Nállatok mi lesz a karácsonyi menü?
Tyúkhúsleves
Rántott csirkemell borsós-kukoricás rizzsel
Töltött káposzta
Mézeskalács, mákos és diós bejgli, sajtos perec, Fanta szelet
Nálunk tradicionális össznépi családi vacsorázás van mindig. Így a menü is elég terjedelmes, mivel átlagban 14-16-an szoktunk lenni.
Hal: magyar harcsa, ponty, süllő
Sertés: tarja, karaj, oldalas, csülök, töltött szűzpecsenye
Baromfi: kacsa comb, libatöpörtyű, csirkemell, csirkemáj illetve egy 4 kilós tyúk levesnek
Marha: lábszár, Stefánia
Levesek: az említett tyúk, halászlé, tárkonyos nyúl ragú leves, brokkoli krémleves, sütőtökkrémleves
Köret: 4-5 féle párolt zöldség, burgonya püré/petrezselymes/hagymával dinsztelt, rizs kukoricával/zöldborsóval, jégsaláta különféle joghurtos öntetekkel, dinsztelt lilakáposzta, párolt gomba
Sütemények: bejgli az lesz, meg van 2 féle krémes süti, mézeskalács, plusz amit majd hoznak a vendégek.
Italok: villányi vörös bor, nem palackos hanem egy pincéből vettem 1600ft/literért 20 litert, de valami eszméletlen jó. Konkrétan mintha valami piros bogyós gyümölcstálba csöppenne az ember mikor a pohárból szállingózik az aromája. Lesz még sokféle tömény, koktélok amit majd bátyám kever, házipálesz, fügebor, világos sörök, barna és szűretlen sörök.
Ez olyan 250-300 ezer forint.
De! Nálunk nincs ajándékozás. Mi anyámmal és nővéremmel megcsináljuk a menüt, a vendégek beszállnak ebbe pénzzel, és ennyi.
25-26.-a nálunk tényleg egy nagy családi összeröffenés. Társasozunk, kártyázunk PS5, VR, eszünk, filmezünk, beszélgetünk, na meg persze italozás 😁
Meg ugye ilyenkor itt is alszanak többen, úgyhogy őket főképp elkell (vendégül) látni.
Ma hajnal 5 óta pörög a főzés/díszítés úgyhogy elég hulla vagyok már, holnap szintén korán kelés, hogy kész legyünk mindennel. 10-12 óra körül már érkeznek a vendégek.
Boldog karácsonyt mindenkinek 😊😐
A hagyományos magyar menü Szenteste: bableves + mákosguba. A hal csak 19. sz-i német hatás.
Száz éve amúgy így nézett ki a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba.
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevénynek. A pulyka angol hatás...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!