Örülnétek, ha ünnepelnénk a halloweent Magyarországon?
Október 31 halloween
November 1 mindenszentek
November 2 halottak napja
Szóval nem lenne semi akadálya ünnepelni, nem ütközne semmivel.
Nekem nagyon furcsa ünnepként emlegetni, de én is szeretem, az ősz a kedvenc évszakom :)
Örülnék neki, ha népszerűbb lenne a csokit vagy csalunk, vagy a halloween bulik (nem csak a szórakozóhelyesek, mert oda ritkán járok). Tököt viszont minden évben faragunk.
Eredetileg a régiek úgy hitték, hogy ebben az időszakban a holtak az élők között járnak, más szóval elvékonyodik a szellemvilág és az élők világa közötti határvonal. Minden esetre ez egy halálünnep. A kelták Samhain-ként ünnepelték (ez Nyárvég-et jelent tudtommal). Eredetileg az aratás, a végzetek, a haldoklás ünnepe volt, mivel a hideg beálltával a természet "haldoklik". Samhain volt a holtak tiszteletének időpontja is. Volt egy uralkodó hiedelem, miszerint létezett egy kelta halál-isten, akit “Samhain”-ként ismertek. Sok tudós kiterjedt kutatásának eredménye mind azt mutatta, hogy ez az Isten nem létezett. Természetesen a szellemek, vámpírok, mumusok is ehhez az ünnephez köthetők, mivel az ember természetszerűleg fél a haláltól.
Az édességkunyerálás és töklámpás tudtommal ír gyökerű. De mindegy is. Személy szerint imádom ezt az ünnepet. Nem muszáj hivatalossá tenni, hogy megünnepelhessük. Itt Európában így is hosszú időre feledésbe merült, amíg fel nem lett ébresztve az amerikai filmek és könyvek stb hatására. Bár néha érdekes belegondolni, hogy halloweent dobálják meg a tájékozatlanok mindig az "ez csak üzlet" dologgal, holott a karácsonyból (ami szintúgy pogány gyökerű) sokkal nagyobb üzletet csinálnak a cégek.
Mindenesetre legyünk kreatívak és Spooky halloween-t :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!