Mikor és hogyan jötettek rá, hogy nem létezik a Mikulás/Télapó/Jézuska...?
Felismertem a csomagoló papírt 🫣
Kb. 4-5 éves lehettem, akkora törést nem okozott bennem. Tudtam, hogy nincs, de mégis hittem évekig
Sosem hittem igazán bennük. Olyan volt max., hogy az ovistársaim, vagy majd elsőben, másodikban az osztálytársaim azt mondták, hogy ők hisznek benne, ezért elbizonytalanodtam. XD
Kisiskolás koromban hittanon tanultuk, hogy a Mikulás valójában Szent Miklós püspök, a jóságos szegények megajándékozójának emlékezetéről szól. Akkor már elég egyértelmű volt, hogy nem nagyon létezhet, ha kb. 2000 éve élt, és még csak nem is az Északi-sarkon, hanem ott, ahova ma nyaralni járunk: a mai Törökország területe, ahol akkoriban többségében görögök éltek. Azt meg kiskoromtól tudtam, hogy odafent hidegebb van, szóval nagy eséllyel megfagyna szegény.
De a többinél is éreztem.
Nem értettem, hogy a szegény, de jó lelkű gyerekeknek miért nem jut ugyanannyi ajándék, mint a gazdag családok gyerekeinek. Miért szereti jobban a Jézuska, meg az Angyalka a gazdag gyerekeket, ha egyszer a szeretetről és az együttérzésről tanította az embereket, ráadásul a gyerek nem is tehet a szülei anyagi, vagy családi helyzetéről? Vagy a zsidó barátomékat miért nem látogatja meg szinte semelyik nagy ajándékosztó, miért a szüleitől kap ajándékot, ha egyszer minden gyereket megfigyelnek, kertek alatt járnak, sőt, listájuk van a rosszalkodásaikról is? A nyuszika miért hoz ajándékot? Ha ennyire jóságosak, miért lépnek le folyton, hogy soha ne lássák őket a gyerekek, pedig azzal okoznának sokaknak igazán nagy örömöt, ha találkozhatnának velük? Vagy éppen miért kellett mindig valami programot szervezni nekem a vacsora előtti időre (mindig azután ajándékoztunk karácsonykor), hol a nagyika meglátogatását, hol a betlehemezést a templomban, hol a város karácsonyi/adventi vásárán a nézelődést, hol közös kutyasétáltatást az apával stb.? Ráadásul, amikor rákérdeztem, hogy lehetne-e sort keríteni ezekre a programokra mondjuk délelőtt, mindig hevesen tiltakoztak... Na, és akkor már az azonos csomagolópapírokról, rajta felejtett árcédulákról ne is beszéljünk. Drága szüleim zavarba is ejtettem ezekkel a kérdéseimmel. XD Aztán azt füllentettem, hogy becsempésztem a tabletem, és levideóztam, hogy ők tették oda az ajándékokat, így kénytelenek voltak bevallani, aztán mondtam el, hogy amúgy nem volt feltöltve a tablet, szóval a valóságban nem tudtam odatenni.
Mindenesetre nálunk továbbra is hagyományból azt mondjuk, hogy a Jézuska és az Angyalka hozta, csak már nekem is van Jézuskám, meg Angyalkám, aki hoz ajándékot nekik. Pedig nincs gyerek a családban, csak szép szokás...
4. vagyok.
Mármint miközben repül, fagyna meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!