Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Megtartottátok szenteste...

Megtartottátok szenteste nappalán a szigorú böjtöt?

Figyelt kérdés

Szenteste szigorú böjti napnak számít. Advent maga is hagyományosan böjti időszak, amikor tartózkodni kell a mulatságoktól, buliktól, hangos tevékenységektől, a húsevéstől, az alkoholtól, a szexuális tevékenységektől, a szép, nagy díszítésektől, illetve a tojástól, de szenteste nappala (este már a karácsonyhoz számít) szigorúbb. Ezt azoknak is ajánlott betartani, aki nem tartotta meg adventet. Három szigorú böjti nap van az évben: hamvazószerda vagy másik szóval a nagyböjt első napja, nagypéntek, illetve szenteste napja. Ilyenkor minden érvényes, ami a böjt többi napján is, azonban a tejtermékektől is tartózkodni szokás, nem ajánlott a házimunka végzése, valamint a zenehallgatás sem ajánlott.

Megtartottátok? Az egész adventet megtartottátok? Majd a nagyböjtöt vagy a hamvazószerdát és nagypénteket meg fogjátok tartani?

2021. dec. 29. 17:55
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

#10.

Hát senki nem is kényszerítette. Kérdést tettem fel és nem utasítást.

Ennél a kérdésnél is szétszedték a kérdezőt, holott nem utasított senkit arra, hogy tartsa meg a nagypénteket: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__.. .

2021. dec. 29. 18:37
 12/34 anonim ***** válasza:
90%

az is te voltál, igaz? :-DDD

Böjtfétis is létezik...? :-D

2021. dec. 29. 18:44
 13/34 A kérdező kommentje:

#12.

Retard... Az a kérdés lassan 5 éves, az én fiókom meg nyár végén regisztráltam.

2021. dec. 29. 18:46
 14/34 A kérdező kommentje:
Egyébként a vallási fétis ősi vallásokban volt jellemző. A fétis eredeti jelentésében imádott tárgyra, bálványra utal. Például a hunok rituálisan imádták Attila kardját.
2021. dec. 29. 18:48
 15/34 anonim ***** válasza:
95%

Füstölt libamellel készült rakott káposzta volt az ebéd, utána diós bejgli.... este pedig egészben sült narancsos kacsa lilakáposztával.

Egész nap folyamatos ivás.

Egész jó böjt volt.

2021. dec. 29. 19:14
 16/34 anonim ***** válasza:
90%
Lol nem. Szerencsére nem a sötét középkorban élünk hogy a nyamvadt csuhasok mondjak meg melyik nap ehetek, hogy maradjon elég élelmiszer tavasszal az első termésig…
2021. dec. 29. 19:24
 17/34 anonim ***** válasza:
100%
15: Gratula! :D
2021. dec. 29. 19:25
 18/34 anonim ***** válasza:
100%
Ha úgy veszem, hogy egész nap sütöttem, főztem, és este jöttem rá, hogy amúgy mostmàr èhes vagyok, akkor igen.. Egész nap böjtöltem.
2021. dec. 29. 19:42
 19/34 qkker1 ***** válasza:
88%

Halászlé, rántott hal, lányomnak töltött káposzta, mert nem szereti a halat volt az ebéd.

Előtte whiskey-t ittam, utána néhány pohár vörösbort.

2021. dec. 29. 20:12
 20/34 A kérdező kommentje:

#16.

Senki nem akarja megmondani, hogy mikor egyél. Pusztán vallási javaslat. Egyébként a böjt nem állt összefüggésben az első termésig való kitartással, ugyanis a disznóvágások pont télen voltak, a böjtök pedig legesleginkább a húst, tojást és édes ételeket tiltották étkezés terén. Egyébként pedig a katolicizmusban, lutheranizmusban és kálvinizmusban a nagyböjt is ott volt, ami tavaszi, az ortodoxiában pedig ezen kettőn kívül még nagyboldogasszony, illetve Péter-Pál/Szent Iván éjszakája és pünkösdhétfő utáni hétfő között is volt böjt, valamint erős ajánlás volt a pünkösdvasárnap előtti szombaton is böjtöt tartani.

2021. dec. 29. 20:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!