Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Mi ez a nagy mézeskalács...

Mi ez a nagy mézeskalács mizéria pár éve? Úgy viselkednek sokan mintha ez valami sokszáz éves tradíció lenne, pedig nem. 50 éves vagyok de nem emlékszem hogy valaha is ekkora divat lett volna a mézeskalács karácsonykor mint manapság....

Figyelt kérdés

2021. dec. 17. 10:53
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
A mézeskalács megelőzte a patkót. Az fiatalabb. Divatok jönnek-mennek. Meg van sok, ami majdnem feledésbe merül, aztán újra felkapottá válik.
2021. dec. 19. 19:18
 12/17 anonim ***** válasza:
Mi tavaly sütöttünk először es nagyon finom lett. Amúgy kicsit macera, így az azelőtti években inkább vettünk.
2021. dec. 21. 00:32
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk már 4. generációs mézeskali recept van és csak karácsonykor sütjük
2021. dec. 21. 01:32
 14/17 anonim ***** válasza:
53%

Szerintem inkább a nyugati országrészben lehetett divatos a mézeskalács.

Amúgy a régi Horváth Ilona szakácskönyvben is benne volt a receptje, és kb. csak ez az egy szakácskönyv létezett régen.

Amúgy én is emlékszem, hogy kirakodóvásárokban, piacon (miskolci vagyok) volt mézeskalács gyerekkoromban is. Piacon nem mindig, csak időnként.

De én sem tudok arról, hogy karácsonykor bárkinél is lett volna, senki sem sütött ilyet.

2022. ápr. 15. 21:18
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa"

(Wikipédia)

Szóval ennyit ér a te 50 éves tapasztalatod.

2022. ápr. 15. 22:30
 16/17 anonim ***** válasza:
15. Ja, de ezek a városok nem Mo.-on vannak.
2022. ápr. 16. 00:08
 17/17 anonim ***** válasza:
A mézeskalács, amit pedig lehetett kapni régen a vásárokban nem ugyanaz, mint amit recept alapján el lehet készíteni. A vásárokban lévő kőkemény volt, egy tükörrel a közepén. Abba nem lehetett beleharapni, csak elszopogatni, olyan volt, mint egy szikla. Ha meg a mostaniakat elkészíted, vagy veszel akár már kész mézeskalácstésztát, azok meg puhák.
2022. ápr. 16. 00:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!