Tényleg vannak olyan családok, akik nem karácsonyoznak?
Igen, vannak (bár nem mindenki nélkülözi teljesen az ünneplést ebben az időszakban).
Vannak vallási szekták, amelyek antibiblikusnak, vagy egyenesen pogánynak tartják a karácsonyt, sőt, egyesek az összes ünnepet (pl.: Jehova tanúi), ezért egyáltalán nem ünneplik (őket). Most ezen érvek cáfolatára nem térnék ki. Érdekes módon vannak olyanok, akik éppen ellenkezőleg, a karácsonyt keresztény eredete miatt nem ünnepelték, és hoztak helyette vallástalan alternatívát (lásd: fenyőünnep). Megint mások nem igazán vallási okok miatt, hanem sokkal inkább társadalmi/közéleti/politikai okok miatt hagytak fel vele: a 20. század második felében Maulana Karenga létrehozott egy új ünnepet, a karácsony helyett: a kwanzaa-t, mivel a karácsonyt/hanukát a fehérek ünnepének tartotta. Vannak, akik szintén társadalmi okok miatt nem tartják, mivel mára már nagyon kommersz és fogyasztói ünneppé lett.
Megint mások nem mesterséges, illetve modern/új okok miatt nem tartják, hanem náluk sosem volt szokás. Például nem keresztény vallásúak, hanem mondjuk zsidók, muszlimok, buddhisták stb., és megvan a saját ünnepük, illetve megvannak a saját ünnepeik.
Meg vannak, akiknek mindennél egyszerűbb okuk van rá: egyszerűen nem szeretik, nem jelent nekik semmit. Nincs családjuk/mindennap együtt vannak, nem szeretik a fogyasztást, minden nap a szeretet ünnepe, nem hívők, vagy akár még csak nem is ebből a kultúrkörből származnak, nem akarnak elverni másfél havi fizetést kb. két hétre az egész évből, nem szeretik a giccses szobrocskákat, karácsonyfákat, csili-vili cuccokat, fénysorokat stb.
Számtalan oka lehet annak, hogy valaki nem ünnepli. Én is ismerek ilyen családokat, és hallottam több hasonló esetről is, mint amelyeket fent felsoroltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!