Húsvétkor miért fontosak ezek? Anya nem mondta el
11L vagyok
anyával készülődünk a húsvétra, és ma tojást festettünk, délelőtt megkérdeztem hogy, húsvétkor miért fontos a nyúl a csibék és a tojás festés
anya visszakérdezett,hogy én mire gondolok
azt válaszoltam hogy tavasz van szaporodnak a nyúlak és ezért kell a nyúl
a tyúk tojja a tojást és amelyik tojás kikel abból lesz a csibe amiből nem kell ki azt fessük ki ezért kell a tojás
anya kinevetett és azt mondta hogy inkább menjek be a szobába hagyjam őt békén ezzel ha érdekel akkor kérdezzem meg mástól
kérdésem az lenne hogy húsvétkor mit ünnepelünk mi köze van a húsvétnak a nyúlhoz tojáshoz csibéhez főtt kötözött sonka és ilyen dolgok ?
Én úgy tudom, hogy a nyúl csak afféle félreértés, eredetileg egy kisebb fajta csibe volt (talán német?) a húsvéti hagyomány, innen jön a tojás is logikusan, és a nevekben való áthallás miatt lett a csirkéből nyúl. :)
Maga a tojásfestés népi hagyomány, locsolásért jutalom - azt pedig már írták korábban, hogy a tojás a feltámadó Jézust jelképezi.
Igazából nehéz kérdéskör, mert keresztény ünnep keveredik a népszokásokkal, és amit manapság ünnepi készülődésnek hívunk, az innen is, onnan is származik.
A Hús-vét (azaz, húst vehetsz magadhoz, húst ehetsz) egyszerűen a böjtöt lezáró ünnepet jelöli eredetileg. És azért sonka, mert télen, a farsangi időszakban voltak régen a disznóvágások, a füstölni akasztott sonka, kolbász pedig nagyjából mostanra értek be ehetővé, így természetes volt, hogy azokat szegik meg. :)
"Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására."
"A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi."
"A kereszténységben ott a nyilvánvaló hasonlat: Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, mint a madár a tojása héját."
Ez most csak a google első két találata. :) De megmondom őszintén, én magam nem vagyok hívő, úgyhogy meglehet, valóban pongyolán fogalmaztam. Elnézést, ha valakire nézve ez sértő. :)
Igazából ezek mind-mind szokások, nem mindenhol van csibe.
Nyuszi mindenhol szokott lenni, van ahol bárányka is van meg kiskacsa
A tojásfestés is egy régi szokás, a locsolóknak ajándékba adják, és dísz.
Jézus feltámadásának az ünnepe, de amiket kérdezel, azoknak nem Jézushoz van köze, csak ez a hagyomány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!