Kezdőoldal » Ünnepek » Farsang » Miért ünnepelnek farsangot az...

Miért ünnepelnek farsangot az emberek???

Figyelt kérdés

Szerintem hülyeség

Vélemények???

2022. jan. 11. 07:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ne ünnepeld.

Pogány eredetű télűző-tavaszváró szokás amúgy.

2022. jan. 11. 07:21
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Megszokás, hagyomány, vallási töltet, stb miatt.
2022. jan. 11. 09:34
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Hogy elűzzék a telet. Nem kötelező. De ugyanúgy, mint bármilyen más ünnep, kicsit színesíti a hétköznapokat.
2022. jan. 11. 09:42
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Olyankor pakolják el a téli ruhákat, és veszik elő a tavaszit. Ezeket kombinálva veszik fel, és máris kész a farsangi jelmez.
2022. jan. 11. 09:45
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a többi népszokást is hülyeségnek tartod...???

Ezek szerint te a szürke hétköznapokat szereted, amikor semmi sem történik?

2022. jan. 11. 10:13
 6/14 A kérdező kommentje:
Minden népszokást hülyeségnek tartok
2022. jan. 11. 15:20
 7/14 anonim válasza:
100%
Mert jó buli, meg ezer éve csinálják az emberek. De mennyivel jobb lenne az élet, ha minden nap csak egy nap lenne, felkelés, kávécigikula, aztán zsamo a gyárba, este meg TV és alvás. A gyerekként szerettem DIY jelmezeket csinálni.
2022. jan. 11. 21:18
 8/14 anonim válasza:
100%

A farsangot nem szokták ünnepelni.

A farsang egy télbúcsúztató mulatság, ami nincs is dátumhoz kötve, a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszakban bármikor lehet farsang, ami nem vallási ünnep, egyszerű mulatság, a bálok, lakomák ideje, országonként, azokon belül tájegységenként különböző szokásokkal (velencei karnevál, mohácsi busójárás, stb).

Ezeken a mulatságokon részt venni lehetőség, nem kötelező, viszont miért is ne mulasson a nép, attól függetlenül, hogy van, aki szerint hülyeség a farsang?

Ma már olyan szempontból nincs is jelentősége, mint volt régen, amikor a farsangolás, a bálok időszaka jelentős társadalmi eseménynek számított (elsőbálozó).

Az egyháznak annyi köze van a farsanghoz, hogy hamvazószerda a nagyböjt első napja... addig tartott a mulatságok időszaka.

2022. jan. 12. 01:10
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez az amikor a materializmus az emberi kultúra hanyatlását eredményezi.

2022. jan. 12. 14:55
 10/14 anonim ***** válasza:

Dionüszosz isten születésnapjának, Szaturnusz istennek, a Hold istenének, a gonosz, sötét szellemek elűzésének és a győzedelmes Napisten ünnepének egybeolvadása a farsang. A maszkok minden bizonnyal az ógörögöktől és a hellenista vallásból származnak, mivel Dionüszosz, a bor és mámor istenének születésnapjára ekkor egy hatalmas fesztivált rendeztek, ami hangulatában eléggé különbözött a későbbi keresztény, meghittebb, családias ünnepléstől, előtérben a hatalmas bulik voltak, hasonlóan a mai újévhez, szilveszterhez és gyakoriak voltak az utcai színjátékok is, amelyeknek elengedhetetlen kellékük volt a maszk. Szóval a pogányok részéről szerintem érthető, hogy miért ünneplik. Azok a keresztények vagy egyéb hitűek, akik nem ellenzik vagy nézik le a pogányságot hagyományból ünneplik. Azok az ateisták/nonteisták, akik tisztelik a vallásokat, mint filozófiákat és a kultúránk gyökereit szerintem szintén hagyományból. Az, hogy vallásgyűlölő antiteisták miért ünneplik pedig egy jó kérdés...

Én annak a híve vagyok, hogy mindenki ünnepeljen, amit csak szeretne, egészen addig, amíg nem ellentétes a világnézetével az adott ünnep tartalma. Ha te nem akarod, akkor ne ünnepeld! A karácsonyt, meg a húsvétot sem kötelező ünnepelni. Semmit sem kötelező. Sőt, azt is megteheted, hogy kinevezed a saját születésnapod a családod újévi ünnepségének, január 1-ét pedig hétköznapként tartod.

Egyébként később a kereszténység felvétele után ezek az ünnepek az első évközi időszakba csúsztak össze, mivel előtte a karácsony, utána pedig a húsvét ünnepköre volt.

2022. jan. 12. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!