Miért zavar valakit, hogy Halloweent meg Valentin-napot ünneplünk, ha a "magyar" ünnepeket, lásd pl. okt. 23, senki nem tartja, ünnepli?
Tulajdonképpen nem is igazán tart senki semmilyen valójában magyar ünnepet, de akkor miért gond, ha valaki szeretne ünnepeket megelni?
Most tényleg, nem ezerszer érdekesebb, hangulatosabb egy Halloween, mint egy október 23.-a?
1. MI pl megemlékezünk okt 23-ról (is) meg a többi magyar vonatkozású ünnepről, gyásznapról, emléknapról is, és egyáltalán nem érzem, hogy egyedül lennénk ezzel.
2. Alapvetően nem baj a te hozzáállásod sem, mindenki azt ünnepli, amihez kedvet érez, ami fontos számára (nekem a Halloween nem ünnep, az angolszász kultúrában helyénvalónak tatom, de én semmi kötődést nem érzek hozzá)
3. "Most tényleg, nem ezerszer érdekesebb, hangulatosabb egy Halloween, mint egy október 23.-a?" - erről viszont nem tudom eldönteni, hogy csak trollkodsz-e vagy valóban nem érzed a különbséget. Komolyan ijesztő a lehetőség, hogy esetleg komolyan gondolod, amit írsz. Jó, ünnepled a Halloween, meg bulizol meg jól érzed magad, október 23 hőseiről megemlékezni valóban nem ez a kategória, de nem kevésbé gazdagítja a lelket a szellemet, nekem ez a véleményem. Mintha egy esküvőről azt mondanád, ünnepeljük azt, a temetésre meg el se menjünk, mert az olyan lehangoló.
"ha a "magyar" ünnepeket, lásd pl. okt. 23, senki nem tartja, ünnepli"
ad 1: Elég sokan ünneplik Magyarországon is október 23-án.
ad 2: Halloweent és október 23-át én nem tenném egy kalap alá. Október 23. egy nemzeti ünnep. Ilyenkor az 56-os hősökre emlékezünk, nem az a lényeg, hogy "hangulatos" legyen. Haloween nem nemzeti ünnep az USA-ban sem, hanem egy kvázi népszokás. A farsanggal vagy a busójárással kéne inkább összehasonlítani, nem október 23-án.
Eleve október 23 vagy halottak napja inkább emléknap mint ünnep.
Ezzel szemben a Halloween nem egy ünnepnap, hanem inkább amolyan buli/rendezvénysorozat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!