Melyik országban, mikor van tüzijáték? Mi az oka, tehát mit ünnepelnek akkor éppen, amikor tüzijátékoznak?
Németországban nincsen egész országos tüzijáték.
Talán Berlinben van mindig szilveszterkor.
Ès ugye magán házaknál szilveszterkor.
De még kisebb faluk is tüzijátékoznak a falu vagy város fesztiválkor nyaranta. Pl a szomszéd kisflunkban most vasárnap félórás tüzijáték volt, gyönyörü volt.
Ès nagyobb folyok mentén is tartanak nyaraként tüzijátékot, ekkor a hajok oda hajóznak és mind a vízröl mind a partról lehet nézni.
Svájc: Aug 1. az a nap, mikor 1291-ben Rütliben három kanton (Schwyz, Uri és Unterwalden) szövetségre lépett egymással.
Így, noha maga a független "Svájci köztársaság" csak 600 évvel később jött létre, mégis ezt a múltbéli eseményt tekintik államuk megalapításának :)
Anglia
Pipacs napja. November 11-e. Ezen a napon mindig van tűzijáték.
Persze ott van a "Bonfire night" vagyis tűzijáték éjszakája. Ez november 5-én van.. Akkor szinte mindenhol csak tűzijátékot lát az ember..(szép szokott lenni, pedig én egy kis angliai városban élek)
Franciaországban július 14.-én kívül az újév első perceiben is van tüzijáték, és helyenként augusztus 15.-én, Mária mennybemenetekor is.
De ez utóbbi a polgármestereken múlik, az első kettőt még a kisebb falvakban is megrendezik.
Ez a link ugyan franciául van, de a dátumok magyarul is érthetők.
"mit ünnepelnek akkor éppen, amikor tüzijátékoznak?"
Nálunk, Magyarországon sem ritka lakodalom, vagy szülinap éjszakáján a tüzijáték.
Igazad van, Dubitus!
Az én lányom esküvői bankettjén is egy gyönyörű tüzijáték volt az újdonsült férj meglepetése a friss asszonykának.
Igen vannak
Olaszország (de biztos van mas is) augusztus 15 Mária napja (Nagyboldogasszony)
USA július 4 Függetlenség Napja
Franciaország július 14 forradom emlekere
GB bonfire night november 5
Németorszagban húsvéthoz tartozik a tűz, sok helyen van ilyenkor tüzijáték
Spanyoloknál hagyományodan januar 6an hozzák az ajándékokat a HáromKirályok. Némely fieszátában tüzijáték is van.
Ujévkor pedig szinte mindenfelé
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!