Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért csak karácsonykor van...

Miért csak karácsonykor van bejgli?

Figyelt kérdés

2022. szept. 19. 11:03
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem sütsz akár már ma bejglit? Hiszen bármikor süthetsz akár otthon is bejglit.
2022. szept. 19. 11:29
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak karácsonykor van. Húsvétkor is, és bármikor, amikor kedved támad sütni. :)
2022. szept. 19. 11:33
 3/21 anonim ***** válasza:
94%
Mert nálatok az a szokás. Nálunk a viszont az a szokás, hogy akkor van bejgli amikor megkívánom.
2022. szept. 19. 16:32
 4/21 anonim válasza:
100%
Akkor van bejgli, ha megkívánod.
2022. szept. 19. 17:00
 5/21 anonim ***** válasza:
92%

Bármikor készíthető természetesen, és újabban akár nyár közepén is vásárolhatsz nagy áruházláncokban.

Kérdés: Miért csak karácsonykor van karácsonyfa? Miért csak húsvétkor van húsvéti tojás?

A világ minden részen vannak olyan ételek, amelyek egy-egy ünnephez kötődnek. Lásd pl. a pulykát hálaadáskor. Nyilván máskor is eszik ezt a fertelmesen ronda madarat, de akkor szinte kötelező.

Ha csak a környező országokat vesszük, ezekben is mind fellelhető olyan étel, ital, desszert, ami nagyobb ünnephez köthető. A bejglinél a dió kifejezetten téli alapanyag. Jó, van olyan, amelyik már most szedhető, de klasszikusan október vége az az idő, amikor már eltartható dió van. Mákra nem tudok ilyen magyarázatot, de csak azért, mert tudatlan vagyok.

Ezek a csemegék nem a mai világban születtek. Ma nyár közepén is vehetsz narancsot. Régen az a déli gyümölcs inkább téli volt.

2022. szept. 19. 17:43
 6/21 anonim ***** válasza:
87%
Hagyományosan húsvétkor is van, de én évközben is szoktam sütni.
2022. szept. 19. 19:28
 7/21 anonim válasza:
87%
Én inkább azt nem értem, karácsonykor miért KELL bejglit enni.
2022. szept. 19. 19:36
 8/21 anonim ***** válasza:
97%
Megint helytelenül használjátok a visszajelzést. Nem tárgyszerű válasz a jó, hanem a tetszetős. A bejgli jelen formájában magyar sütemény, de sziléziai eredetű. A karácsony ünneplése német nyelvterületről került hozzánk, a patkóval együtt. Édes testvére a pozsonyi kifli, bár nem hasonlítanak küllemükben egymásra.
2022. szept. 19. 19:56
 9/21 anonim válasza:
100%
Nem KELL, csak szokás. De ha neked nem ízlik, akkor természetesen választhatsz más fajta süteményt is.
2022. szept. 19. 19:57
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Én szoktam látni az év többi részében is. Persze nyilván nem akkora a kínálat. De hallottam már olyat is, hogy valaki annyira szerette a bejglit, hogy karácsonyi időszakban vett több tucatot és lefagyasztotta, hogy egész évben ehesse.
2022. szept. 19. 21:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!