A zselés szaloncukorban a "zselé" az tulajdonképpen micsoda? És miért ilyen rettenetes az íze?
Pár napja gondolkodtam ezen (igen, volt rá időm...), hogy a zselés szaloncukorban mi is a "zselé" amivel töltve van? Miből készül? Semmire nem hasonlít az íze az általam ismert ízek közül (bár számomra egy merénylet a zselés-szaloncukor ízvilága.
De mitől ilyen népszerű? Ez is valami "II.Világháborús szegénység" maradvány lenne, mint Hitler-szalonna, vagy az azóta kipusztult eredeti "Fanta" német ital, a szocializmus alatt létező gyomorforgató "sajtos csoki" (Mese sajt) meg a többi rémálom amikről nem is tudunk, pedig a háború és a Rákosi-korszak alatt azt ették a szegényebb emberek?
Illetve még egy bónusz strébereknek: Mi a fenéért nevezik szalonCUKOR-nak, amikor egyértelműen csokoládé és leginkább bon-bonra hasonlít? Miért nem szaloncsoki? Én már következetesen így nevezem, mert ez nem cukor.
Zselatin és különböző aromák, árfekvéstől függően természetes vagy mesterséges.
És bocs, de nem bírom magamban tartani, de a modorosságod és tudálékosságod ezzel a dagályos írói stílussal engem teljesen kiborított.
2.
Modoros? Oh, csak nyugodtan, mondhatnád úgy is, hogy "Te modoros kurafi!" :)
Ezt én nem veszem sértésnek. A tudálékosság már egy picit bosszantó jelző, nem igazán tudok azonosulni vele. Dagályos írói stílus? Na, ez új - bár feltételezem sértésnek szántad, de ha az írásom megfelel ennek, akkor én szeretem az ún. "dagályos írói stílust".
A zselé gondolom zselatin + gyümölcslé (vagy inkább gyümölcsízesítésű lé) + cukor vagy édesítőszer keveréke.
A szaloncukornak meg azért cukor a neve, mivel eredetileg az az alapanyaga: felfőzött cukor, amihez utána különböző egyéb dolgokat adnak ízesítésképpen.
"A szaloncukor hagyományosan magyar édesipari termék – szemenként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka –, amelyet a magyar családok a karácsonyfa díszítésére használnak."
Ma már valóban inkább bonbon, mint cukor.
Gondolom a kérdező nem igen tudja mi az a zselatin ha tudná nem született volna meg a kérdés. Segítek:
A zselatint ipari keretek közt a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból.
Most komolyan nem tudod mi az a zselé? Jéé! A zselé nagyjából egy íztelen és átlátszó élelmiszer alapanyag. A színe és íze a színezéktől és ízesítéstől függ. Magának a zselének nincs rossz íze, mer' hát szinte íztelen, legfeljebb annak amivel ízesítik, és megszokhattuk, hogy az olcsó édesség ritkán van olyan jó ízű, mint egy drágább. Esetleg érdemes lehet kipróbálni egy drágább zselés szaloncukrot, hátha az ízlik. Amúgy nagyon egészséges, mert szinte teljesen fehérjéből van, 99%-a fehérje és csak a cukor többlet kevésbé egészséges benne.
Használják a cukrászatban a sütemények tetején, beleágyazzák a gyümölcsöket (aki fogyózik szerintem meg se nézze :D ):
Cukrászatban önálló poharas desszertként is szokták csinálni, én mondjuk szeretem így simán is:
Vagy így - ez is fini:
Vannak zselé cukorkák is: [link]
Meg a gumimaci cukorka is zseléből van: [link]
Nagyon nem valami világháborús szegény édességféle, csak te vacak aromásat ettél. Menj be egy jóféle cukrászdába és hátha van gyümölcs zselés pohárdesszertjük, vagy olyan süteményük amin van zselé.
Zselatinból vannak még a gyógyszeres/vitaminos kapszulák is, amibe beletöltik a pl vitamin port és a zselatin az emésztés közben feloldódik:
A szalon meg az előkelőbb otthonok fogadószobáit, társalgóit jelentette, ma nappalinak mondanánk.
Cukornak meg azéé cukor mer' abból készült anno, meg a csomagolása is egy becsavart papír, ahogy a cukorkákat szokták.
Remélem ebből eligazodsz zselés szaloncukor ügyben :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!