Hogyan zajlik a keresztelő? (én leszek a keresztanya)
Hamarosan keresztelőre megyek ahol én leszek a keresztanya :)
Mivel nem túl nagy a rokonság én csak a saját keresztelőmön voltam, amire ugyebár nem emlékszem.
Én református vagyok, a gyermek katolikus lesz, így katolikus szokások érdekelnének.
Annyit tudok, hogy majd nekem kell fogni a babát. Mi a teendő, ha nyűgösködik, vagy nem szeretne megmaradni az ölemben? Fél éves kisfiúról van szó.
Majd hangosan kell mondanom a keresztapával szöveget a pap után, vagy csak annyi, hogy válaszolok a kérdéseire? Gondolom valami esküt tennünk kell.
Leírnátok nekem részletesen a ceremónia menetét?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Amikor engem kereszteltek meg már idősebb voltam jóval mert engem kértek fel keresztszülőnek de én nem voltam megkeresztelve így engem is megkereszteltek 24 évesen. Arra emlékszem hogy szentelt vízzel keresztet csinált a pap a homlokomon és a gyertyát kellett tartanom akkor mert már nagy voltam, amikor a keresztlányomra került a sor mert ugye nagy dolog volt hogy engem kértek fel keresztapának, akkor ugye a barátnőm tartotta aki a keresztanyja volt és neki is megcsinálták ezt a keresztes dolgot.
Egyébként katolikus vallású vagyok a szüleimmel együtt de igazából ateista vagyok mert nem hiszek ezekbe, csak is szívességből vállaltam ezt el és kb az egész dolog úgy történt meg velem mint ha ott sem lettem volna. Ennyi engem ez a dolog nem érdekelt. erre emlékszem mert ez vagy 10 éve lehetett és ennyi.
Tudom, hogy mire vállalkoztam, nem is ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim, hanem magával a esemény menetével kapcsolatban, mert nem szeretnék ott bénázni, szeretnék felkészülni lelkileg. Az eskü részt azért kérdeztem, mert szeretném tudni, hogy kell- e majd beszélnünk hangosan meg ilyesmi. Tudom butának tűnik, de mindenre szeretnék felkészülni, mert ha izgulok, akkor nehéz a felfogásom, és félek, hogy valamit rosszul csinálok.
Akkor gyertyát is kell tartanom? A babát is meg a gyertyát is? Jaj nekem... :D
Papot nem tudok megkérdezni, ezért írtam ki ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!