Megtartottátok szenteste nappalán a szigorú böjtöt?
Szenteste szigorú böjti napnak számít. Advent maga is hagyományosan böjti időszak, amikor tartózkodni kell a mulatságoktól, buliktól, hangos tevékenységektől, a húsevéstől, az alkoholtól, a szexuális tevékenységektől, a szép, nagy díszítésektől, illetve a tojástól, de szenteste nappala (este már a karácsonyhoz számít) szigorúbb. Ezt azoknak is ajánlott betartani, aki nem tartotta meg adventet. Három szigorú böjti nap van az évben: hamvazószerda vagy másik szóval a nagyböjt első napja, nagypéntek, illetve szenteste napja. Ilyenkor minden érvényes, ami a böjt többi napján is, azonban a tejtermékektől is tartózkodni szokás, nem ajánlott a házimunka végzése, valamint a zenehallgatás sem ajánlott.
Megtartottátok? Az egész adventet megtartottátok? Majd a nagyböjtöt vagy a hamvazószerdát és nagypénteket meg fogjátok tartani?
#10.
Hát senki nem is kényszerítette. Kérdést tettem fel és nem utasítást.
Ennél a kérdésnél is szétszedték a kérdezőt, holott nem utasított senkit arra, hogy tartsa meg a nagypénteket: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__.. .
az is te voltál, igaz? :-DDD
Böjtfétis is létezik...? :-D
#12.
Retard... Az a kérdés lassan 5 éves, az én fiókom meg nyár végén regisztráltam.
Füstölt libamellel készült rakott káposzta volt az ebéd, utána diós bejgli.... este pedig egészben sült narancsos kacsa lilakáposztával.
Egész nap folyamatos ivás.
Egész jó böjt volt.
Halászlé, rántott hal, lányomnak töltött káposzta, mert nem szereti a halat volt az ebéd.
Előtte whiskey-t ittam, utána néhány pohár vörösbort.
#16.
Senki nem akarja megmondani, hogy mikor egyél. Pusztán vallási javaslat. Egyébként a böjt nem állt összefüggésben az első termésig való kitartással, ugyanis a disznóvágások pont télen voltak, a böjtök pedig legesleginkább a húst, tojást és édes ételeket tiltották étkezés terén. Egyébként pedig a katolicizmusban, lutheranizmusban és kálvinizmusban a nagyböjt is ott volt, ami tavaszi, az ortodoxiában pedig ezen kettőn kívül még nagyboldogasszony, illetve Péter-Pál/Szent Iván éjszakája és pünkösdhétfő utáni hétfő között is volt böjt, valamint erős ajánlás volt a pünkösdvasárnap előtti szombaton is böjtöt tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!