Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Mi ez az új hülyeség, hogy...

Mi ez az új hülyeség, hogy már napokkal előbb feldíszítik a karácsonyfát?

Figyelt kérdés
Sokan már napokkal, esetleg 1-2 héttel előtte is megteszik. Ennek mi értelme van? Mire eljön a karácsony, már csak úgy mellékesen lesz ott a fa és semmi varázsa nem lesz.
2023. dec. 22. 13:09
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

Ismét kérdezem: kinek vész el a karácsony varázsa?

Nekem nem. Másnak, aki hamarabb díszít, nyilván szintén nem, különben nem díszítené fel. Neked meg csak nem múlik el attól, hogy mi pl. 20-án díszítjük fel a fát, vagy igen?

"Nem kell átvenni minden hülyeséget."

Akkor minek vettük át egyáltalán nyugatról a karácsonyfát? Hmm, minek nagyzolunk itt vele, mikor 200 éve még karácsonyfa sem létezett Magyarországon, max. pár ágat tettek ki?

A mellébeszélés megy csak, mert logika nincs az elgondolásodban.

"Te persze nyugodtan díszítsd csak májusban, ha szerinted az az egyetlen szempont, hogy az egyénnek mi tetszik."

A májusban díszítés és az adventi időszakban díszítés között van némi különbség, de amúgy igen, miért érdekelne, más mikor akar fát díszíteni? Az én nappalimat úgyse látják.

2023. dec. 22. 20:08
 12/39 A kérdező kommentje:

Az miért nem logikus, hogy a karácsonyfa karácsonykor álljon, nem előbb? Ez nem adventfa, vagy Mikulásfa. Régen sohasem állították fel előtte, úgyhogy ez egyértelműen eltérés a hagyománytól, ezt nem lehet annyival elintézni, hogy mert valakinek így kényelmes, már legalábbis logikai elvek mentén. Nem arról van szó, hogy kinek mi tetszik vagy ki látja a nappaliját, mit nem lehet ezen felfogni? Hallottál már olyan szokásról, hogy KARÁCSONYkor megajándékozzák egymást az emberek? És hogy az az ajándék a fa alá kerül? Karácsonyig ilyenkor ott les a fa magában? Vagy már az ajándékozást is december 14-én le kell tudni? 20 év múlva meg már novemberben?

Általános tendencia, hogy mindent előbbre hoznak az évek-évtizedek során. Pl ez első karácsonyi portékák megjelenése a boltokban is egyre korábbi. Voltak olyan nagyáruházak angolszász területen, ahol már szeptemberben karácsonyi dekoráció közepette lehetett vásárolni, ez már ott is kivágta a biztosítékot.

2023. dec. 22. 20:19
 13/39 anonim ***** válasza:
59%

Látom, direkt nem válaszolsz a kérdésekre.

"Régen sohasem állították fel előtte, úgyhogy ez egyértelműen eltérés a hagyománytó"

Régen soha nem is állítottak karácsonyfát, ez egy viszonylag új szokás világszinten is, nemhogy itthon. Akkor miért tértünk el a karácsonyfa-mentes hagyományoktól? Hmmm?

"ezt nem lehet annyival elintézni, hogy mert valakinek így kényelmes"

De, mint látod, el lehet, mert mindenki azt csinál, amit akar ;)

"20 év múlva meg már novemberben?"

Lehet, hogy igen, és? Majd ez is meghonosodik, mint a karácsonyfa, ha azzal nincs gondod, ezzel mi lenne? Engem nem zavar, tudod, ha mások novemberben ajándékoznak, az én karácsonyomon nen oszt-nem szoroz :)

2023. dec. 22. 20:36
 14/39 anonim ***** válasza:
59%
Minimálisan sem érdekel a hisztid, szánalmas a vergődésed, de azt már gondolom nem tudod, honnan-kitől ered maga a fadíszítés, mint szokás ;) Mert nagyon nem a keresztényektől.
2023. dec. 22. 23:36
 15/39 anonim ***** válasza:
59%

Amúgy nekünk is áll, mert 20-án végre vége a munkának, másnap még van sok szép fa, és ha már megvesszük, miért bsszuk ki 24-ig az erkélyre?

Egy francokat, akkor feldíszítjük, legalább tovább lesz fenyőillat.

2023. dec. 22. 23:38
 16/39 anonim ***** válasza:
59%

Van akinek akkor van rá ideje.

Én pl most rakom össze, mert aznap rohadtul nem azzal akarok bszakodni!

2023. dec. 22. 23:47
 17/39 anonim ***** válasza:

Kérdező: Az mondjuk már régen bevált nálunk, hogy november végétől a kertekben a karácsonyi fények felgyúlanak,tehát ezt is korábban kezdik, nem beszélve külföldön ahol ez már évtizedek óta jelen van.

A boltokban meg lassan szeptember végétől karácsonyi hangulat van. Akkor ez most milyen?

2023. dec. 23. 00:23
 18/39 A kérdező kommentje:

13-16

Csak félrebeszélsz. De azt látom szeretsz szerepelni, képes vagy 10 percenként beírogatni. Senki nem beszélt arról, hogy honnan ered a fadíszítés, rajtad kívül. Arról sem, hogy ki mikor veszi meg. De ha már előhoztad:

"A magyar hagyomány szerint a fát december 24-én állítják, és vízkeresztig (január 6.) áll. "

( [link]

Egy másik cikkből:

"A legtöbb forrás szerint Brunszvik Teréz grófnőnek nagy szerepe volt a szokás elterjesztésében: az általa alapított kisdedóvóban, Budán, a mai Mikó utcában 1828. december 24-én már körbeállhatták a karácsonyfát a gyerekek"

17.

Persze, hogy a "reklámozás" hamarabb megy, ez üzlet. Egyébként a legtöbb embernek unszimpatikus ez is, hogy szeptember-októberben már ez megy, mivel ugye ez kizárólag a pénzről szól.

2023. dec. 23. 11:48
 19/39 anonim ***** válasza:

De a kertekben világít sok minden, először a Halloween-i dísztök, majd egy hétre rá a karácsonyi égősor.

Ez megy itt a budai régióban ezerrel./Érd,Diósd,Törökbálint,Biatorbágy térsége),de már lenn vidéken is láttam.

Szerintem ez korhoz(!!) is kötött a fiatalabbak kivilágítanak, az idősebbek meg nem.

2023. dec. 23. 11:54
 20/39 anonim ***** válasza:
44%

18. Mikor is szoktak megjelenni itt a Már ti is nagyon várjátok a karácsonyt? Május vége felé már felbukkannak. Ha beírom, hogy majd dec. 23-án kezdem várni, akkor megkapom, hogy bunkó büdös paraszt vagyok.

Én egy hete kezdtem el díszíteni a műfámat, de nagyon komótosan. Várni viszont ebben a percben sem várom. Az utoljára 60 éve lehetett.

Hogy én miért kezdem előbb? Nem tudom. Ha már egész évben a szekrény mélyén pihen, ne csak néhány napig legyen a szobában.

Tudok olyanról, aki 24-én délután díszíti csak fel, és 27-én már le is bontja.

2023. dec. 23. 11:55
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!