Mikor is született Jézus? 0. december 24-én, vagy 1. december 24-én? Esetleg 25-én?
A legvalószínűbb, hogy i.e. 7 tavaszán. Jézus születési évét egy püspök számolta vissza a kereszténység legalizálása után (tehát több, mint 300 évvel később), és pár évet (legvalószínűbb, hogy hetet) tévedett.
A karácsony - ahogy azt #1 hozzászóló írta - eredetileg a téli napforduló ünnepe volt, a "fény ünnepe", és a kereszténység után is ragaszkodott a nép ehhez a pogány ünnephez, ezért az egyház keresztény tartalmat adott neki - azzal, hogy Jézus a fény, aminek a születését ünnepeljük.
Ettől függetlenül, az időszámításunk nem ismeri a 0. évet, ahogy #3 hozzászóló írta. A 0 számot az európai matematika csak a késő középkorban, jóval 1000 után ismerte meg arab hatásra (pld. a geometriában olyan fantasztikus ógörög matematikusok sem ismerték), és akkor nem álltak neki az ismert történelmi évszámokat átírni.
Mindenképpen ajánlom az alábbi elolvasását, részletesen vizsgálgatja a kérdést: [link]
Röviden: Jézus születésének éve i.e. 6. vagy i.e. 3. volt és a tavaszi (peszách) vagy őszi (szukkót) zarándokünnep idején születhetett.
Nincs 0. év. Az i.e. 1. dec. 31 után közvetlenül az i.sz. 1. jan. 1. következik.
A kánon szerint i.sz. 1-ben született (a valóságban pár évvel korábban kellett neki, mert Heródes i.e. 4-ben meghalt):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!