Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Nálunk miért képtelenség...

Nálunk miért képtelenség bevásárolni, elintézni a dolgokat ünnepek előtt? Nem lehet megérteni, hogy az ünnep, az az eladónak, futárnak stb. is ünnep?

Figyelt kérdés

Általában az ünnepnapok körül a különböző ünnepekkel kapcsolatos kérdésekre szoktam válaszolgatni itt, a Gyakori Kérdéseken (persze, nyilván nem az ünnepi asztalnál, meg a tenger- vagy tóparton - mielőtt valaki bevádolna, hogy nincs életem -, hanem amikor van időm, akkor szívesen segítek másoknak). Már-már univerzális ünnepi szokás, hogy jönnek a kérdések, hogy ez, meg az nyitva van-e augusztus 20-án, húsvétkor, karácsonykor, pünkösdkor, újévkor stb. stb. Megint mások panaszkodnak akár itt, interneten, akár személyesen, hogy mi az, hogy elment az eladó egy hétre nyaralni ilyenkor. Különösen felháborító, amikor valaki olyan dolog miatt nyivákol, ami abszolút halasztható, tehát nem olyan életbe vágóan fontos.

Miért nem lehet elintézni a dolgokat az ünnepek előtt? Csak úgy simán... Megvásárolni a dolgokat, befizetni a dolgokat, lerendezni a lerendezni való ügyeket stb. Ok, én értem, hogy épp a grillezés-bográcsozás közepette fogyott el a paprika, de miért nem lehetett megnézni előre, hogy mennyi fog kelleni? Ahhoz meg tényleg nem tudok mit hozzáfűzni, aki meg a kozmetikust és egyebeket siratja, tehát még csak a kaja leégésének a veszélye sem áll fenn... Miért ilyenkor kell leélni az életünket?

Emberek! Értem én, hogy ő a mindennapokban kiszolgál minket, mint valami urat, ettől függetlenül ők is emberek, akiknek családjuk van, akik fáradtak stb. Nekik is kijár az évben legalább 1-2 utazás, üdülés vagy rokonlátogatás, valamint 1-2 ünneplés. Ők is ugyanúgy szeretnék nézni a tűzijátékot, mint te, ők is ugyanúgy szeretnének húsvétkor és karácsonykor a családdal lenni, mint te, ők is szeretnek nyaralni, utazni, mint te, ők is szeretik a Balatont, a tengert, a kulturális programokat vagy épp a magányos, vidéki/hegyi falvakat, mint te stb. Nem szándékos szóismétlés miatt írtam le ennyiszer a "mint te" szókapcsolatot, hanem hangsúlyozni akarom, hogy te sem örülnél neki, ha valaki irkálna, hogy miért nem jössz be dolgozni mondjuk augusztus 20-án.

Nálunk eléggé kevés munkaszüneti nap van. A II. világháború előtt sokkal több volt, a vérsztálinista sztahanovista eszmény miatt kopasztották le őket alig 1-2-re, majd állították vissza a Kádár-rendszer alatt és a rendszerváltás után egy részüket, egy amolyan közepes számra. Európa és a világ számos országában sokkal több munkaszüneti nap van. Számos országban például a vízkereszt, a szenteste stb. munkaszüneti nap. Az olyan országokban, ahol több vallás is elterjedt, ott az összes elterjedt vallás nagyobb ünnepei munkaszüneti napok, amikor senki sem dolgozik. Németországban meg egyenesen vasárnapi boltzár van, nincsenek nyitva a boltok, kozmetikusok, posták stb. a vasárnapokon.

Mi lenne, ha nálunk is ez lenne? Bekattanna mindenki?

Miért nem lehet mindent elintézni előre?

aug. 21. 19:04
 1/10 anonim ***** válasza:
54%
Én ételfüggő vagyok, szenvedélybeteg. Nem tudok napokra előre bevásárolni, mert egy nap alatt elfogyna. Egy alkesz sem fog egyszerre egy rekesz piát venni, mert alkoholmérgezést kapna. Nálam ez az oka.
aug. 21. 20:51
 2/10 anonim ***** válasza:
15%
A kereskedelem és a vendéglátás ilyen. Aki ebben akar dolgozni, annak tudomásul kell venni hogy nyitva van hétvégén is, és sok esetben az ünnepek alatt is. Akinek ez nem felel meg, a szépen keres más munkát. Az emberek nagy többsége hétközben a klasszikus munkaidőben dolgozik, és ezen az időszakon kívül akar élni egy kicsit, ekkor tud vásárolni vagy szolgáltatásokat igénybe venni, mert ekkor ér rá, vagy épp ekkor van kedve. A kereskedelmi és szolgáltató szektornak pedig az a feladata hogy ezeket az igényeket kiszolgálja, nem pedig az hogy megmondja nekem hogy mit és mikor csinálják a pénzemért.
aug. 22. 02:32
 3/10 A kérdező kommentje:

#2.

Hú de önérzetes lett valaki...

Hát NEM! Minden cég akkor nyit ki, amikor akar. Ünnepekkor pl. nem nyithat ki egy nagy bevásárlólánc sem. És le is ejtik nagy ívben, hogy te mikor követeled, hogy elverhesd a pénzed.

Ettől függetlenül idegesítő, hogy folyton nyivákol valaki, hogy 1-2 napig nincs valami nyitva...

aug. 22. 03:11
 4/10 anonim ***** válasza:
28%
Dehogyis tojják le. A kereskedelem bizony profitorientált, és amikor csak lehet nyitva vannak, hogy megszerezzék a pénzemet. Az van nagy ívben letojva, hogy neked tetszik-e, hogy hétvégén vagy ünnepnapon is dolgozni kell, aranyanyám 😁
aug. 22. 04:30
 5/10 A kérdező kommentje:

#4.

Tudom, tanultam közgazdaságtant, ettől függetlenül ÁLLAM ÁLTAL KORLÁTOZVA VAN, hogy a kereskedelmi egységek mikor nyithatnak ki. Szóval te és a hozzád hasonlók bármennyire is akarnak menni húsvétkor, augusztus 20-án, karácsonykor stb. bevásárlóközpontokba, nagy boltokba stb., NEM FOGSZ TUDNI. Be van zárva. Ez jogszabályilag van korlátozva. Többek között ezt hívják állami beavatkozásnak, ebben az esetben ez kimondottan jó, függetlenül attól, hogy a várható bevétel - amit a te pénzed eredményezne - visszaesik.

Egyetlen egy esetben lehetséges a nyitvatartás, ha olyan kisboltról van szó, ahol azonos az eladó és a tulajdonos személye, illetve nincs más alkalmazott. Ott meg eleve nem lehet túl sok mindent kapni, gondolom nem is oda akarsz menni. Másrészt éppen ezek a boltok szoktak akár még többször zárva lenni. Eddig csak olyanról hallottam, hogy faluban leugrott az eladó, ha nagyon kellett valami, de amúgy zárva vannak.

aug. 22. 10:15
 6/10 A kérdező kommentje:

#4.

Úgyhogy bebuktál öreg. :-D

Az állam tesz rá NAGY ívben, hogy te ünnepnapokon akarod-e élni az életed. XD Tekintve, hogy nem laissez-faire kapitalizmus van, a multi vagy bármilyen cég nem teheti meg, hogy kinyit az állami rendelkezés ellenére.

Két kivétel van: a nélkülözhetetlen szektor (kórházak, közművek stb.) és a vendéglátás.

aug. 22. 10:17
 7/10 anonim ***** válasza:
30%
Dehogy buktam. Megkapok mindent kisboltokban is, ha kell. Azok nyitva vannak, ahogy azt kell. A tököm se akar szenteste a Tescóban grasszálni. Lényeg, hogy vannak boltok ha kell valami, nincs teljes és általános zárvatartás, és ami igazán számít hogy mellette tejes gőzzel dübörög a teljes turizmus-vendéglátás vonal. Amíg ez így van, ragyogóan tudom élni az életemet ünnepnapokon, egy pillanatig se aggódj miatta. Általában inkább egy jó wellness hotelben múlatom olyankor az időt, minthogy valami multiban a polcok között tébláboljak.
aug. 22. 11:52
 8/10 A kérdező kommentje:

#7.

Ahogy említettem: akkor lehet nyitva csak egy bolt, ha a tulajdonos és az eladó azonos. Különben megbüntetnék a tulajdonost. Egy kisvállalkozó meg nyilván fel tudja mérni, hogy mikor tud dolgozni. Ezek a kisboltok általában bezárnak mondjuk nyáron két-három hétre, mert a tulajdonos/eladó nyaral.

Szóval mégiscsak bebuktál, öregem.

aug. 23. 09:52
 9/10 anonim ***** válasza:
Rajtam éppen augusztus 20-án jelent meg a gomba. Csak másnap tudtam kenőcsöt venni.
aug. 23. 20:21
 10/10 A kérdező kommentje:

#9.

Belehaltál? Nem.

Ha nagyon súlyos betegség, akkor ott az ügyelet.

aug. 23. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!