Az Iszlám vallásban milyen ünnepek vannak?
Én zsidóként tartom a Nowruz (újnap, יום חדש) napját -bukhári szokásoknak megfelelően-.
פרוורדין א'
Ez muszlim ünnep is ,de ünnepelhetik keresztények is,zsidók is...stb
Alapjába véve szekuláris ,vallási ünnep viszont a zorosztiraniusoknál ,illetve a Bahá'í hitűeknél.
Ez amúgy a perzsa "rós hásáná" ,újév.
Üdv!
#5:
Valóban ,de mint írtam többségében muszlimok ünneplik.
Ettől eltekintve kulturális ünnep ,mármint a muszlimoknál (meg több muszlim többségű országnál hivatalosan is munkaszüneti nap).
Vallási ünnep csak a zoroasztrianiusoknál és a Bahá'í hitűeknél.
Nem értem ezért miért kellet lepontozni...
Üdv!
Attól, hogy többnyire muszlimok ünneplik még semmi köze az iszlámhoz, már jóval előtte is ünnepelték, és sokan olyanok is ünneplik akiknek semmi köze az iszlámhoz, éppen ezért nem muszlim ünnep, olyan meg nincs, szekuláris muszlim ünnep....
A kérdésre válaszolva, időrendbe nehéz tenni mivel az iszlámban hold naptár van, ami 11 nappal rövidebb a gergelynél, így minden évben minden ünnep 11 nappal korábbra esik az előzőhöz képest, tehát míg most ramadan június 7-én kezdődött tavaly pl 18-án, és igy tovább...
Szoval, a két nagy ünnep az böltmegtorés ünnepe (eid al-fitr arabul és şeker bayram törökül) ami a ramadani böjt után van, a másik pedig a zarándoklati ünnep (eid al-adha arabul és kurban bayram törökül) ami akkor történik amikor a mekkai zarándoklat, de persze mindenki ünnepli az is aki nem ment el zarándoklatra. Ezen kívül van még például az ashura amikor a síiták egy csatára emlékeznek amit elvesztettek (akkor szokták vagdosni magunkat) míg a szunniták arra, hogy Mózes megmenekítette a zsidókat az egyiptomiaktól. Vannak bizonyos közösségek ahol például a Próféta (saw) születésnapját is ünneplik bár ebben erősen megoszlanak a vélemyények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!