Mi ez az új hülyeség, hogy már napokkal előbb feldíszítik a karácsonyfát?
Ismét kérdezem: kinek vész el a karácsony varázsa?
Nekem nem. Másnak, aki hamarabb díszít, nyilván szintén nem, különben nem díszítené fel. Neked meg csak nem múlik el attól, hogy mi pl. 20-án díszítjük fel a fát, vagy igen?
"Nem kell átvenni minden hülyeséget."
Akkor minek vettük át egyáltalán nyugatról a karácsonyfát? Hmm, minek nagyzolunk itt vele, mikor 200 éve még karácsonyfa sem létezett Magyarországon, max. pár ágat tettek ki?
A mellébeszélés megy csak, mert logika nincs az elgondolásodban.
"Te persze nyugodtan díszítsd csak májusban, ha szerinted az az egyetlen szempont, hogy az egyénnek mi tetszik."
A májusban díszítés és az adventi időszakban díszítés között van némi különbség, de amúgy igen, miért érdekelne, más mikor akar fát díszíteni? Az én nappalimat úgyse látják.
Az miért nem logikus, hogy a karácsonyfa karácsonykor álljon, nem előbb? Ez nem adventfa, vagy Mikulásfa. Régen sohasem állították fel előtte, úgyhogy ez egyértelműen eltérés a hagyománytól, ezt nem lehet annyival elintézni, hogy mert valakinek így kényelmes, már legalábbis logikai elvek mentén. Nem arról van szó, hogy kinek mi tetszik vagy ki látja a nappaliját, mit nem lehet ezen felfogni? Hallottál már olyan szokásról, hogy KARÁCSONYkor megajándékozzák egymást az emberek? És hogy az az ajándék a fa alá kerül? Karácsonyig ilyenkor ott les a fa magában? Vagy már az ajándékozást is december 14-én le kell tudni? 20 év múlva meg már novemberben?
Általános tendencia, hogy mindent előbbre hoznak az évek-évtizedek során. Pl ez első karácsonyi portékák megjelenése a boltokban is egyre korábbi. Voltak olyan nagyáruházak angolszász területen, ahol már szeptemberben karácsonyi dekoráció közepette lehetett vásárolni, ez már ott is kivágta a biztosítékot.
Látom, direkt nem válaszolsz a kérdésekre.
"Régen sohasem állították fel előtte, úgyhogy ez egyértelműen eltérés a hagyománytó"
Régen soha nem is állítottak karácsonyfát, ez egy viszonylag új szokás világszinten is, nemhogy itthon. Akkor miért tértünk el a karácsonyfa-mentes hagyományoktól? Hmmm?
"ezt nem lehet annyival elintézni, hogy mert valakinek így kényelmes"
De, mint látod, el lehet, mert mindenki azt csinál, amit akar ;)
"20 év múlva meg már novemberben?"
Lehet, hogy igen, és? Majd ez is meghonosodik, mint a karácsonyfa, ha azzal nincs gondod, ezzel mi lenne? Engem nem zavar, tudod, ha mások novemberben ajándékoznak, az én karácsonyomon nen oszt-nem szoroz :)
Amúgy nekünk is áll, mert 20-án végre vége a munkának, másnap még van sok szép fa, és ha már megvesszük, miért bsszuk ki 24-ig az erkélyre?
Egy francokat, akkor feldíszítjük, legalább tovább lesz fenyőillat.
Van akinek akkor van rá ideje.
Én pl most rakom össze, mert aznap rohadtul nem azzal akarok bszakodni!
Kérdező: Az mondjuk már régen bevált nálunk, hogy november végétől a kertekben a karácsonyi fények felgyúlanak,tehát ezt is korábban kezdik, nem beszélve külföldön ahol ez már évtizedek óta jelen van.
A boltokban meg lassan szeptember végétől karácsonyi hangulat van. Akkor ez most milyen?
13-16
Csak félrebeszélsz. De azt látom szeretsz szerepelni, képes vagy 10 percenként beírogatni. Senki nem beszélt arról, hogy honnan ered a fadíszítés, rajtad kívül. Arról sem, hogy ki mikor veszi meg. De ha már előhoztad:
"A magyar hagyomány szerint a fát december 24-én állítják, és vízkeresztig (január 6.) áll. "
( [link]
Egy másik cikkből:
"A legtöbb forrás szerint Brunszvik Teréz grófnőnek nagy szerepe volt a szokás elterjesztésében: az általa alapított kisdedóvóban, Budán, a mai Mikó utcában 1828. december 24-én már körbeállhatták a karácsonyfát a gyerekek"
17.
Persze, hogy a "reklámozás" hamarabb megy, ez üzlet. Egyébként a legtöbb embernek unszimpatikus ez is, hogy szeptember-októberben már ez megy, mivel ugye ez kizárólag a pénzről szól.
De a kertekben világít sok minden, először a Halloween-i dísztök, majd egy hétre rá a karácsonyi égősor.
Ez megy itt a budai régióban ezerrel./Érd,Diósd,Törökbálint,Biatorbágy térsége),de már lenn vidéken is láttam.
Szerintem ez korhoz(!!) is kötött a fiatalabbak kivilágítanak, az idősebbek meg nem.
18. Mikor is szoktak megjelenni itt a Már ti is nagyon várjátok a karácsonyt? Május vége felé már felbukkannak. Ha beírom, hogy majd dec. 23-án kezdem várni, akkor megkapom, hogy bunkó büdös paraszt vagyok.
Én egy hete kezdtem el díszíteni a műfámat, de nagyon komótosan. Várni viszont ebben a percben sem várom. Az utoljára 60 éve lehetett.
Hogy én miért kezdem előbb? Nem tudom. Ha már egész évben a szekrény mélyén pihen, ne csak néhány napig legyen a szobában.
Tudok olyanról, aki 24-én délután díszíti csak fel, és 27-én már le is bontja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!