tényleg nem bonyolult.

Készíthetsz például klasszikus játékokat, mint malom vagy sakk. A táblát mindkettőnél egyszerűen fel lehet rajzolni egy kartonra. A malomhoz a bábuk lehetnek például kavicsok, amiket befestesz két féle színűre, és máris kész a játék. A sakk kicsit bonyolultabb, mert ott többféle bábu van, de azért az sem megoldhatatlan. Lehetnek a bábuk például üdítős vagy tejesdoboz kupakok, amire alkoholos filccel rárajzolhatod, hogy milyen bábu. Ha nincs időd elég kupakot gyűjteni, akkor kartonból is kivághatsz köröket, amire rárajzolod a figurákat.

Készíthetsz társasjátékot egy adott témában is. Például az unokaöcsém kicsi korában rajongott a kalózokért, úgyhogy ilyen témájú társasjátékot készítettem neki. Fogtam egy nagy kék kartont, a közepére rajzoltam egy nagy szigetet. A sziget partjához rajzoltam egy kalózhajót, ez volt a start mező, középre egy kincsesládát, ez volt a cél, a mezőket pedig csigavonalban a láda köré rajzoltam a hajótól kiindulva. Szépen ki is dekoráltam, a szigetre pálmafákat, állatokat rajzoltam, a tengerbe tengeri szörnyeket és halakat, és kiszíneztem. Nagyon jól nézett ki az egész. Mivel az unokaöcsém még kicsi volt, egyszerű szabályokat találtam ki. Volt pár szivatós mező (például egy körből kimaradsz, lépj vissza egyet), meg pár szerencsés mező (lépj előre egyet, lépj előre kettőt). A bábu gyakorlatilag bármi lehet, apróbb játék, üdítős kupak, kavics. A dobókockát kölcsönözhetitek egy másik társasjátékból, ha van olyan. Ha nincs, akkor hat darab 5 Ft-os is megteszi: feldobjátok őket, és annyit léptek, ahány írás oldalt sikerül dobni.

Mivel neked nagyobb gyerekeid vannak, egy kicsit bonyolultabbá is lehet tenni a játékot. Például lehetnek fehér mezők és színes mezők. Ha fehér mezőre lépnek, akkor nem történik semmi, ha színesre, akkor húzni kell egy kártyát, ami pozitív és negatív is lehet. Akár történetet is írhatsz köré. Például ha maradunk a kalózos témánál, akkor kitalálhatsz a kártyákra ilyesmi szövegeket:

Viharba került a hajó, emiatt eltértetek a helyes iránytól. Lépj vissza két mezőt!

Elfogyott az élelem, emiatt fellázadt a legénység, kénytelen vagy visszafordulni. Lépj vissza a Start mezőre!

Egy idengentől útbaigazítást kaptál. Újra dobhatsz a kockával.

A szél délire fordult, ezért gyorsabban haladsz. Lépj előre két mezőt!

Szélcsend van, emiatt ma már nem tudtok tovább haladni. Egy dobásból kimaradsz.

Vagy csinálhatsz olyan játékot, ahol a színes mezőkre lépve egy feladatot kell teljesíteni, és csak akkor léphetsz tovább, ha sikerült. Bármit kitalálhatsz, amit a gyerekeid szívesen csinálnak. Például csinálhatod karácsonyi témában, a feladat pedig lehet ezekhez kapcsolódó apróság, például:

Énekelj el egy karácsonyi dalt!

Sorolj fel 5 féle karácsonyi süteményt!

Sorolj fel 5 karácsonyi filmet!

Folytasd a dalszöveget! Hull a pelyhes...

Rajzolj egy karácsonyfát!

Vagy egy másik ötlet. Gyerekkoromban nagyon szerettem a Kérdezz! Felelek társasjátékot, nem tudom te ismered-e. Ez kicsit bonyolult talán még ilyen kicsi gyerekeknek, meg nehéz is lenne eredeti formájában elkészíteni, mert rengeteg kártya kéne hozzá, de meg lehet csinálni egyszerűbben is.

Itt is szükség van egy táblára mezőkkel, start mezővel és cél mezővel. Viszont itt nem dobókockával kell dobni, hanem ki kell találni egy szót, és attól függ, hogy mennyit lépsz, hogy hány lépésben sikerült kitalálnod. Írok egy példát, hogy érthetőbb legyen. A téma legyen mondjuk mesehősök. Készítesz kártyákat, mindegyikre ráírod egy mesehős nevét, és hat olyan meghatározást, ami alapján ki lehet találni, hogy ki ő. Előre írd a kevesebb információt tartalmazókat, a végére meg olyan meghatározást, ami alapján már könnyebb rájönni.

Például:

Micimackó

1. Erdőben él.

2. Egy fatörzs az otthona.

3. A legjobb barátja egy kisfiú.

4. Nem túl okos.

5. Szereti a mézet.

6. Piros pólója van.

A játék meg így működik:

Első játékos húz egy lapot, felolvassa az első mondatot, a második játékosnak ki kell találnia, hogy kiről van szó. Ha elsőre kitalálja, akkor léphet előre 6 mezőt. Ha nem sikerül, akkor az első játékos felolvassa a második mondatot, ha ezután találja ki, akkor 5 mezőt léphet. És így tovább, egészen a hatodikig, ha csak az utolsó mondat után találja ki, akkor csak egyet léphet előre, ha egyáltalán nem sikerül kitalálni, akkor nem léphet. Aztán cserélnek, a második játékos húz egy lapot, és az elsőnek kell kitalálnia. Itt is az nyer, akinek sikerül először célba érnie. Ezt a játékot is teljesen személyre szabhatod a gyerekeid érdeklődési körének megfelelően.

Az unokaöcsém nagyon szereti például a Ki mondta? játékot, ezt is meg lehet csinálni társasjátékban. Itt a kártyára egy idézetet kell írni egy mesehőstől, ha kitalálod, hogy ki mondta, akkor léphetsz, ha nem, akkor maradsz a helyeden. Vagy írhatsz itt is több idézetet egy mesehőstől, és akkor az határozza meg, hogy hányat léphet, hogy hány idézetből sikerült kitalálni.

Vagy készíthetsz Activity jellegű társasjátékot is, itt is csak meghatározásokra van szükség, amiket el kell mutogatni, lerajzolni vagy körülírni, a másiknak meg ki kell találni, és ezt is elkészítheted bármilyen témában.

Ha segítségre van szükséged, akkor szerintem ne a védőnőhöz menj, hanem a helyi család- és gyermekjólétéi szolgálathoz. Ők tudnak segíteni, hogy esetleg megigényelhetsz-e valamilyen támogatást, vagy hozzájuk is szoktak leadni használt ruhákat, játékokat, amiket ők kiosztanak azok között, akik rászorulnak.

dec. 14. 09:25
 18/18 anonim válasza:
36%
Kamu
dec. 16. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!